sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

KYLVÖJÄ KYLVÖJÄ 

Tuossa viikolla kylvettiin vähän lisää kesäkukkia yhdessä pienten apulaisteni kanssa. Multiin pääsi kahta laatua zinniaa, matalaa tuoksuhernettä, aitoelämänlankaa sekä kirjokiertoa.
Nyt alkaakin valtaosa esikasvatettavista kylvöistä olla tehty. Kurkut, melonit ja kesäkurpitsat sekä mahdollisesti maissi vielä uupuu, mutta ne sitten lähempänä toukokuuta.  Ja varmaan sammareita kylvän vielä myöhemmin vähän lisää. Ja ehkä kosmoskukkaa. Aikamoinen määrä taimia on joka tapauksessa kasvamassa. Saa nähdä mihin niiden kanssa joudun, kun viimeistenkin kukantaimien koulinta-aika on käsillä! Taitaa vierashuoneen taimihyllyistä loppua tila, ja seuraavaksi on otettava taso keittiöstä käyttöön.
Vierashuoneessa ikkuna on länteen päin, joten valoa riittää taimille ihan kivasti, vaikka taimikasvatusta ajatellen talomme ikkunat saisivatkin olla suuremmat. Lisäksi olen sulkenut patterin ja ovea pidetään kiinni, joten saan öisin lämpötilan laskemaan alle 20 asteen. Vaikka aurinoisina päivinä lämpö toki nousee reilusti tuosta yli, on se silti hyvin hillinnyt kasvien liikaa venymistä. Lisävaloahan minulla ei ole käytössä. Mutta ainakin viime vuonna sain ihan hyviä ja vankkoja taimia. Toki taimet ulkoivat silloin päivittäin kasvarissa heti säiden sen salliessa, kun hoitovapaalla ollessani ehdin hyvin kiikutella niitä edestakaisin. Tänäkin vuonna olen jo vienyt isoimmat taimet muutamana iltapäivänä pariksi kolmeksi tunniksi kasvarireissulle.

Tänä vuonna olen (jo edellä mainittujen lisäksi) kyvänyt seuraavia kesäkukkia:
7.3. kylvettyjä sammareita
Samettikukkia (kylvetty viikoilla 10-14) neljää eri laatua, kääpiösammari Tangerine Gem, Naughty Marietta, Mr. Majestic sekä isosamettikukkaa pussista, jossa sekoitus oransseja ja keltaisia kukkia. Lisäksi testasin paria sammaria, Ursulaa ja Naugty Mariettaa, jotka eivät viime vuonna suostuneet itämään ollenkaan, ja sama homma tänä vuonna. Siemenissä ei ole mitään silminnähtävää vikaa, mutta eivät vaan mokomat idä.
22.3. kylvettyjä tsinnioita
Tsinnioita (kylvetty viikoilla 12-14) on nyt neljää erilaista, kahta
seosta vähän matalampaa mallia, Lilliput ja Sunbow, sekä korkeampia Dahlia ja Envy. Itävät ja kasvavat vauhdilla, ensimmäiset kasvulehdet jo tulleet ensimmäisinä kylvettyihin.
Sitten on kiinanasteria (kylvetty) Pompon Cherry Red, joka kukki hienosti viime kesänä sitten kun kukkaan asti selvisi, kylvin silloin vähän myöhään.
Tuoksuherneitä on useampaa erilaista, niin korkeampaa kuin matalampaakin mallia. Ne tuli ehkä kylvettyä vähän turhan aikaisin. Mutta toisaalta, yhtä aikaisin laitoin viime vuonnakin ja ihan hyvin onnistuivat.
Keijunmekot ovat itäneet vähän huonosti, vaikka olen laittanut lisää siemeniä itämään ainakin pariin otteeseen. Kylvöt ajoittuvat viikoille 9-11. Lisäksi muutamat itäneet ovat tehneet itsemurhia, mutta neljä pienen pientä tainta on sentään vielä hengissä. Ne tosin vaan jurovat sirkkalehtivaiheessa, eivätkä ole aikoihin kasvaneet lainkaan. Saas nähdä tuleeko niistä mitään. Jos ei, niin sitten on pakko ostaa taimet valmiina, ovat kesäkukista yhtiä suosikkejani.

14.3. kylvetty hämis
Myös hämähäkkikukat tuntuvat jurovan kauan, mutta olen sentään saanut niitä viisi itämään, kun ilmeisesti vähän kinkkisiä idätettäviä ovat. Minun kylvökset viettivät pari yötä jääkaapissa, päivät sitten akvaatiolamppujen päällä, ja taisivat itää alle viikossa. Siis ne muutamat, jotka ovat itäneet. Eilen huomasin lopulta ilokseni, että ensimmäiset kasvulehdet ovat näkyvissä, jee! Hämähäkkikukkaan tutustuin ensimmäisen kerran viime kesänä, kun ostin juhannuksen tienoilla alesta pari kärsinyttä tainta. Upeita kukkia!

7.3 kylvetyt kelloköynnökset
Köynnöksistä kasvamassa on vielä kelloköynnöstä, jota kasvatin itse jo viime vuonna, ja sainkin komeita köynnöksiä. Nyt on lilan lisäksi myös yksi valkoinen taimi (yksi viidestä valkoisen siemenestä iti, liloista taas kaikki multaan laittamani viisi).
Riippalobeliaa kylvin vasta 29.3, kun siemenpussi joutui välillä hukkaan. Nyt ne ovat itäneet, mutta taimet ovat vasta aivan pienen pieniä, hädin tuskin silmin nähtäviä. En ole lobeliaa yrittänyt ennen kasvattaa, mutta vähän epäilyttää ehtivätkö enää. Katsotaan.
8.3. kylvetyt leijonankidat

Leijonankidat ovat itäneet loistavasti, ja niissäkin on ensimmäiset kasvulehdet tulleet. Pitäisi varmaan yrittää lähiaikoina koulia.

Hyötykasveihin taidan palata seuraavalla kerralla, niitähän onkin mullissa vain tomaatteja (joita tosin on sitäkin enemmän), chilejä ja paprikoita.

2 kommenttia:

  1. Aikamoiset esikasvatukset sulla. Ajatuksissa oli ryhtyä samaan, pääasiassa hyötykasveja olisin halunnut kylvää, mutta siirsin ens kevääseen. Tehdään ensin rauhassa kasvihuone tänä keväänä valmiiksi ja harjoitellaan ostotaimilla.

    VastaaPoista
  2. Joo, nälkä vähän kasvaa syödessä ja mopo karkaa käsistä :) Mutta kivaahan tuo taimien kanssa puuhastelu on, ja onnistumiset tuottavat suurta iloa. Paneudut sitten siihen ensi vuonna!
    Ja jos vaikka onnistutaan treffaamaan kesäkuussa, ja minulle jää ylimääräisiä tomaatin taimia, niin otan matkaan!

    VastaaPoista