torstai 20. maaliskuuta 2014

UKIN SYNTTÄRIKAKKU




Isäni täytti joitakin aikoja taaksepäin 65 vuotta. Juhlimme pienimuotoisesti perheen parissa, ja minä sain tietenkin huolehtia juhlatarjottavista. Täytekakuksi päädyin tekemään melko perinteisen kermakakun, makuina mansikka ja kinuski.

Kakkupohja:
5 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
6 dl vispikermaa
noin 400 g pakastemansikoita
4 liivatelehteä
3 rkl tomusokeria
hieman punaherukkamehua

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl tummaa siirappia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Kostutus:
noin 2 dl punaherukkamehua

Reunapursotukset:
4 dl vispikermaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Kakkupohjan valmistus:
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Vatkaa (mielellään huoneenlämpöiset) munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, ja lisää siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen.
Voitele ja korppujauhota noin 25 cm kakkuvuoka, voit myös laittaa pyöreän leivinpaperin vuoan pohjalle kumoamista helpottamaan. Laita kakkutaikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 35-45 minuuttia.

Täytteen valmistus:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Sulata mansikat ja survo ne hienoksi soseeksi. Lisää soseeseen tomusokeri.
Vatkaa kerma ja sekoittele mansikkasurvos kermavaahdon joukkoon.
Kuumenna tilkka punaherukkamehua mikrossa kiehuvaksi ja sulata liivatteet yksitellen mehuun. Lisää liivatemehu ohuena nauhana hyvin sekoittaen mansikkakerman sekaan. Anna hyytyä vähän aikaa jääkaapissa ennen kuin alat täyttää kakkua.
Huom! Tällä ohjeella täytettä tuli aika reilusti, enkä saanut ihan kaikkea mahtumaan kakun sisään, vaan vähän jäi yli. Myös koristeina käytetyt kermaruusut on tehty tästä täytteen mansikkakermasta.

Kinuskin valmistus:
Laita kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen noin 20 minuutin ajan, kunnes seos sakenee. Lisää lopuksi voi ja vaniljasokeri.
Anna jäähtyä vähän ennen kun alat levittää kakun päälle.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjaosa vajaalla kolmanneksella herukkamehusta (kosteushan valuu ylhäältä alaspäin). Levitä pohjan päälle ohut kerros kinuskia ja kinuskin päälle reilusti mansikkakermaa. Lisää seuraava kakkupohja, kostuta ja levitä päälle mansikkakermaa. Lisää viimeinen pohja ja kostuta se lopulla mehulla.

Kakun koristelu:
Vatkaa reunapursotuksiin tuleva kerma vaahdoksi (älä tee vaahdosta liian kovaa). Lisää vaniljakreemijauhe vatkauksen lomassa, sokerit lopuksi.
Levitä loppu kinuski kakun päälle. Koristele kakun reunat kermavaahdolla. Tämän kakun pursotuksiin olen käyttänyt isoa koripunostyllaa sekä röyhelöpursotuksiin lehtityllaa. Hyvät pursotusohjeet löytyvät täältä Kinuskikissalta. Koripunostyllalla tehdyt raidat on tehty ensin, ja röyhelöt sitten niiden väliin. Viimeiseksi kakun päälle tulevat röyhelöt.
Lopuksi koristelin kakun vielä kermasta pursotetulla iällä sekä kermaruusuilla, joiden annoin kovettua hetken pakastimessa ennen kakun päälle asettelua. Itse ruusut valmistin siis kakun täytteestä (vähän epäilin, tuleeko onnistumaan, mutta ihan hyvin toimi), lehtiä varten värjäsin hieman reunapursotusten kermaa.
Lopuksi vielä lähikuva yhdestä ruususta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti