tiistai 15. huhtikuuta 2014

KYLVÖT JA VALON MERKITYS

Olen tässä saanut erittäin konkreettisen kokemuksen siitä, kuinka valtava merkitys valolla oikein on siemenkylvöille. Isälläni on useampi kasvivalo, joita hän käyttää yrttikasvatuksessa. Sain luvan viedä yhden lampun alle omia kylvöksiäni. 16 päivää sitten vein kokeeksi yhden dynolaatikollisen sekalaisia kasveja lampun alle kasvamaan. Lamput on ajastettu palamaan aamuisin klo 5-10 ja iltaisin 17-24, päivällä aurinko hoitaa valaistuksen.
Tänään lampun alla köllötelleet taimet kotiutuivat ja tilalle läksi uusi dynollinen taimia ottamaan vauhtia kasvuunsa. Tässä muutama vertailukuva taimista, jotka vielä 16 päivää takaperin olivat suunnilleen samanlaisessa kasvuvaiheessa. Ei liene vaikea arvata, kumpi kustakin taimiparista on ollut lisävalon alla. Tomaatit eivät ehkä ole täysin vertailukelpoisia, kun ovat eri lajikkeita, mutta suunnilleen kai kuitenkin.

Keijunmekot, kyllä vasemmaltakin taimi löytyy.

Hämähäkkikukat

Tomaatit
Tämän kokemuksen myötä alan olla entistä vakuuttuneempi siitä, että ensi kevääksi on hommattava ainakin jonkinlainen lisävalo kasveille.

Keijuista muuten vielä sen verran, että laitoin samoihin purkkeihin siemeniä kahteen otteeseen, taisi olla 26.2. ja 8.3. Muutaman siemen iti melko nopeasti, mutta itämisprosenttihan oli huono. No, nyt olen huomannut senkin, kuinka epätasaisesti keijut itävät. Nimittäin tämän ja viimeviikon aikana on itänyt VIISI uutta keijua! Lisäksi viime viikolla itäneet ovat melkein ottaneet kiinni nuo ilman lisävaloa kasvaneet pari hengissä säilynyttä tainta, jotka siis itivät noin kuukausi sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti