sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

SIMAA VAPUKSI

...ainakin toivottavasti.
Vaikka sima on äärimmäisen helppoa tehdä, en ole koskaan aikaisemmin tullut tehneeksi sitä. Äiti tai isä on aina tehnyt, ja sieltä on sitten saanut tarvittavan määrän. Nyt päätin kuitenkin tehdä simaa itse. Teko jäi tosin tälle päivälle, joten toivottavasti valmistuu vapuksi. Periaatteessa ohjeen mukaan pitäisi, jos en laita sitä kylmään.

Tein simani Dan Suckerin fariinisokeripussin ohjetta hieman muuntaen, seuraavalla tavalla:

4 l vettä
500 g fariinisokeria
1 1/2 sitruunan mehu
1 limen mehu
noin 1/2 limen kuoriraaste
Herneen kokoinen pala hiivaa

Pese lime hyvin ja raasta tarvittava määrä kuorta.
Purista mehu sitruunoista ja limestä.
Kiehauta puolet vedestä.
Sulata fariinisokeri kuumaan veteen.
Lisää joukkoon loppu vesi, sitrusmehut ja limen kuoriraaste.
Kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon vesitilkkaan liuotettu hiiva.

Oma simani on nyt tässä vaiheessa kattilassa kannen alla odottelemassa huomista pullotusta. Tästä eteenpäin aion edetä seuraavalla tavalla:
Noin 1 vrk:n kuluttua pullota sima.
Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria sekä muutama rusina. (En pidä rusinoista simassa, mutta taitaa olla ainoa keino tietää, milloin juoma on valmista.)
Anna pullojen olla huoneenlämmössä kunnes rusinat nousevat pintaan (ja pysyvät siinä).
Siirrä valmis sima jääkaappiin.

Huoneenlämmössä siman pitäisi valmistua kolmessa päivässä, saapas nähdä. Kommentoin sitten vappuna saimmeko valmista simaa, ja muutenkin miltä tämä kokeilu maistuu. Vanhempani ovat kai käyttäneet simaan aina myös tavallista sokeria, kun on ollut vaaleahkoa. Itse halusin nyt testata tätä tummaa, ja lisäksi limeä antamaan makua, koska pidän limestä kovasti.

Muok. 30.4.
Ja kolme vuorokautta myöhemmin sima on kuin onkin valmista. Kaksi ja puoli vuorokautta annoin sen seistä lämpimässä ja sitten vasta nostin jääkaappiin. Joissain pulloissa on vielä joku rusina pohjassa, mutta pääasiassa kelluvat pinnalla. Ja makukin on hyvä  : )

Ja lopuksi vielä muutama kuva kauniisti kukkivista kevään kasveista. Tänään valkovuokot ovat päässeet oikein kunnolla kukkaan. Pikarililjatkin kukkinevat ihan pian. Ja noita kevättähtiä täytyy laittaa syksyllä lisää, on ne niin ihania! Muutenkin haluan, että nuo kevätkukkijat levittäytyvät isolle alueelle tuonne lehtikuusen alle.
Ensimmäinen narsissi kukkapenkissä on myös auennut, samoin nuo mystiset nuput, taitaa olla joku kasvitieteellinen tulppaani.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti