maanantai 21. huhtikuuta 2014

PAJUNKISSAKAKKU  

POHJA:
200 g Diggestive -keksejä
25 g voita
1 prk mangososetta (Piltti)

TÄYTE 1:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g maitorahkaa (1/2 prk)
1 rkl lemoncurdia
1/2 dl sokeria
2 dl vispikermaa
1 sitruunan mehu sekä kuori raastettuna
3 liivatelehteä

TÄYTE 2:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g maitorahkaa (1/2 prk)
1 prk mangososetta (Piltti)
4 sälykepersikan puolikasta (sen verran jäi yli isosta persikkapurkista kun tein persikkarahkatorttua)
1/4 dl sokeria
2 dl vispikermaa
2 kananmunan valkuaista
1/2 sitruunan mehu
3 liivatelehteä

KIILLE:
1 1/2 dl keltaista tuoremehua (minulla oli ananas-appelsiini-passion)
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl hyytelösokeria

KORISTELU:
50 g tummaa suklaata (sitä menee vain vähän, mutta hankala sulattaa ihan minimaalista määrää)
tomusokeria
tilkka kylmää vettä

Murenna keksit esim. kaulimella muovipussissa. Sulata voi. Sekoita voisula sekä mangosose keksinmurujen joukkoon.
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle, ja levitä taikina tasaisesti vuoan pohjalle ( halkaisija noin 25 cm). Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte 1.
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma. Raasta sitruunan kuori. Purista mehu 1/2 sitruunasta. Sekoita täytteen aineet keskenään.
Purista mehu toisesta sitruunan puolikkaasta ja kuumenna mehu mikrossa kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne yksi kerrallaan sitruunamehun joukkoon. Kaada liivatemehu ohuena nauhana täytteeseen hyvin sekoittaen.
Levitä täyte tasaisesti taikinapohjan päälle ja nosta vuoka hetkeksi pakastimeen.

Valmista täyte 2.
Laita liivatteen kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma. Soseuta persikat. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita täytteen aineet keskenään (ei valkuaisvaahtoa, sitruunamehua ja liivatteita).
Nostele valkuaisvaahto varovasti täytteen sekaan.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivatemehu täytteeseen.
Levitä täyte tasaisesti kakun päälle ja nosta vuoka takaisin pakastimeen.

Anna kakun hyytyä pakkasessa jonkin aikaa ennen kuin valmistat kiilteen.
Kaada mehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita hyytelösokeri mehun joukkoon, ja kuumenna uudestaan kiehuvaksi. Anna kiilteen jäähtyä vähän aikaa välillä sekoitellen, ennen kuin levität sen kakun päälle. Älä kaada koko kiillettä kerralla, vaan laita esim. kauhalla varovasti vähän kerrallaan, ettei täyte sekoitu kiilteen joukkoon. Nosta kakku jääkaappiin.

Siirrä kakku tarjoilulautaselle vasta kun se on kunnolla hyytynyt (muutama tunti). Irrottele kakun reunat varovasti vuoan reunoista esim. muovisella veitsellä ennen kun avaat vuoan reunan. Nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle kakkupahvin avulla.

Koristele kakku vähän ennen tarjoilua, sillä tomusokeri alkaa sulaa nopeasti kiilteen päällä. Pieni sulaminen ei kuitenkaan haittaa, pajunkissat näyttävät vaan pörröisemmiltä. Seuraavaan päivään mennessä kissat ovat kuitenkin hävinneet jo kokonaan.
Sulata suklaa vesihauteessa. Pieni määrä suklaata on helppo pursottaa kakun päälle pienestä minigrip-pussista. Älä leikkaa pussiin liian suurta reikää. Pursota pajunoksat kakun päälle.
Sekoita valkea seos tomusokerista ja pienestä tilkasta vettä. Sen voi myös pursottaa minigrip-pussilla. Tee pussiin vähän isompi reikä kun suklaan pursotusta varten. Tee kissat pajunoksiin. Pursota vielä lopuksi suklaalla pienet kaaret kissojen päälle.

JÄLKIHUOMIOITA:
Kakkua lautaselle nostaessa totesin, että pohjan alle olisi kannattanut laittaa kakkupahvi, ilman sitä kakun nostaminen oli mahdotonta. Onneksi sain vielä pahvin ujutettua irtopohjavuoan pohjan ja leivinpaperin väliin, ja kakun ehjänä siirrettyä tarjoilulautaselle.
Koristelussa kannattaa pajunkissoihin käyttää tomusokerin sijasta valkosuklaata, se kun ei sula kiilteen päällä. Minulla vaan ei sattunut kakkua tehdessä olemaan sitä jemmassa.
Täyte 2 jäi hieman löysähköksi, vaikka kestikin hyvin kakun päällä, mutta siihen voisi hyvin lisätä neljännen liivatelehden.
Minä kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä juustokakkupohjan niin, että sekoitin keksien joukkoon hedelmäsosetta rasvan lisäksi, ja itse ainakin pidin lopputulosta parempana. On vielä kevyempikin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti