perjantai 25. huhtikuuta 2014

HYÖTYKASVEJA

Hyötykasveista on multiin laitettu helmi-maaliskuussa tomaatteja, chilejä ja paprikoita. Tällä viikolla pikkuapulaiset kylvivät kurkkua, ja itse laitoin muutaman maissin multiin. Ajattelin tänä vuonna kokeilla kasvattaa maissit ruukuissa paahteisella paikalla kasvimaan sijasta. Kasvimaalle jää sitten enemmän tilaa muille kasveille. Ruukut maisseille pitää kyllä vielä jostain hommata. Ja toivottavasti mies auttaa kasvimaan kanssa, minusta ei näillä näkymin taida kasvimaahommiin tämän kevään aikana olla.
Kylvämistä odottavat vielä vesimeloni, kesäkurpitsat ja avomaankurkut. Loput hyötärit taitavatkin sitten olla suoraan ulos kylvettäviä. Papuja saatan esikasvattaa, jos näyttää siltä että tila riittää.
Ensimmäiset hyötärikylvöt tomaateille, chileille ja paptikoille tein 26.2. Silloin laitoin kylvölautalle yhden siemenen kaikkia lajikkeita. Itäminen ei ollut kuitenkaan 100 prosenttista, osa ei itänyt lainkaan ja osan onnistuin tappamaan yrittäessäni poistaa kiinni juuttunutta siemenkypärää. Olisiko ehkä noin 80% kaikista siemenistä onnistunut, joten joistakin itämättömistä lajikkeista tein myöhemmin uusintakylvön. Lisäksi kylvin jälkikäteen lisää Tiny Tim -tomaatteja poikien tarhatädeille vietäväksi, ja äidilleni parvekkeelle amppelitomaatti Tumbling Tom Redia.
Seuraavanlainen tomaattivalikoima on nyt kasvamassa:
Pensastomaatit Amuuri Kiirevalmiv, Balkonstar, Bloody Butcher, Golden Heart, Gold Krone, Incas F1, Outdoor Girl, Serna, Tiny Tim, Totem F1 ja Yellow Pearshaped, runkotomaatit Black Cherry, Black Pear, Brandywine Yellow, Chereza Amarella, Chocolate Cherry, Erk, Golden Jubilee, Green Zebra, Ildi, Jaune Flamme, Laukaus, Olivade, Oxheart, Rosella, Russian Black, Sungold F1, Supersweet 100, Tigerella ja Zlatovska sekä roikkuva amppelitomaatti Tumbling Tom Red. Lisäksi vielä villitomaatti ja tädiltä saatu "Karjalainen", jonka kasvutapaa en tiedä (epäilen runkotomaatiksi), mutta jonka pitäisi olla herkullinen. Että onhan noita. Suurin osa lajikkeista on minulle täysin uusia, ja netistä olen etsiskellyt tietoa kasvutavoista. Jos siis joku runkotomaatti on muuttunut pensastomaatilsi tai päinvastoin, pyydän anteeksi. Syksyllä olen viisaampi. Pitää sitten yrittää listata myös vähän tarkempaa tietoa siitä, minkälaisia lajikkeet olivat. Moni tulee joutumaan ulkokasvatukseen, kasvihuoneeseen kun ei paljon mahdu, joten sekin jää nähtäväksi, kuinka pärjäävät. Onneksi niille on lämmin ja suojaisa seinusta, jolta tuli hyvin satoa viime kesänä. Ja on minulla tulevalle kesälle sellainen noin 1,5 m x 1,5 m x 2 m minikasvari, joka oli ihan pakko ostaa Honkkarista kun kahdellakympillä sai. Onnistuin saamaan viimeisen kappaleen :) Sille pitää vain joku paikka miettiä. Mutta siinä on monelle kasville suojaisa kasvupaikka.
Ja tässä eilisiä kuvia noista tomaateista. Osa on vielä hurjan pieniä, mutta tuo kaikista pieninkin on kasvanut kahden päivän aikana ihan silmissä. Kasvarihoito tekee kasvulle ihmeitä, ja pikkuapulaiset kantavat onneksi taimilaatikoita innolla.
Takaa vasemmalta alkaen: Laukaus, villitomaatti (saas nähdä onko sitä mitä pitäisi, ainakin vielä kasvu on todella tukevan ja säntillisen näköistä), Jaune Flamme, Black Cherry, Incas F1, Balkonstar, Tiny Tim, Gold Krone, Sungold F1, Totem F1, Tumbling Tom Red ja Amuuri Kiirevalmiv  
Koko laatikko Tiny Timeja
Golden Heart, Super Sweet 100, Black Pear, Green Zebra, Chereza Amarella, Serna, Zlatovska sekä 2 x Tumbling Tom Red 
Takimmaisessa laatikossa: Ildi, Erk, Green Sausage, Outdoor Girl (joka kyllä pitäisi vissiin olla perunalehtinen, eli tämä taimi taitaa ollakin jotain muuta), Oxheart, Tumbling Tom Red, Tigerella ja Bloody Butcher
Etummaisessa laatikossa: Pyöreässä ruukussa piti olla 2 x Russian Black, mutta toinen on jotain muuta kun lehdet erilaiset), Chocolate Cherry, Yellow Pear Shaped sekä alarivissä 3 x Tiny Tim
Takimmaisessa laatikossa chilejä ja paprikoita, pieniä ovat mokomat vielä.
Etummaisessa: Green Sausage (pääsi ihan pienenä katkeamaan, mutta saa mahdollisuuden kun on nyt alkanut tehdä pieniä lehden alkuja), "Karjalainen", Olivade, Lel, Rosella sekä  vielä yksi Tiny Tim
Lisäksi pari tomaattia taitaa olla vielä isäni kasvilampun alla kasvamassa.

Chili-lajikkeista useampi jäi itämättä, enkä kaikkea laittanut uusintakylvöön. Chiliä kun menee niin vähän. Pidämme mieheni kanssa chilistä, mutta sitä tulee käytettyä vähemmän kun poikien ruokaa ei voi niin vahvasti maustaa, eikä sitten tule tehtyä itselle erilaista. Seuraavat chilit ovat tällä hetkellä kuitenkin kasvussa: Lemon Drop, Lombardo, Big Jim, Caribbean Antillais, Meek and Mild sekä Hotscotch (taitaa olla sellainen siemensekoitus). Lombardo ja Caribbean Antillais olivat minulla kasvamassa jo viime vuonna, muut uusia tuttavuuksia. Lombardo oli mukavan mieto, sitä uskalsi käyttää varovasti lastenkin ruokaaan. Varmaan joku viisi lajiketta jäi itämättä, mutta niitä taidan kokeilla sitten ensi vuonna uudestaan. Siemeniä kaikista on, kun en niitä ollut yhtä enempää laittanut, ja eiköhän itävyyskin säily.

Ja sitten vielä muutama paprikat: jostain kaupan punaisesta suippopaprikasta laitettu siemen, Mohawk sekä Barancio. Mohawk ja Barancio ovat molemmat keltaisia, ruukkukasvatukseen soveltuvia pieniä puskia. Molemmat minulla ensimmäistä kertaa kasvatuksessa.

Vaikka iso osa taimista on vielä aika pieniä, uskon kyllä, että valon määrän koko ajan lisääntyessä ehtivät kasvaa ihan hyviin mittoihin ennen kun saan ne lopullisesti kasvihuoneeseen/ulos. Ainakin viime vuoden kokemuksella kasvoivat kunnolla vauhtiin päästyään nopeasti. Eikä minulla ikkunanedustila riittäisikään kovin suurten taimien kanssa sisällä temppuillessa. Tai sitten taimia pitäisi olla paaaaljon vähemmän kuin nyt. Heinäkuulta alkaen uskallan myös alkaa toivoa satoa.

Ja tässäpä vielä kuvaa kurkkujen kylvämisestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti