tiistai 22. huhtikuuta 2014

PUUTARHAN KEVÄTTÄ

Vuodenaikaan nähden kevät on ehtinyt jo hurjan pitkälle. Eilen kuljin pihalla kameran kanssa ja näppäilin muutamia kuvia kevään edistymisestä.

Tässä vissiin syksyllä istutettuja
 kevättähtiä, nekin aloittelevat
 kukintaansa.
Sinivuokot alkavat jo olla yli kukkineita. Ovat muuten levinneet
todella ilahduttavasti, niin omalla tontilla kuin metsän puolellekin.














Palloesikot olivat viime syksyn alennus-
myyntiostoksiani. Hengissä molemmat.


Viime keväänä istutin valkovuokkoja tuonne sinivuokkojen
kaveriksi, hienosti näyttävät nousseen, ja kohta kukkivatkin.













Tämäkin viime syksyn alekasvi on
noussut.                                          



Yhtään en muista mitä sipuleita tähän penkkiin laitoin, jotain
tulppaania tämä kai on, mutta nuppuja joka tapauksessa jo
pukkaa. Unikot nousevat myös siellä täällä kovaa vauhtia.











Lumikellotkin kukkivat.





Tulppaaneja istutin syksyllä aika paljon, ja hyvin ovat nousseet.
Kun vaan ei enää tulisi kovia yöpakkasia...








Ensimmäiset kevätkurjenmiekat
aukesivat eilen.








Viime keväänä istutetut alppikärhöt ovat lähdössä hienosti
kasvuun. Myös lumikärhössä näkyi jo pienen pientä eloa,
jalokärhöissä ei eloa vielä ole havaittavissa.                        






Näsiän kukinta alkaa olla
lopuillaan. Lehdetkin jo
puhkeavat.                     

















Perennapenkeistä on noussut jo hurjan paljon kaikkea muutakin, ainakin akileijoja, sormustinkukkia, kurjenpolvia, päivänkakkaroita, päivänhattuja, vuorikaunokkeja, punaväriminttuja, salkoruusuja, ritarinkannuksia ja päivänliljoja. Kaikkia nousseita taimia en ole edes tunnistanut. Vähän huolestutti, kuinka paljon hallaa tuo outo lähes lumeton talvi kukkapenkeille tekee, mutta ainakin tällä hetkellä näyttää ihan hyvältä. Meidän pihan etuna on se, ettei vesi pääse seisomaan kukkapenkeissä. Talvimärkyys se pahin kasvien tappaja taitaa olla. Yrttipenkissä timjami, ja kukkapenkin reunassa laventeli näyttäisivät myös olevan kasvuun lähdössä.
Sireenissä on suuret silmut, samoin herukoissa ja marjasinikuusamissa. Nurmikko alkoi vihertää ihan kunnolla eilispäivän aikana, aamulla vihreää ei vielä juurikaan näkynyt. Ihana kevät!

Teimme eilen pienten apulaisten kanssa myös kasvihuonekylvöjä. Pojat laittoivat reippaasti lecasorat, mullat ja siemenet koreihin ja nyt vaan odottelemme, milloin salaatit ja retiisit alkavat itää. Toivottavasti saamme aikaista satoa! Lisäksi laitoin multapussiin kasvamaan kolme itänyttä rosamunda-perunaa. Perunapussikin saa asustella toistaiseksi kasvihuoneessa. Tarvittaessa kylvöksiä sitten suojaillaan harsoilla.

Ja tässä vielä eilispäivältä kuva, jossa kaikki kylvökset ovat kasvihuoneessa ulkoilemassa. Lisäksi siellä on autotallissa hengissä talvehtineet enkelinsilmäpelargoni ja pari kannaa. Toisen kannan hengissä säilymisestä en ollut ihan varma, kun ei ollut pukannut uutta kasvua samoin kuin toinen, mutta valoon päästyään on sekin alkanut osoittaa elon merkkejä. Nuo meinasinkin jättää nyt lopullisesti kasvariin. Suojaan niitä sitten tarvittaessa harsolla.
Siemenkylvöjä en taida vielä pitkään aikaan uskaltaa jättää öiksi ulkoilemaan. Sen verran kamalaa olisi, jos yksi kylmä yö veisi kaiken!
Tuonne kasvarin lännen puoleiselle seinustalle olen viritellyt kateharson pitämään suurimman paahteen loitolla. En halua heti alkuunsa polttaa pieniä taimia!
Ja äidin pikkuapulaiset (sekä yksi isompi apulainen) ovat oikein reippaasti kannelleet kylvöksiä edestakaisin pyynnöstä, kun äiti ei nyt kauheasti uskalla kannella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti