sunnuntai 11. elokuuta 2013

SITRUUNAINEN JUUSTOKAKKU     

Vaikka olen aina leiponut paljon, ja pidän juustokakuista, en jostain syystä ole tullut tehneeksi niitä ennen viime pääsiäistä. Silloin päätin tehdä juustokakun niistä tapreista, joita minulta sattui kaapeista löytymään. Mauksi valikoitui sitruuna, koska olin kokeeksi ostanut paketin sitruunatuorejuustoa. En kuitenkaan löytänyt netistä tai keittokirjoistani valmista repeptiä, joka olisi ollut mieleinen ja soveltunut minulta löytyneisiin aineksiin, joten kehittelin valmiiden reseptien pohjalta oman reseptin.
Eilen vietin tyttöjen iltaa rakkaiden lapsuudenystävien kanssa, ja päätin tehdä illanviettoomme sitruunaista juustokakkua. Muunsin vielä pääsiäisen reseptiä hieman, sillä olin äskettäin ostanut intiaanisokeria, ja halusin ensimmäistä kertaa testata sitä leivonnassa. Seuraavanlaisen kakun pyöräytin:

Pohja:
75g leivontamargariinia
200g diggestivekeksejä

Sulata margariini ja murskaa keksit muovipussissa kaulimen avulla. Sekoita keksijauho margariinisulan joukkoon. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele "taikina" vuoakaan (voit vuorata vuoan reunan tuorekelmulla tai reunakalvolla helpottaaksesi kakun irroittamista). Itselläni on irtopohjavuoka, jonka pohja on lasia, ja sitä voi käyttää kakkulautasena, joten en tarvinnut leivinpaperia.

Täyte:
400g (2pkt) maustamatontatuorejuustoa, esim. Philadelphia
3rkl limecurdia (lemoncurdkin käy) (voit korvata limecurdin myös muuttamalla toisen tuorejuuston sitruunatuorejuustoksi)
1 sitruunan kuori (muista pertä sitruuna hyvin)
1 sitruunan mehu
1dl intiaanisokeria (voi korvata tavallisella sokerilla, tulee vähän makeampi samalla määrällä)
1rkl vaniliinisokeria
4dl vispikermaa
3 valkuaista
6 liivatelehteä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita sokerit, limecurd, sitruunamehu ja kuoriraaste tuorejuuston joukkoon. (Intiaanisokeri värjää täytteen vaalean ruskeaksi.) Sekoita kermavaahto tuorejuuston joukkoon. Nostele varovasti sekaan valkuaisvaahto. Sulata kylmässä vedessä liotetut liivatteet kiehuvassa vesitilkassa ja kaada ohuena nauhana hyvin sekoittaen täytteeseen.
Levitä täyte irtopohjavuoassa olevan kakkupohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin hyytymään mielellään useammaksi tunniksi.

Kiille:
1dl hyytekösokeria
2dl vettä
2rkl limecurdia (myös lemoncurd käy)
tippa keltaista pastaväriä

Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan, limecurd sekoitetaan veden joukkoon heti aluksi, värin voi lisätä vaikka valmiiseen hyytelönesteeseen. Levitä hieman jäähtyneenä varovasti kakun pinnalle (lämpimään nesteeseen sekoittuu helposti mukaan tuorejuustotäytettä ja tulee "kauneusvirheitä"). Laita jääkaappiin hyytymään mielellään useammaksi tunniksi.

Itse koristelin kakun vielä temperoidusta suklaasta valmistetuilla koristeilla. Kokeilin suklaan temperoimista ensimmäistä kertaa, eikä se onnistunut kunnolla. Johtuneeko siitä, että suklaa ehti lämmetä temperoinnin viimeisessä vaiheessa vähän liikaa. Vaatii harjoittelua. Koristeet eivät myöskään ehtineet jähmettyä kunnolla, minun olisi varmaan pitänyt laittaa ne pakastimeen eikä jääkaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti