lauantai 17. elokuuta 2013

RAIKAS PORKKANAPIIRAKKA    

Minä pidän raikkaista mauista; herukat, sitruuna ja raparperi sopivat mielestäni loistavasti täytekakkuihin, ja leivontaan yleensäkin. Kuluneena kesänä olimme kaksissa ristiäisissä (joihin varmaan palaan vielä myöhemmin), ja toisiin niistä lupasin tehdä täytekakun lisäksi myös jotain muuta tarjottavaa. Päädyin porkkanapiirakkaan, koska se tuntui helpolta ja riittoisalta leivonnaiselta juhliin. Lisäksi kuorrutus oli kätevä värjätä teemaan sopivasti vaaleanpunaiseksi.
En ollut, kumma kyllä, aikaisemmin tehnyt porkkanakakkua tai -piirakkaa, joten surffailin netistä ohjeita, ja löysinkin useita. Mikään ohjeista ei kuitenkaan ollut sellainen, jota olisin halunnut käyttää sellaisenaan. Niinpä muokkasin oman porkkanapiirakan ohjeen, ja tällainen siitä tuli:

Pohja:
5 munaa
5 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
3 tl vaniliinisokeria
6,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl (200g) sulaa margariinia
7 dl porkkanaraastetta

Kuorrutus:
100g pehmeää voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
300g tomusokeria
4tl vaniliinisokeria
0,5 sitruunan mehu
2 rkl limecurdia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu rasva, kuivat aineet ja porkkanaraaste muna-sokerivaahtoon ja sekoita. Ainesten lisäysjärjestyksellä ei ainakaan oman kokemukseni mukaan ole niin väliä. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 20 min.
Valmista kuorrute. Pehmennä voi mikrossa pienellä teholla (´varo sulattamasta). Voit toki myös ottaa voin hyvissä ajoin huoneenlämpöön sulamaan, mutta itseltäni se aina unohtuu... Vatkaa kaikki kuorrutteen aineet keskenään sähkövatkaimella. Lisää kuorrute jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa ennen leikkaamista palasiksi (minähän en tietenkään koskaan viitsi tunkea peltiä jääkaappiin, vaan leikkaan piirakan heti, ja sehän näkyy lopputuloksessa...).
Ja tietenkin porkkanapiirakan päälle kuuluu joko manteli- tai pähkinärouhetta. Minulla ei sitä tätä piirakkaa tehdessäni sattunut olemaan, joten laitoin koristerakeita. Lisäksi laitoin kuorrutteeseen vähän keltaista elintarvikeväriä saadakseni siihen myös sitruunaisen värin. 
Porkkanapiirakka on hyvää syötynä jo valmistuspäivänä, mutta vielä parempaa seuraavana päivänä. Muista säilyttää viileässä. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti