tiistai 6. elokuuta 2013

KASVIHUONEENI

Tänä kesänä olen päässyt ensimmäistä kertaa elämässäni kasvattamaan satoa kasvihuoneessa. Kaikki siellä kasvavat taimet olen itse siemenestä kasvattanut. Tällä hetkellä huoneessa on melko viidakkomainen tunnelma, kasveja on aika paljon pieneen, pikkasen vajaan viiden neliön huoneeseen. Tukinarujen kiinnitys minun pitää ensi kesäksi miettiä uudelleen, nyt se on "pikkuisen" epäkäytännöllinen. Sokkelia olisi lisäksi tarkoitus korottaa yhden tai kahden lecaharkkokerroksen verran, nyt kasvihuoneen oman metallisokkelin alla on yksi kerron harkkoja. Korkeutta saisi kuitenkin olla enemmän.
Kasvien suuresta määrästä huolimatta kasvatus on onnistunut hyvin, tuholaisilta olen välttynyt, ja muutenkin ilman suurempia ongelmia. Erilaisia kipristelyjä, värivirheitä yms. löytyy tomaattien lehdistä, mutta satoon nuo ongelmat eivät ole vaikuttaneet, joten en ole niistä huolestunut. Yhden tomaatintaimen muutamaan hedelmään tuli latvamätää, mutta sekin ongelma näyttäisi olevan voitettu. Lisäsin varmuuden vuoksi kaikkien tomaattieni juurelle tuhkaa latvamädän havaittuani ja se ilmeisesti auttoi, koska enempää latvamätää ei ole ilmaantunut.

Isohkoja Tigerelloja
Olivade
Mitä kaikkea kasvihuoneessani sitten kasvaa? Tomaatti x 11, chili x 6, suippopaprika x 2 sekä yksi kurkku. Pienessä padassa sekaisin erilaisia salaatteja (joita löytyy toki myös avomaalta). Tomaatteja löytyy myös taivasalta, sekä kaksi chiliä ja paprika sellaisesta minikasvarista (ensi vuodeksi ostin muuten juuri toisen odottamaan, kun puoleenhintaan sain). Tomaattien lajikkeet ovat Chereza Amarella (keltainen kirsikkatomaatti), Olivade F1 (luumutomaatti), Gardener's Delight (punainen kirsikkatomaatti), Black Cherry (isohko tumma kirsikkatomaatti), Tigerella (raidallinen pyöreä tomaatti, aika mauton vaikkakin kaunis), Outdoor Girl (vain ulkona, taitaa tulla aika normikokoisia pyöreita tomaatteja, ei ole vielä kypsyttänyt mitään, voidaan kasvattaa pensasmaisesti), Tiny Tim (punaisia kirsikkatomaatteja, ainoa varsinainen pensastomaattini), Totem F1 (punaisia kirsikkatomaatteja, ei myöskään ole vielä kypsyttänyt mitään, amppelitomaatiksi nimetty mutta pikemminkin pieni pensas, ei roiku ollenkaan, kasvatan ulkona amppelissa) sekä yksi täysi mysteeri. Sen siemen tuli Outdoor Girlin pussista, mutta on jotain ihan muuta. Tuo mysteeritomaatin taimi ei ole myöskään voinut taimikasvatusvaiheessa sekoittua, koska on erilainen kuin mikään muu kasvattamani tomaatti.
Tomaateista on satoa päästy maistelemaan jonkin verran, ehkä 40-50 tomaattia, mutta pääsatokausi antaa vielä odottaa itseään. Tai nyt ihan parina viime päivänä, kun yötkin ovat olleet lämpimiä, on tomaatteja jo kypsynyt hyvällä vauhdilla. Syödyt tomaatit ovat kirsikkatomaatteja sekä Tigerelloja, jotka ovat myös olleet pienehköjä. Ensimmäiset Olivadet taitavat kypsyä pian, osasta onkin kasvanut aikamoisia mollukoita.

Kurkkuja meillä on syöty 3kpl, yksi suuri odottaa poimimista (pitäisikin käydä poimimassa se) ja yksi pieni alku on lisäksi kasvamassa. Monta pientä kurkun alkua on kellastunut pois jostain syystä, ja muutenkin koko kasvi alkaa olla huonovointisen näköinen. En tiedä mikä on mennyt vikaan. Lajike on Giganta, kasvihuonekurkun ja avomaakurkun välimuoto, pitää pölyttää. Hyvän makuinen kyllä, myös jos pääsee kasvamaan "liian" suureksi. Kuori muuttuu päästä kitkeräksi jos seisotetaan useampi päivä, ihan tuoreeltaan on kuitenkin ollut makeaa. Ensi vuonna taidan laittaa kasvamaan useamman, mutta kokeilla kasvattaa ihan avomaalla, säästyy tilaa kasvihuoneesta. Sinne laitan jonkun oikean kasvihuonekurkun. Itse asiassa taisin jo ostaakin jonkun kasvarikurkun siemeniä alesta.

Sadonkorjuuta muutaman päivän takaa
Ihkaensimmäiset chilit ovat myös muuttuneet punaisiksi, mutta vielä en ole niitä kypsänä maistanut. Lajeina chilipippuri Hungarian Hot Wax sekä chilipaprika Lombardo. Chili Caribbean Atillais alkoi kukkia tosi myöhään, ja on vasta vähän aikaa sitten alkanut tehdä ensimmäisiä podejaan, jotka ovat vielä pieniä.

Kaiken kaikkiaan olen ihan tyytyväinen onnistumiseeni ensimmäisenä kasvihuonekesänä. Innostusta riittää myös tuleville vuosille! Mitä nyt kasvihuone olisi voinut ollaa suurempikin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti