keskiviikko 30. lokakuuta 2013

YHTEISTYÖSÄMPYLÄT

Kuten ruisleivän, myös vaalean leivän pyrin tekemään usein itse. Tai no, aika harvoin meillä kyllä on vaaleaa leipää tarjolla. Omatekoinen vaalea leipä kuitenkin tarkoittaa meillä sämpylöitä. Sämpylätaikinan teen yleensä fiilispohjalta ja vähän sen mukaan, mitä taikinaan sopivaa kaapista sattuu kulloinkin löytymään. Kuivia aineita mittaan yleensä vähän summamutikassa, kunhan suunnilleen tiedän, että on sopiva määrä suhteessa nesteen määrään. Se, kuinka paljon mitäkin kuivaa ainetta on, ei ole niin tarkkaa. Ja taikinan tuntumahan lopulliset määrät sitten ratkaisee.

Viikonloppuna tätini oli meillä kylässä, ja päätimme tehdä sämpylöitä. Sämpylöistä tuli oikein yhteistyösämpylöitä. Minä tein taikinan (ja mittailin jopa aineet aika tarkasti), johon tätini kuori ja esikoinen raastoi (koneella) porkkanat. Taikinan kohottua täti ja esikoinen leipoivat sen yhdessä sämpylöiksi, ja minä sitten vahdin ne uunista pois oikeaan aikaan. Varsinaista yhteistyötä siis :)
Liekö johtunut hyvästä yhteistyöstä vai mistä, mutta tällä kertaa sämpylöistä tuli oikein erityisen herkullisen makuisia. Ehkäpä vaikutusta oli silläkin, että käytettävät ainekset ja niiden suhteet  sattuivat onnistumaan erityisen hyvin ;)

Tässäpä herkullisten yhteistyösämpylöidemme ohje:

Ainekset:
1l vettä (reilusti lämmintä, jos käyttää kuivahiivaa)
2,5 dl mysliä (meillä Pirkka kilomysliä)
2,5 dl kaurahiutaleita
n. 4 dl ruisjauhoja
n. 12 dl vehnäjauhoja
5 dl porkkanaraastetta
4 tl suolaa
4 rkl tummaa siirappia
2 pss kuivahiivaa
noin 1 dl rypsiöljyä
Ruis- ja vehnäjauhojen määrästä minulla ei ole ihan tarkkaa tietoa, koska niiden määrää pikkuhiljaa lisäämällä sain taikinasta sopivan tuntuista.

Valmiiksi alustettu taikina

Lisää reilusti lämpimän veden joukkoon mysli, kaurahiutaleet, porkkanaraaste, suola, siirappi, kuivahiiva  ja noin puolet vehnä- ja ruisjauhoista. Sekoita puuhaarukalla hyvin sekaisin. Tämän jälkeen ala lisätä jauhoja aluksi puuhaarukalla sekoittaen, lopulta käsin alustaen. Lisää ruokaöljy alustuksen loppuvaiheessa. Valmis taikina alkaa irtoilla käsistä ja kulhon reinoista, mutta se saa jäädä löysähköksi.

Kohota taikina liinalla peitettunä hyvin, noin 30 min.
Jo taikinaa tehdessä tajusin, että otin liian pienen kulhon. Tähän mahtuu hyvin 1/2 litran taikina. No, ei se nyt niin vakavaa ole jos vähän pursuu yli :)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja pyörittele kohonneesta taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä. Käytä leipomisessa apuna vehnäjauhoja, taikina kun on melko löysää. Kohota valmiita sämpylöitä hetki ennen paistamista. Halutessasi voit voidella kohonneet sämpylät, me ei haluttu.
Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia, paistoaikaan vaikuttaa tietysti sämpylöidesi koko.
Valmiit sämpylät. Vähän paistuivat yhteen kun ahdettiin kahdelle pellille. Mutta ei niiltä komeaa ulkumuotoa haettukaan ;)

2 kommenttia:

  1. Tässä ei pätenyt vanha sananlasku, että mitä useampi kokki... Näiden ohjeen otan itsekin korvan taakse ja kokeilen, onnistunko tekemään ihan yksin yhtä herkullisia!

    VastaaPoista