perjantai 11. lokakuuta 2013

MACARON-LEIVOKSET

Viime viikonloppuna tein toisen kerran elämässäni macaron-leivoksia, ja tällä kertaa ne onnistuvat mielestäni aika hyvin. Ulkonäkö ei ole aivan oikea (jalka puuttuu), mutta koostumus ja maku on kyllä hyvä. Pehmeää sisältä, rapeaa päältä. Ohjeen leivospohjiin otin täältä. Kirjoitan sen kuitenkin tähän uudestaan, omilla huomioillani lisättynä.

Eli tarvitset:

1 1/4 dl sokeria
2 dl vettä
3 valkuaista (vanhennettua?)
2 dl tomusokeria
125 g mantelijauhetta (mielellään kuoretonta, tulee kauniimmat leivokset)
(vihreää elintarvikeväriä)

täyte:
100 g tummaa suklaata
noin 3 rkl maapähkinälevitettä
  
1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna hämmentämättä ja anna seoksen poreilla hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes se on siirappimaista (118 °C). (Minä annoin veden ja sokerin kiehua reilun puolen tunnin ajan, vasta silloin seos alkoi olla hieman siirappimaista ja lämpötila nousi tarpeeksi korkeaksi.)

2. Vatkaa yleis- tai monitoimikoneen vatkauskulhossa (minulla ei ole yleiskonetta, ihan käsikäyttöisellä sähkövatkaimella vatkailen) 2 valkuaista kovahkoksi vaahdoksi.

3. Lisää sokeri-vesiseos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja anna koneen käydä koko ajan. Vatkaa, kunnes seos on jäähtynyt sen verran, ettei se enää höyryä.

4. Vaahdota valkuainen ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä mantelijauhe.

5. Yhdistä nämä kaksi taikinaa toisiinsa ja sekoita tasaiseksi. (Toinen taikina oli todella tönkköä, ja kun yritin saada sen sekoitettua valkuaisvaahtoon olin varma, että macaronit eivät tule onnistumaan. Ajattelin, että kaikki ilma karkaa valkuaisvaahdosta kun joulun sekoittelemaan niin rajusti, mutta pelkoni oli turha.) (Elintarvikevärin lisäsin vasta tähän valmiiseen taikinaan.)

6. Lusikoi taikina pursottimeen tai pakastepussiin, johon leikkaat reiän. Pursota pieniä (Ø noin 3 cm) marenkinappeja leivinpaperilla peitetylle pellille. Annoksesta tulee noin 50 nappia. (Minulla on tällainen pursotin, joka toimii hyvin macaronien teossa, mutta kerman pursottamisessa en oikein tykkää.)

Minä tein vähän pienempiä nappeja, ja valmiita leivoksia tuli lähes 50kpl. Osa leivoksista oli vähän turhan pieniä, mutta suuremmat aika hyviä. Eli minun mielestäni taikinasta tulee aivan hyvin noin 70 nappia eli 35 valmista leivosta.

7. Kun pelti on täynnä, kopauta sitä pari kertaa pöytää vasten. Anna levätä noin 10 minuuttia, jotta marenki ehtii hieman jähmettyä pinnalta. Paista 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. (Minä annoin ensimmäisen satsin seistä reilut 20 minuuttia, ja niistä osasta tuli niin onttoja että pohja hajosi. Toinen satsi, joka ehti seistä kauemmin, onnistui paremmin. Ja viimeinen satsi kenties parhaiten. Eli anna nappien levätä ainakin puoli tuntia, mielummin vielä kauemmin, joissain ohjeissa puhutaan tunnista. Paistoaika minulla oli noin 12 minuuttia.)



8. Valmiit marengit ovat macaronin puolikkaita. Irrota ne jäähtyneinä varovasti leivinpaperista ja lado ne pöydälle joka toinen pyöreä selkäpuoli alaspäin.

9. Valmista täyte. Sulata 100g tummaa suklaata vesihauteessa. Lisää sulatetun suklaan sekaan 3 reilua ruokalusikallista maapähkinälevitettä ja sekoita. Minulla oli tämän näköistä maapähkinälevitettä.

10. Anna täytteen jäähtyä hetken aikaa, ettei se ole niin valuvaa. Saat siistimmät leivokset.  Lisää ”vatsapuolelle” täyte ja sulje toisella puolikkaalla.





Säilytä macaroneja jääkaapissa. Marenkiherkut ovat parhaimmillaan parin päivän sisällä nautittuina.

Käyttämäni maapähkinälevite on melko suolaista, joten täytteestä tuli aavistuksen verran  suolaista, ei mielestäni kuitenkaan liian. Maapähkinälevitteen määrää voi toki oman maun mukaan hieman vähentääkin. Täytettä kannattaa maistella valmistusvaiheessa, ja lisätä maapähkinälevitettä sitten haluttu määrä.

Ja täytteen suhteen jokainen voi tietysti käyttää ihan omaa mielikuvitustaan! Esim. erilaiset hillot, curdit tai tuorejuustopohjaiset täytteet toimivat myös. Ja tietysti suklaaganache. (Vaikka omakohtaista kokemustahan minulla ei vielä ole...)  Minulla nyt sattui olemaan kaapissa suklaata ja maapähkinälevitettä, jonka parasta ennen päiväyskin on käymässä umpeen lähiaikoina, joten testasin sitten tällaista täytettä. Ja tykkäsin.

Ja lopuksi vielä sananen käyttämistäni valkuaisista. Ilmeisesti macaronien valkuaiset olisi hyvä "vanhennuttaa" ennen käyttöä. Tiedä häntä onko sillä vaikutusta, mutta omani ehtivät kyllä odottaa jääkaapissa pari päivää ennen käyttöä, kun jäivät tähteeksi crème brûléesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti