sunnuntai 13. lokakuuta 2013

YRTTIMAA

Viikko sitten minulla oli viikonlopun pihahommana yrttipenkin rakentaminen. Minulla on kasvanut kasvimaalla suklaaminttua ja oreganoa, minkä lisäksi olin kylvänyt basilikaa ja sitruunamelissaa ruukkuihin. Isäni taas on kasvatellut kesän aikana sisällä parvekelaatikoissa lukuisin yrttejä, joista oli antanut minulle muutamia taimia. Koska yrteistä kakki muut paitsi basilikat olivat sellaisia, joilla on mahdollisuudet selvitä talvesta ja lähteä keväällä uuteen kasvuun, piti niille kehitellä talvehtimispaikka. Päätin rakentaa yrteille oman penkin kasvihuoneen ja kasvimaan yhteyteen.
Viikolla kävimme peräkärryllä hakemassa kiviä sukulaisen pellonreunasta. Tuomamme kivet sain juuri ja juuri riittämään penkin tekoon. Penkki rakentui nurmikolle, joten pohjalle laiton paksun kerroksen sanomalehteä. Koska penkin takana kasvaa kaksi isoa syreeniä, laiton takareunaan myös kaistaleen juuriestemattoa. Toivottavasti multatila nyt riittää takimmaisille yrteille, kun eivät pääse juuriesteen takia menemään syvemmälle maahan. Tein penkkiin seitsemän eri "lokeroa", johon kuhunkin tuli pääasiassa yhtä yrttilaatua. Kiinansipuli ja hyvin säälittävän näköinen pieni ruohosipuli pääsivät samaan lokeroon.
Penkissä kasvavat nyt seuraavat yrtit: takana vasemmalta alkaen salvia, rosmariini ja suklaaminttu, keskellä kiinansipuli ja ruohosipuli sekä lipstikka ja edessä sitruunamelissa sekä timjami. Toivotaan että kaikki talvehtivat. Ja jos eivät, niin ainahan voi kylvää uusia. Oreganon jätin kasvimaalle kasvamaan. Se viihtyy siellä hyvin, eikä olisi mahtunut uuteen yrttipenkkiin.
Kasvimaa jää yrttipenkistä takaoikealle ja kasvihuone on osittain tuossa penkin vieressä, kasvimaan edessä, loivassa rinteessä. Kaikki siis kätevästi lähekkäin.

Ensi viikolla täytyy sitten ostaa taas tomaatteja kaupasta. Viimeisiä omia aletaan viedä, enää muutama kypsymässä. Hyvin ovat onneksi kypsyneet sisällä, vain muutamia on pitänyt heittää pois. Salaattia saa vielä kasvimaalta, mutta taitaa sekin ensi viikon aikana paleltua, jos on sääennusteisiin luottaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti