sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Esikoinen toimi loistavana mannekiinina.
VIRKATTU LIPPALAKKI

Neulontakahvilassa tutustuin varmastikin monille käsitöidentekijöille ennestään tuttuun sivustoon, http://www.garnstudio.com/. Itselleni tuttavuus oli ihan uusi, sen verran tuore harrastus tämä käsitöiden teko minulle on.
Suomenkielisellä sivustolla on valtavat paljon kivoja neulonta- ja virkkausohjeita.
Päätin aluksi etsiskellä sivustolta kivan myssyn mallin, ja niitähän riitti. Onnistuin kuiteinkin päätymään aluksi kahteen malliin, toinen neulottu ja toinen virkattu.
Virkattu lippalakkini (ohje löytyy täältä) valmistui tänään, oli aika helppo ja nopea tehdä. Tein ehkä neljänä päivänä, mutta en pitkiä aikoja kerrallaan. Lakissahan virkataan lähinnä vain puolipylväitä. Lippaa jouduin kyllä purkamaan muutamaan otteeseen, kun en ollut huolellinen silmukoiden määrän kanssa, mutta kyllä sekin lopulta onnistui. Ohjeessa ei myöskään sanottu, virkataanko lippa myssy oikeinpäin vai nurinpäin, ja aluksi virkkasin lipan niin, että myssy oli oikeinpäin käännetty. Mielestäni lippa ei kuitenkaan istunut, vaan jouduin purkamaan sen ja virkkasin uudestaan myssy nurinpäin käännettynä, jolloin lopputulos oli parempi.
Ennen lipan virkkaamista myssy ei näyttänyt oikein hyvältä, mutta kummasti ulkomuoto muuttui kun lippa valmistui. Keskikohta pönkötti myös rumasti, kun olin virkannut aloituksen ketjusilmukat nro 8 koukulla enkä ohjeen neuvomalla nro 6 koukulla (minulla ei ole), mutta tehtyäni koristeraidat keskustan yli se asettui kauniisti paikoilleen.
Eniten päänvaivaa aiheuttivat nuo myssyn päälle virkatut koristeraidat. Meinasivat mennä koko ajan kiemuralle ja helmot meinasivat palaa, mutta lopulta sain ne melko siisteiksi. En myöskään meinannut ensin keksiä, kuinka ne saa virkatuksi myssyn päälle. Lopulta hoksasin, että virkattava lanka täytyy tietenkin ottaa myssyn sisältä. Käyttämäni kirjava lanka kuitenkin aiheuttaa sen, etteivät koristeraidat erotu myssystä niin selkeästi kuin alkuperäisessä mallissa.
Lanka, jota myssyyn käytin, oli Schachenmayr:n lankaa Boston Style. On kuulemma syksyn uutuuslankoja. Löytyy ainakin täältä, vieläpä huomattavasti edullisemmin kuin mitä mitä paikallisessa lankakaupassa maksoin.
Myssyn tein melko tarkasti ohjeen mulaisesti. Minulla vaan on aika pieni pää, joten ohjeen myssy oli liian iso, ja kavensin myssyä vielä 16. kerroksella aina 7. ja 8. silmukan yhteen, jolloin kahden viimeisen kerroksen silmukkamäärä oli 35. Lisäksi tein ylimääräisen koristeraidan piilosilmukoilla kiertämään koko myssyn ympäri. Yritin tällä keinolla saada lipan erottumaan myssystä selkeämmin, mutta ei sillä suurta vaikutusta ollut.
Lankaa (ostin ohjeessa neuvotun 150g), jäi arviolta 50 g jäljelle. Kaksi kerää olisi siis riittänyt, mutta koska lippa virkattiin kaksinkertaisella langalla, oli tietenkin parempi, että lopussa oli kaksi erillistä ketää käytössä. Ei tarvinnut keriä yhtä kerää kahdeksi.
Tässäpä vielä myssy takaapäin, koristeraidat näkyvät tässsä hyvin. Vähänhän ne vieläkin kiertävät...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti