sunnuntai 20. lokakuuta 2013

SUKLAAFONDANT 
 
Tämän ohjeen olen joskus löytänyt netistä, mutta en enää muista miltä sivustolta, enkä sitä äkkiseltään onnistunut löytämään. Tämä on kuitenkin mielestäni ohje, jolla sekä tulee erittäin hyvää, että on helppo onnistua. Lisäksi, jos vieraita on tulossa, on kätevää, että fondantit voidaan valmistaa jo etukäteen. Olen valmistanut fondanteja tällä ohjeella myös ilman jääkaapissa seisottamista, kylmentäen hetken ajan pakastimessa, ja onnistui myös siten. Helposti pääsee kuitenkin kypsymään liikaa.
Kaiken kaikkiaan suklaafondantien valmistamisessa hankalinta on paistoajan oikea säätely. Olen paistanut fondanteja kolmessa eri uunissa, ja jokaisessa sopiva paistoaika on ollut vähän erilainen. Ja tietysti sekin vaikuttaa, kuinka monta fondantia taikinasta tekee. Mutta itse kehoittaisinkin vahtimaan niitä tiiviisti 10 minuutin paiston jälkeen, ja ottamaan uunista pois heti kun ovat kohonneet myös keskeltä. Ja sitten itse ohjeeseen:

Ainekset:
120g tummaa suklaata
85g (huoneenlämpöistä) voita
2 (huoneenlämpöistä) kananmunaa
2 (huoneenlämpöistö) keltuaista
2/3 dl sokeria
3 1/2 rkl vehnäjauhoja

Lisäksi vuokien voiteluun:
(huoneenlämpöistä) voita
tomusokeria

Voitele annosvuoat (4-6 kpl) pehmeällä voilla. Jauhota vuoat siivilöidyllä tomusokerilla ja karista ylimääräinen sokeri pois. Paloittele suklaa teräskulhoon ja ja sulata se vesihauteessa. Kuuma vesi ei saa koskettaa suklaakulhon pohjaa. Lisää voi sulan suklaa joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitelleen koko ajan sekoittaen.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahto suklaaseen vähän kerrallaan varovasti nostellen. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita varovasti.
Jaa taikina annosvuokiin. Jätä vuokiin kohoamisvaraa. Peitä vuoat tuorekelmulla ja nosta ne jääkaappiin odottamaan 8 - 24 tunniksi.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista tuorekelmut ja laita jääkaappikylmät vuoat uunipellille. Paista fondanteja uunin keskiosassa noin 12  minuuttia. Leivokset ovat kypsiä, kun taikina alkaa hieman irrota vuokien reunoilta. Kumoa fondantit vastapaistettuina lautasille (tai tarjoile hetken jäähtyneinä suoraan vuoistaan, kuten itse toisinaan teen). Tarjoile kermavaahdon kera. Valmis suklaafondant on kypsää reinoilta ja pinnalta, mutta sisältä pehmeän valuvaa. (Ihan hyvältä kyllä maistuu silloinkin, vaikka olisi päässyt kypsymään vähän liikaa.)

Tässä vielä kuva valmiista fondantista. En tajunnut kuvata heti, joten tämän ulkonäkö ehti hieman kärsiä muutaman tunnin seisomisesta. Olisi varmaan pitänyt kumota lautaselle ennen kuvaamista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti