sunnuntai 6. lokakuuta 2013

UUSI YRITYS

No niin, tuossa viikolla tein sitten crème brûléeta uudemman kerran, jäi niin suututtamaan tuo edellinen epäonnistuminen. Ja esikoinenkin on sen perään kysellyt...
Samalla päätin kokeilla bruléen maustamista limellä. Seuraavanlaisella ohjeella tein (pohjalla ohjeessai oli Valion ohje, jota sitten sovelsin).

4dl vispikermaa
1/2 dl rasvatonta maitoa
1/2 vaniljatanko
1 rkl limecurdia (enempää purkissani ei ollut)
4 keltuaista
1/2 dl sokeria

Lisäksi päälle noin 6 tl sokeria.

1. Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen.

2. Laita kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko, kaavi siitä siemenet ja sekoita kerma-maidon joukkoon. Laita sekaan myös itse tanko. Vispaa myös limecurd sekaan. Kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen, mutta älä keitä.

3. Laita keltuaiset ja sokeri kulhoon ja vatkaa kevyesti. Itse tein sen ihan vispilällä käsin.



4. Kaada kuuma kerma-maitoseos keltuaismassan sekaan ohuena nauhana varovasti vispaten. Itse kaadoin vielä vispauksen jälkeen seoksen siivilän läpi toiseen astiaan, jotta saisin vaahtoa mahdollisimman paljon pois. Seoksesta tuli tämän näköinen.


5. Kaada seos pienireikäisen siivilän läpi annosvuokiin, jotta loppukin pinnalle muodostunut vaahto lähtisi pois. Itse poistin vielä pikkulusikalla vuokien pinnalle jäänyttä vaahtoa.

Ennen vaahdon poistamista...
...ja sen jalkeen.











6. Laita vuoat riittävän suureen paiston kestävään astiaan ja nosta astia uunin alatasolle. Kaada astiaan kuumaa vettä suunnilleen siihen asti, kun vuoissa on vanukasmassaa.

7. Paista vanukkaita noin 45 minuuttia, kunnes vanukasmassa alkaa olla hyytynyttä.



8. Nosta vanukkaat jääkaappiin kylmenemään, mielellään useammaksi tunniksi. Liian lyhyessä ajassa eivät ehdi hyytyä kunnolla, eivätkä ole hyviä.

9. Ripottele kunkin jäähtyneen vanukkaan pinnalle noin 1 tl hienoa sokeria, ja polta sokeri kaasupolttimella.

Pintaa voi polttaa vähän enemmän kuin tässä kuvaamassani vanukkaassa.

Tällä kertaa brûléet onnistuivat, vaikkakaan eivät ehkä ihan täydellisesti. Limecurdista tuli vanukkaisiin mieto sitruunan maku, mutta itse pidän kyllä ihan maustamattimia parempana. Limecurdin voi siis aivan hyvin jättää pois.
Kerran tein muuten brûlée:n kanssa nautittavaksi mansikkakastikkeen soseuttamalla pakastemansikoita ja laittamalla sekaan tomusokeria. Mansikan raikkaus ja brûlée:n kermaisuus sopivat loistavasti yhteen.

Ja sitten pitikin miettiä, mitä teen yli jääneille valkuaisille. Nyt en halunnut tehdä juustokakkua. Päätin kokeilla macaron-leivosten tekoa. Marsipaani ei niin houkutellut. Kerran aikaisemmin olin kokeillut macaronien tekoa, mutta siitä tuli fiasko. Syötyä tulivat, mutta eivät olleet macaroneja, vaan epämääräisiä mantelikeksejä. Ei tarvinnut edes alkaa täyttämään. Uskon, ettei vika ei ollut pelkästään kokissa, vaan myös ohjeessa. Se oli nimittäin hyvin erilainen, kuin epäonnistumisen jälkeen netistä löytämäni ohjeet. Mutta macaroneista sitten toisella kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti