sunnuntai 27. lokakuuta 2013


APINAKAKKU

Tuossa taannoin vietimme kuopuksen nimipäiväjuhlia. Hän sai itse esittää toiveen haluamastaan kakusta. Isoveljen johdattelemana toivomuksena oli eläinkakku, ja kun omistamassani Pullahiiren kakkukirjassa sattui olemaan apinakakku, ehdotin sitten sitä. Sopi myös aiheeltaan loistavasti pienelle marakatillemme. Kelpasi. Idean kakkuun lainasin siis Pullahiireltä, mutta toteutin kakun muotoilun osalta osittain, ja sisällön suhteen kokonaan, omalla tavallani.

Kakkuun tarvitset:

Pohja:

5 munaa
1 3/4 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täytteet:

Pätkiskerma:
Rouheeksi leikattua pätkistä.
4 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa (esim. Philadelpihia 1/2 pkt)
2 rkl kaakaojauhetta
4 tl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
vajaa pussillinen (noin 120 g) pätkiksiä rouheena

Noin 170 g appelsiinimarmeladia (minulla oli Dronningholm)

Kostutukseen noin 2 dl karviaismehua (tai muuta marjamehua)

Kuorruttaminen:

Suklaakerma:
1 dl vispikermaa
1 tl kaakaojauhetta
1 tl sokeria
1 tl vaniljacreemijauhetta

Päällinen:
valkoista marsipaania tai mantelimassaa noin 600g (osan voit korvata myös sokerimassalla, jonka vaivaat marsipaanin sekaan, jolloin marsipaania on helpompi työstää)
2-3 rkl kaakaojauhetta
ruskeaa elintarvikeväriä
pieni pala mustaa marsipaania tai muuta kaulintamassaa


Valmista pohja.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Voitele (ja korppujauhota) halkaisijaltaan noin 25 cm:n kakkuvuoka. Itse laitan yleensä myös leivinpaperin vuoan pohjalle.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Monet valittavat, että täytekakku lätsähtää aina/usein. Yleensä se johtuu siitä, ettei munia ja sokeria ole vatkattu riittävästi. Malta siis vatkata riittävän hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita jauhoseos nostellen  muna-sokerivaahtoon. Lisäys kannattaa tehdä siivilän läpi, etenkin kun mukana on kaakaojauhetta.
Paista kakkua 180 asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kakku on kypsä, kun se alkaa irtoilla vuoan reunoilta.

Valmista täytteen suklaakerma.
Vatkaa vispikerma. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja lisää sokeri ja vaniliinisokeri. Notkista tuorejuusto ja vatkaa se kermavaahdon joukkoon. Lisää vielä pieniksi rouhitut pätkikset.

Kakun kasaaminen:

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Tee itsellesi leivinpaperista apinan pään kaava. Leikkaa kakun pohjapala sopivaksi kaavan avulla.
Leikkaa seuraavat kerroksen aina vähän edellistä kerrosta pienemmäksi. Sommittele vielä yli jääneistä paloista kuono ja otsa apinalle.

Ala täyttää kakkua. Kostuta kakun alimmainen kerros noin neljänneksellä karviaismehusta. Levitä päälle ohut kerros appelsiinimarmeladia. Marmeladia kannattaa notkistaa ennen kakkupohjalle laittamista, että leviää paremmin pehmeällä pohjalla. Levitä päälle vielä suklaakermaa.
Laita päälle seuraava kerros ja toimi kuten pohjakerroksen kanssa. Aloita kakun muotoileminen jo tässä vaiheessa suklaakerman avulla.
Lisää päällimmäinen kerros. Kostuta ja levitä ohut kerros suklaakermaa koko kakun ympärille. Asettele otsa- ja kuonopalat paikoilleen, laita tarvittaessa niidenkin väliin suklaakermaa ja appelsiinimarmeladia. Kostuta lopulla mehulla. Levitä vielä mahdollisesti jäljellä oleva suklaakerma kakun päälle saadaksesi viimeisetkin osat kunnolla muotoonsa. Kakun kuorruttamiseen tulee vielä oma kerma. Tee vielä korvat apinalle ylijääneistä kakun paloista.
Laita kakku jääkaappiin kylmenemään ja kostumaan, mielellään yön yli.

Kolmas kerros paikoillaan.
Toinen kerros paikoillaan.


















Otsa ja kuono paikoillaan.
Ja vielä korvien kera.











Kakun oltua jääkaapissa yön yli, valmista suklaakerma kakun kuorruttamista varten. Vatkaa kerma, siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja lisää sokeri ja vaniljacreemijauhe. Levitä suklaakerma kakun päälle ja nosta kakku taas vähäksi aikaa jääkaappiin.

Sekoita kaakaojauhe ja ruskeaa elintarvikeväriä (minä käytän massojen värjäämiseen pastavärejä, ovat mielestäni parhaita) marsipaanin (tai marsipaanin ja sokerimassan seoksen) joukkoon. Käytä tässä vaiheessa noin 400g marsipaanista. Vaivaa väri massan sekaan ja kauli ohueksi levyksi. Kaulinnassa voit käyttää apuna tomusokeria. Pelkkä marsipaani halkeilee helposti, mutta jos sekaan laittaa sokerimassaa esim. suhteessa 2/3 marsipaania ja 1/3 sokerimassaa (minä olen käyttänyt tätä, menettelee kuorrutteena myös pelkästään), helpottuu massan työstäminen huomattavasti, mutta marsipaanin makua jää vielä jäljelle. Pelkät sokerimassakuorrutukset kun eivät ole suurta herkkua, vaikka tuo vaahtokarkin makuinen kohtalaista onkin.
Ota kakku jääkaapista ja laita kaulittu marsipaanilevy kakun päälle. Tasoittele kakun pinnalle ja leikkaa ylimääräinen marsipaani pois marsipaaniveitsellä. Veitsen avulla voit myös painella marsipaanin reunat kakun alle.
Tärkeää erilaisilla kaulittavilla massoilla kuorruttamisessa on se, että kaulittu massa on riittävän suuri kakulle. Näin lopputuloksesta voi saada siistin. Itsekin vielä harjoittelen tuota kaulittavien massojen käyttöä, ei ole ihan helppoa. Mutta tuo usein käyttämäni sokerimassa on kyllä erittäin helppoa työstää.

Ota pala ruskeaa marsipaania talteen apinan "tukkaa", nenää ja silmiä varten.
Laita talteen myös pieni pala valkeaa marsipaania tai sokerimassaa silmiä varten.

Ota pois leikkaamasi ruskea marsipaani, ja sekoita se jäljellä olevaan 200 g:n valkoista marsipaania. Kauli ohueksi levyksi, josta tulee apinan naama. Leikkaa levystä marsipaaniveitsellä sopivan kokoinen pala leivinpaperikaavan avulla. Nosta kakun päälle. Vielä tässä vaiheessa voit tarvittaessa pienentää ja muotoilla naamaa, ennen kuin painelet sen tiiviisti kiinni.

Viimeistele vielä apina tekemällä sille silmät, nenä ja "tukka". Suu on kätevä tehdä marsipaaniveitsellä. Kiinnitä hiukset päähän coctailtikkujen avulla. Herkullinen apinakakku on valmis.

Minä ainakin ihastuin pätkiksen ja appelsiinimarmeladin yhdistelmään, toimivat loistavasti yhdessä!


2 kommenttia:

  1. Onpas upea kakku! Lasten synttäreitä valmistellessa iso stressin aihe on mulla aina juurikin kakun leipominen.... Syötävia niistä on aina tullut, mutta ulkonäkö hmm.....

    VastaaPoista
  2. Kyllä synttärikakkujen leipominen minullekin stressiä saattaa aiheuttaa (perhe voisi varmasti asian vahvistaa), mutta silti nautin siitä suunnattomasti! Lasten myötä on nämä kädentaidot kummasti karttuneet monessa asiassa :)

    VastaaPoista