tiistai 17. syyskuuta 2013



UUSI PERENNAPENKKI JA VÄHÄN MUUTAKIN

Ainakin täällä meidän suunnalla syksy on ollut aivan ihana. Paljon aurinkoa, todella vähän sadetta. Ulkona on ollut mukava puuhastella.
Tuon japanilaistyylisen talonpäätypuutarhan lisäksi viimeaikaisiin projekteihiini on kuulunut etupihan kukkapenkin laajennus. Ajatuksena on, että joskus tulevaisuudessa penkki laajenee vielä lisää niin, ettei tuohon etupihan nurkkaan jää nurmikkoa juuri ollenkaan. Tontin kulmassa kasvaa suuri lehtikuusi, jonka juurella on sini-ja valkovuokkoa sekä päivänkakkaroita ja joitakin sipulikukkia, lisäksi istutin tänä kesänä puun juurelle pari alppikärhöä. Perennapenkki olisi tarkoitus aikanaan laajentaa siten, että se päättyisi noihin luonnonvaraisiin kukkiin. Tässä penkki nyt, lehtikuusi jää tuonne yläoikealle.


Penkin (kuvan ulkopuolelle jäävä) reuna rajautuu etuovellemme tulevaan käytävään, ja siinä kasvaa kirjavaa kuunliljaa, ihan sitä valkeareunaista peruslajiketta. Kuunliljojen taakse tein viime syksynä pienen laajennuksen, siinä kasvavat nuo kuvassakin näkyvät punaväriminttu ja (kallio?)nauhus. Lisäksi joku keltainen loppukesän kukkija, jonka nimeä en muista. Laajennuksen yhteydessä penkkiin jäi jo aikaisemmin nurmikolle istutettu, lapsuudenkotini pihalta tuotu, neilikkaruusu, sekä pieni luumupuun taimi (tuossa etuoikealla). Nyt tekemääni laajennukseen istutin valkoisen värimintun, kultapallon, loistokärhö Multibluen ja jalokärhö Star of Indian (niitä varten penkkiin tulee nuo heinäseipäät, joita kuvaa ottaessani mallasin penkkiin, mutta vasta keväällä upotan paikoilleen), hopeasyysvuokkoja, kurjenpolvia, kurjenmiekkoja, lyhtykukkaa, laventelia (liekö talvehtii, tarkoitus olisi joka tapauksessa saada ensi kesäksi sitä koko penkin etureuna) sekä tulppaanin ja ukkolaukan sipuleita (kuvassa ovat vielä pinnassa, niin voin siitä katsoa minne sipuleita olen tökkinyt).
Ensi keväänä sitten täydennän penkkiä lisää. Suunnitelmaa siitä, mitä sinne vielä laitan, ei ole. Katsotaan mitä saan käsiini. Varmaan löydän jotain, jota on pakko saada.

Sitten vähän puutarhan syyskuulumisia. Syksyn saapumisesta huolimatta kukkijoita vielä löytyy. Kesäkukistakin iso osa on vielä voimissaan, enkä ole juurikaan tehnyt syysistutuksia. Eilen ostin ensimmäiset callunat, mutta nekin odottavat vielä istuttamista.
Myös tomaatit voivat edelleen hyvin. Chilit ja paprikat ovat ilmeisesti närkästyneet kylmistä öistä, lehdet näyttävät jo surkeilta, mutta satoa on edelleen kypsymässä.

Tomaateista Outdoor Girlit alkavat lopulta kypsyttää satonsa. Myös seinustalla kasvavista Black Cherryista ja Chereza Amarilloista tulee vielä mukavasti satoa. Eivät ole kylmät yöt liikaa kiusanneet. Hallat, pysykää kaukana!
 


Tänä kesänä olemme syöneet kokonaista yhden keltaisen kesäkurpitsan. Nytkin se tekee tyttökukkia vaikka kuinka, muttei yhtään poikia. Niitä ei löydy myöskään vihreästä kesäkurpitsasta, että pääsisi sillä pölyttämään. Poikia odotellessa...










Alppiruusu Cunningham's White meinaa vissiin avata nuppujaan jo nyt. Kuinkakohan käy ensi kesän kukinnan. Vaikka pensas on kyllä muutenkin tämän kesän halpisostos, vissiin hollannin tuontitaimi, joten liekö edes selvinnee talvesta.







Siemenestä kasvattamani kiinanasterit kukkivat nyt komeasti. Ei yhtään haittaa, vaikka kukinta alkoi myöhään.  

Kosmoskukkakin ehti avata ainakin yhden kukan :)


Varmaan joskus heinäkuussa oli paikallisessa Multasormessa kevään kukkasipuleita korissa lapulla "ota tästä". Otin kokeeksi yhden pussin kruunuvuokkoja (en ymmärrä miksi en ottanut enempää). Muutamat ehtivät ilokseni kukkimaan.



 
Viinikärhö Polish Spirit availee pieniä kukkiaan. Sen kai pitäisi tehdä suurempia kukkia.


Kukkapenkistä löytyy niin minun kuin äitinikin saamat äitienpäiväruusut muutaman vuoden ajalta. Lämmin syksy on innostanut muutamat niistä kukkimaan uudestaan.







Pääsisiköhän ensi keväänä kokeilemaan kelloköynnöksen kasvatusta omista siemenistä. Ostosiemeniäkin on kyllä vielä jäljellä.







Syyskaunosilmän keltaiset kukat loistavat kuin pienet auringot.



Tuoksuherneetkin kukkivat vielä kasvimaan laidalla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti