tiistai 24. syyskuuta 2013

TALVI LÄHESTYY

Viikonloppuna oli aivan ihana puuhastella pihahommissa, kun aurinko lämmitti. Sainkin tyhjättyä muutaman kesäkukkaruukun. Iso osa kesäkukista on kuitenkin vielä niin hyvässä kukassa, ettei niihin raaskinut koskea. Ensi viikonloppuna voi tilanne kyllä olla toinen. Istutin myös viimeiset ale-taimiostokseni sekä ison määrän kukkasipuleita. Helmililjoja, krookuksia, tulppaaneja, narsisseja...  Virittelin verkkoaitoja suojaamaan pensasmustikoita, luumuntaimia, vadelmaa ja karhunvatukkaa rusakoilta. Kaikenlaista pientä, ettei ihan kaikki jää viimetippaan, kuten aina tahtoo käydä. Viimeisiä rautapatoja yleensä tyhjennellään kun ensimmäiset pakkaset ja ehkä lumikin on jo tullut.
Mutta nyt tuo pitkä lämmin syksy lienee virallisesti päättynyt. Tämän viikon alkaessa ilma muuttui selvästi k y l m ä k s i. Hrrr. Tänään töihin pyöräillessä olisin kovasti kaivannut jotakin lämmikettä farkkujeni alle. Ilman kylmenemisestä huolimatta heräsin tänään sadon korjaamiseen vasta pimeän tultua, kun tulin katsoneeksi säätietoja forecasta. Yöksi luvassa kahta lämpöastetta. Ei kun kiireesti lampun kanssa pihalle keräämään sato ulkona olevista tomaateista ja viimeinen iso kesäkurpitsa kasvimaalta. Pienet kesäkurpitsan alut eivät enää taida keretä. Chilit ja paprikat keräsin sentään jo viikonloppuna. Silloin toin myös muutaman pienen chili-kasvin sisälle, ajattelin kokeilla niiden talvettamista. Kaukana sisällä olevista viherkasveista, kun niihin ilmeisesti tulee helposti elukoita. Olen myös miettinyt jos veisi ne työpaikalle. Katsotaan nyt. Kasvihuoneessa olevat tomaatit jätin vielä sinne. Viritin kuitenkin varalta pakkasvahdin toimintaan. Mutta ehkä haen huomenna kasvihuoneestakin viimeisen sadon pois. Raakileita on vielä aika paljon. Harmittaisi, jos paleltuisivat. Maljaköynnöksen nostin myös sisälle. Monena vuonna on ollut tarkoitus yrittää sen talvettamista, mutta aina se on jäänyt liian myöhäiseen, ja pakkanen on ehtinyt tappaa. Nyt pääsen ainakin testaamaan talvetusta. Muutaman pelargonian talvetuksen yrittämistä olen myös harkinnut. Vielä ovat kuitenkin ulkona. Ja yhdestä siemenkasvattamastani petuniasta pitäisi ottaa pistokkaita. Ja värinokkosesta. Saas nähdä vieläkö ehdin, ja selviävätkö hengissä talvesta.


Viimeiset ulkona kasvaneet tomaatit
Chilit
Tänä syksynä multiin päässeet sipulit. Ei mitään erikoisuuksia, mutta näillä sipuleilla moninkertaistin pihassamme kasvavat sipulikasvit, niitä ei ole ollut ennestään kovin paljon. Toivottavasti rusakko ei ensi keväänä syö kaikkia krookuksia, tänä keväänä niin kävi. Tosin nyt ainakin osa jää luumuntaimen juurelle aidan sisään :)


 
Maljaköynnös killuu toistaiseksi katonrajassa. 

 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti