sunnuntai 12. lokakuuta 2014

KASVIHUONEKAUSI PÄÄTTYI

Sääennusteen mukaan yöt alkavat nyt kylmetä. Ensi yönä pitäisi pysytellä vielä plussan puolella, mutta siitä eteenpäin näyttäisi yöpakkasia riittävän. Tänään kävin sitten viimein poimimassa viimeiset tomaatit kasvihuoneesta. Pari chilipuskaa sinne vielä jäi. Lemon Dropissa on paljon podeja, niin kypsiä kuin raakojakin, ne pitää kerätä pois huomenna. Jamaican Bellissa on vain muutama raaka podi. Kasvi ei ole kamalan suuri, joten sen voisi ehkä siirtää sisälle kypsyttelemään satonsa. Muut chilit ja paprikat olenkin jo tänne kantanut.
Tomaatteja kasvihuoneessa oli vielä ihan kiitettävästi jäljellä. Kypsymistä ei juurikaan ole aikoihin tapahtunut, mutta tavallaan ne olivatkin vain jemmassa. Jonkin verran syötävää riittää vielä ulkotomaateista kerätystä sadosta. Ainakin melkein lokakuun loppuun olemme tomaattien suhteen omavaraisia. Tässä tänään kerätty sato. Kyllä noissa hetkeksi aikaa riittää syömistä.


Kaiken kaikkiaan raa´at tomaatit ovat kypsyneet todella hyvin sisällä. Vain muutamia yksilöitä on pitänyt heittää pois, kun ovat kypsymisen sijasta pilaantuneet. Maku tosin ei ole tietystikään sama kuin auringossa kypsyneillä...

Alkavan viikon tavoitteena on sitten saattaa piha talvikuntoon. Puutarhanhoidon tylsin puoli. Homma on onneksi jo mukavalla alulla, reilu kolmannes tomaattiastioista on tyhjennetty, samoin joitakin kesäkukkaistutuksia. Mutta paljon on vielä tekemistä... Eli sateetonta viikkoa odotellessa!

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

SYKSYINEN OMENAKAKKU  

Kotimaisten omenoiden satoaikaa on vielä jäljellä, ja moni omenapuun omistaja onkin ollut tänä vuonna hukkumassa omenoihinsa. Niille on siis pitänyt keksiä sekä käyttöä että ottajia. Minäkin sain omenoita, kun äitini toi niitä tuttavaltaan muutaman muovikassillisen. (Meillä on pihalla vain koristeomenapuu, jonka hedelmät kyllä ovat ihan syömäkelpoisia ja joista tein mehua, sekä poikien vielä pienet puut.) Suurin osa saamistani omenoista tuli lingottua mehuksi, mutta paljon jäi myös muuten käytettäväksi. Täytekakkua pitää tehdä aina kun sille on vähänkin syytä, ja tällaisen omenakakun kehittelin reilu viikko takaperin kun emännöin elämäni ensimmäistä kertaa lastevaatekutsuja. (Nämäkin olisivat jääneet pitämättä, mutta kun rakas ystäväni sattuu sitä hommaa tekemään... Ja ihan mukava kutsut oli järjestää, kun leipomisesta pidän.)

Aineet:

Kakkupohja:
6 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 500 g omenoita
1 rkl voita
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl hillosokeria
1/2 sitruunan mehu & kuoriraaste
ripaus kanelia

5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
1 1/2 dl tuorepuristettua omenamehua
3 tl vaniljasokeria

Kostutus:
2 1/2 dl omenamehua

Kuorruttamiseen:
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl sokeria
noin 300 g marsipaania
punaista, vihreää, keltaista ja ruskeaa elintarvikeväriä (mielellään pastavärejä)

Valmistaminen:
1. Valmista kakkupohja.
2. Valmista omenatäyte. Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutioi ne. Sulata voi kasarissa ja lisää omenakuutiot. Anna omenoiden pehmentyä voissa muutaman minuutin ajan ja lisää fariini- ja hillosokeri. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti niin, että omenat pehmenevät sopivasti, älä kuitenkaan keitä mössöksi.
3. Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
4. Vatkaa täytteen kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Kuumenna pieni määrä omenamehusta liivatteiden liottamista varten, ja lisää loppu mehu kermavaahdon joukkoon. Liota liivatteet yksi kerrallaan kuumaan mehuun ja kaada liivatemehu kermavaahtoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. (Kolmekin liivatettaa tähän varmaan riittäisi, neljällä kerma hyytyi melko kovaksi.)
5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin osa noin neljänneksellä omenamehusta ja levitä päälle ensin omenatäytettä ja sitten kermaa. Laita keskimmäinen pala paikoilleen ja toista. Leikkaa viimeinen pala vähän edellisiä pienemmäksi, noin sentti pari reunoilta pois, kostuta ja levitä päälle loppu omenatäyte ja kerma. Tee pois leikatuista kakkupaloista päällimmäinen osa, jotta saat kakkuun puolipallon muodon, ja kostuta se lopulla mehulla. Nosta kakku jääkaappiin (mielellään seuraavaan päivään).

6. Muotoile jääkaapissa hyytynyttä kakkua veitsen avulla vielä paremmin puolipallon malliseksi. Lisää kakun päälle kaikki reinoilta leikkaamasi palat.
7. Vatkaa kakun päälle tuleva kerma, lisää valkaamisen aikana vaniljakreemijauhe ja mausta lopuksi sokerilla. Kuorruta kakku kermavaahdolla ja nosta jääkaappiin.
  8. Värjää pieni osa marsipaania vihreäksi omenan lehteä varten, ja pieni osa ruskeaksi karaa varten. Värjää loppu marsipaani ensin keltaiseksi. Kun massa on tasaisen värinen, lisää sekaan hieman vihreää ja vaivaa, mutta älä tee massasta tällä kertaa täysin tasaväristä, vaan jätä se elävän näköiseksi.
9. Kauli marsipaanista kakun peittävä ympyrä (marsipaani pitää kaulia melko ohueksi että riittää, tai sitten käytä vähän enemmän marsipaania) ja päällystä kakku. Muotoile myös lehti ja kara.
10. Laimenna punaista pastaväriä veden avulla ja maalaa kakkuun haluamasi määrä punaista. Laita lehti ja kara paikoilleen, tue kara tarvittaessa spagetin palalla.


SUOLAISIA RISTIÄISTARJOILUJA

Lupasin päivitellä tänne reseptejä typymme ristiäistarjoiluista. Tässäpä pari suolaisten ristiäisherkkujen reseptiä.


HYYDYTETTY SAVUPOROKAKKU

Tätä kakkua maistoin kesällä työkaverini luona, ja ristiäistarjoiluja miettiessäni tämä palasi mieleeni. Helppo valmistaa, ja kuitenkin oikein juhlava ja maukas tarjottava. Alkuperäisen reseptin lähteille en osaa neuvoa, työkaveriltani sain tämän ohjeen.

Aineet:
125 g hapankorppuja
60 g voita

3 liivatelehteä
1 prk kermaviiliä
1 prk ranskankermaa
1 prk raejuustoa
1 pss pororouhetta (esim. Kotasavu 150 g)
ripaus suolaa
ripaus jauhettua mustapippuria
tuoretta timjamia
noin 1 tl sitruunamehua
(maustamista voi tehdä oman maun mukaan)

Valmistus:
1. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
2. Valmista kakkupohja: Murskaa hapankorput, sulata voi ja sekoita hapankorppumurska voin joukkoon.
3. Laita reunakalvo irtopohjavuoan reunlle. Painele "taikina" irtopohjavuoan pohjalle (minulla 24 cm vuoka) ja nosta kylmään odottamaan.
4. Valmista täyte: Sekoita täytteen aineet kulhossa sekaisin, purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne tilkkaan kiehuvaa vetta. Sekoita liivatevesi ohuena nauhana täytteen joukkoon.
5. Lisää täyte kakkupohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Kakku kannattaakin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Minä käytin kakun koristeluun kääpiösamettikukkia sekä erilaisia yrttejä ja niiden kukintoja. Koristeluaikaa jäi vähän nihkeästi, muuten kakusta olisi voinut tehdä vähän näyttävämmän.


CHILINEN BROILERIPIIRAKKA

Tämän ohjeen olen leikannut vuosia sitten jostain lehdestä, varmaankin Pirkasta. Useimmiten teen piirakkaa kinkkutäytteellä, korvaan siis vain broilerin pussillisella kinkkusuikaleita. Tämäkin piirakka on aika helppo valmistaa, ja pohjaa voi soveltaa moneen erilaiseen piirakkaan. Vähän aikaa sitten tein tällä pohjalla muffinssivuokiin pieniä tomaatti-mozzarellapiirakoita. Taikina sopi hyvin myös kaulittavaksi.
HUOM! Piirakka ei ole kovin tulinen, vaikka siinä tuota chilikastiketta onkin.

Aineet:
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
1 muna
1 rkl kylmää vettä

1 sipuli
1 rkl ruokaöljyä
1 pkt (noin 300 g) broilerin maustamattomia fileesúikaleita (alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan laittamaan 1 grillattu broileri)
1 paprika
1 dl suolapähkinöitä
1 tlk (2 dl) kasvirasvasekoitetta
1 muna
3/4 dl Thai Sweet -chilikastiketta (minulla käytössä Pirkka)
2 dl mozzarellaraastetta (alkuperäisessä ohjeessa emmental-mozzarellaraastetta)

Valmistus:
1. Nypi vehnäjauhot ja kylmä rasva murumaiseksi seokseksi. Sekoita nopeasti joukkoon muna ja vesi. Taputtele taikina jauhojen avulla (voidellun) piirakkavuoan (noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
2. Hienonna sipuli ja paprika ja kuullota kuumassa öljyssä paistinpannulla. Ruskista myös broilerisuikaleet. Mausta halutessasi suolalla, mustapippurilla ja paprikalla, mutta muista, että suolapähkinät tuovat piirakkaan suolaisuutta ja chilikastike tuliosuutta. Itse olenkin jättänyt maustamisen väliin.
3. Levitä piirakkapohjalle sipuli, paprika, broilerisuikaleet ja suolapähkinät.
4. Sekoita kasvirasvasekoitteen joukkoon muna ja chilikastike. Kaada seos piirakan päälle.
5. Ripottele piirakan päälle vielä juustoraastetta.
6. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 min.

maanantai 29. syyskuuta 2014

TOMAATTIESITTELY Vol.3

Ja lisää tomaatteja... Erityisesti ulkokasvatetuissa tomaateissa näkyi selkeästi kylmä kesäkuu. Ensimmäisen tomaattitertun jälkeen oli aina pitkälti hedelmätöntä kasvua, jonka jälkeen tomaattiterttuja oli tiheässä.



Black Cherry 
Runkotomaatti,
Hedelmä on tumma, suurehko kirsikkatomaatti. Maultaan makea, herkullinen.
Tummat kirsikkatomaatit ovat ehdottomasti minun makuuni!
Pärjäsi hyvin ulkokasvatuksessa.




































Chocolate Cherry
Runkotomaatti
Niin ulkoisesti kuin maultaankin hyvin Black Cherryn oloinen. Hedelmät hieman suuremmat ja myös enemmän hedelmiä tertussa. Kasvuolosuhteet minulla olivat molemmille täysin samat, sillä kasvoivat samassa paljussa.

Jos näistä kahdesta pitää suosikki valita, niin Chocolate Cherry vie hienoisesti voiton niin makunsa kuin kasvutapansakin puolesta.  
Pärjäsi hyvin ulkokasvatuksessa.





























Oxheart
Runkotomaatti 
Kuvassa varmaan suurin Häränsydämeni.
Heinäkuun helteillä joitakin tomaattejani alkoi vaivata latvamätä, ja Oxheart kärsi siitä pahiten. Sain latvamädän aika hyvin taltutettua tuhkalla, mutta muutamasta tomaatista sitä löytyi vielä syksylläkin.
Melko satoisa ja hauskan mallinen aika vaaleanpunainen tomaatti. Hyvin lihaisa. Maultaan ei kuitenkaan mielestäni hyvä. Hedelmät menivät myös helposti aika pehmeäksi jo ennen kuin kypsyivät kunnolla. Sopisi ehkä tomaattikastikkeen tekoon.
Kasvihuoneessa.




























Incas F1
Kuvassa tomaatit eivät ole vielä kunnolla kypsiä.
Tämä on pensastomaatti, mutta minä kasvatin kolmerunkoisena, poistin siis varkaita. Korkeutta tulikin toista metriä, eikä olisi pärjännyt ilman tukemista.
Aika mauton tomaatti, mutta melko lihaisa, joten toimisi varmaan hyvin tomaattikastikkeen teossa. Hedelmät aika isot, kypsänä punaisenoranssit. Sato alkoi kypsyä myöhään.
Kasvihuoneessa.































Black Russian
Runkotomaatti.
Tumma pyöreä pihvitomaatti. Pehmenee helposti (taitaa olla isojen tummien tomaattien yleinen ongelma), ja on jokseenkin jauhoinen. Tästäkään en pitänyt erityisen paljon. Liekö vika kasvattajassa vai kesässä, mutta ylipäätään suuret tomaattini olivat kaikki melko mauttomia, eivät mitään erikoisen hyviä.
Kasvihuoneessa.






Goldkrone
Runkotomaatti.
Kauniin keltaiset, normikirsikkatomaatin kokoiset hedelmät. Makea, ihan hyvän makuinen tomaatti.
Kasvihuoneessa.

perjantai 26. syyskuuta 2014

TOMAATTIESITTELYÄ Vol.2



Amuuri Kiirevalmiv
Pensastomaatti, tarvitsi jonkin verran tukea, vaikkei kasvanutkaan kovin korkeaksi.
Tämän tomaatin pitäisi olla aikainen, mutta siitä en osaa oman kokemukseni perusteella sanoa mitään, kun keväällä kasvatus ei oikein onnistunut. Sain tomaatin kuitenkin lopulta kasvuun, ja elo-syyskuun vaihteessa sain ensimmäiset kypsät hedelmät.
Hedelmä on oranssinpunainen, sellaisen normitomaatin kokoinen. Maultaan myös mielestäni aika normitomaatti, ei erityisen hyvä tai paha.
Sopii ulkokasvatukseen.

















Jaune Flamme
Runkotomaatti
Hedelmät keltaisenoransseja, ainakin minulla vähän normitomaattia pienempiä. Nämä olivat mielestäni jotenkin kummallisen makuisia, eivät ollenkaan makuuni, vaikka kehujakin näistä olen lukenut. Esikoisesta olivat kyllä ihan hyvän makuisia. Lihaisia, ei hirveästi siemeniä. 
Tätä kasvatin kasvihuoneessa.















Balkonstar
Pensastomaatti, joka tosin ainakin minulla kasvoi niin, että oksat makailivat rentoina pitkin poikin. Olisi siis pitänyt tukea kunnolla, vaikkei korkeutta kamalasti tullutkaan.
Hedelmä punaisenoranssi, pienehkö, muttei kuitenkaan kirsikkatomaatti. Maku pettymys, aika mauton, mielestäni jopa melkein pahanmakuinen tomaatti.
Ulkokasvatuksessa.































Bloody Butcher 
Tämän pitäisi kai myös olla pensastomaatti, mutta kasvoi kyllä aika korkeaksi, lähes puolitoista metriseksi, ja olisi kaivannut kunnollista tukemista.
Hedelmä ulkomuodoltaan paljon Balkonstarin kaltainen, maultaan kuitenkin huomattavasti parempi. Ei silti mielestäni mikään suuri herkku. Makeat kirsikkatomaatit ovat selvästi enemmän minun makuuni.
Ulkokasvatuksessa.































Erk
Runkotomaatti, pihvitomaatti.
Erk oli itselleni pienoinen pettymys. On käsittääkseni erittäin pidetty tomaatti ihan hyvän makunsa ja satoisuutensa vuoksi. Minulla tästä ei kuitenkaan tullut kovin suurta satoa, eivätkä hedelmätkään olleet mitään valtavia. Toki kuitenkin normitomaattia suurempia. Maultaan ihan ok, mutta ei loistava. Näistä olisi varmaan hyvä keitellä sosetta, jos satoa olisi enemmän, tomaatti kun on aika lihaisa.
Kasvatin kasvihuoneessa.
















Ulkotomaattien kasvukausi päättyi osaltani viime tiistaina, jolloin ryntäsin aamulla pelastamaan sadon räntäsateesta. Kasvihuoneen tomaatit jätin vielä paikoilleen, kun totesin sääennusteen näyttävän inhimillisiä kelejä olevan vielä tulossa. Ainakin toistaiseksi on paleltumiselta säästyttykin.
Ulkotomaateista kaksi lajiketta olivat sellaisia, ettei ulkona ehtinyt kypsyä yhtään hedelmää, joten maistiaisia odottelen vasta sisäkypsyttelystä.
Raakileita on nyt sisällä kypsymässä aika kiitettävä määrä, tässä vielä kuvat kerätystä sadosta.
Valtaosa tomaateista on kypsymässä vaatehuoneessa sanomalehtikääreessä, mutta suurina terttuina kasvaneet tomaatit pääsivät koristamaan keittiötä.


Black Cherry, Chocolate Cherry, Olivade, muutama Totem F1sekä tumtematon kirsikkatomaatti, joka teki hurjan pitkät hedelmätertut.
Yellow Pearshaped, Green Sausage, Tigerella, Balkonstar, Bloody Butcher sekä muutama Chereza Amarella (olivat ehtineet jo lähes kaikki kypsyä)
Näitä ei olla vielä päästy maistelemaan ollenkaan, Green Zebra sekä Lel (kysymysmerkillä, en ole löytänyt kyseisestä tomaatista tietoa, jotta tietäisin millainen pitäisi olla, ja tämän taimen nimilappu pääsi välillä katoamaan)

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

TOMAATTIESITTELYÄ Vol.1

Neljä ensimmäistä tässä esiteltyä tomaattia ovat runkotomaatteja, viimeinen rentokasvuinen amppelitomaatti. Rosellaa kasvatan yksirunkoisena (melkein kaikkiin tomaatteihini annoin joko tarkoituksella tai vahingossa kasvaa useampia runkoja), Supersweet 100 ja Sungold taas tekivät minulla hurjasti runkoja juuresta alkaen, joten ne kasvavat kuusi- ja  viisi-runkoisena. Vähän hankalasti hallittavina. Sungold, Chereza Amarella ja Tumbling Tom Red ovat kasvaneet ulkona, toiset kasvihuoneessa.
Kaikki ovat tehneet satoa ihan mukavasti, eivät kuitenkaan tee mitään superpitkiä terttuja. Sadon saannin nopeudesta en tämän kesän perusteella osaa sanoa oikein mitään, mutta arvelisin että satoa tulee aika keskimääräiseen aikaan. Eivät siis ole supernopeita tai -hitaita sadontuottajia. Chereza Amarella on kuitenkin ollut kasvattamistani tomaateista ensisadon suhteen nopein niin tänä kuin viime vuonnakin.

Täyteen takuuseen en sitten mene siitä, että tomaatit ovat 100 prosentin varmuudella sitä mitä väitän, sillä osa niistä on ollut selkeästi muuta mitä piti. Olen toki saattanut sekoittaa siemeniä itsekin, mutta luultavasti osa tomaattikirjeestä ottamistani siemenistä ei myöskään ole ollut sitä mitä piti. No, tomaatteja kuitenkin kaikki ;-)


Rosella
Hedelmä on kauniin värinen, suurehko kirsikkaromaatti. Makea, mutta maultaan mielestäni melko mieto.


































Sungold
Hedelmä on melko normikokoinen kirsikkatomaatti, väri kauniin oranssinkeltainen. Todella makea, mutta kuitenkin hieman hapokas tomaatti. Minun ja esikoisen suosikki meidän tomaateista. Pääsee varmasti ensi vuonnakin kasvatukseen.

































Supersweet 100
Herdelmä on pieni kirsikkatomaatti, väriltään melko punaisenoranssi. Kuten nimikin sanoo, supermakea, hapokkuutta ei mielestäni ole oikeastaan ollenkaan. Tästäkin pidän kovasti, ja kasvatan myös ensi vuonna.
Kasvatin kasvihuoneessa, mutta pärjäisi varmaan ulkonakin.































Chereza Amarella
Hedelmä keltainen, aika keskimääräisen kirsikkatomaatin kokoinen. Ihan hyvän makuinen, jonkin verran makeutta, mutta ei mikään ykkössuosikkini. Tekee kuitenkin mukavasti satoa ja on mielestäni nopeahko. Siemeniä saa edullisesti marketeista. Kasvatan luultavasti myös ensi vuonna, ellen saa käsiini paljon uusien lajikkeiden siemeniä, joita on pakko kokeilla.
































Tumbling Tom Red
Ehkä hieman keskimääräistä kirsikkatomaattia pienempi, oranssinpunainen hedelmä. Maultaan mielestäni aika keskiverto.
Näistä (näitä oli poikkeuksellisesti kaksi kappaletta) jouduin jo keräämään tomaatit sisälle kypsymään ja heittämään kasvit kompostiin, mutta taisi johtua siitä, ettei amppelien pohjissa ollut reikiä, joten saivat liikaa vettä viikon takaisissa kovissa sateissa. Muuten kasvit olisivat varmaan kestäneet pidempään.


PUUTARHAN SYYSKUU Vol. 2

Tässä vielä vähän lisää eilisiä (ja joku tämänpäiväinenkin) pihakuvia.

Keväällä Lidlistä ostetusta juurakosta kasvatettu daalia olkaa olla komeassa kukassa.
Kaunopunahatut ovat syksyisistä kukista kauneimmasta päästä, ihania!
Tämän keltaisen kukan nimeä en muista. On kuitenkin aivan loistokukka, leviää hallitusti ja kukkii pitkään.
Tykkään myös siitä, että punaväriminttu on levinnyt kivasti sekaan ja kasvavat nyt lomittain.
Syyshohdevuokot aloittelevat kukintaansa. Taimet ostin viime syksynä, ja tänä vuonna kukkia on jo hurjasti enemmän.

Kelloköynnökset alkoivat kukkia aika myöhään ja pienemmin kukin kuin viime vuonna.
Syyshortensia kukki viime vuonna vähän vaisusti, tänä vuonna sitäkin komeammin.
Kärhön kukinnastakin saamme vielä nauttia. Tämä verso oli kasvanut salaa pation alle, mistä sen kaivoin vähän aikaa sitten esille. Nuppuja on vielä hurjan paljon.
Salkopapuja ei tullut kovin paljon, ja päätinkin jättää ne ihan vaan koristeeksi roikkumaan.

Lopuksi vielä muutama kuva tuosta Japanilaistyylisestä puutarhastani. Valmis se ei ole vieläkään, mutta edistyi kuitenkin aika paljon kesän aikana. Ja onhan tämä parannusta tähän vuodentakaiseen verrattuna