sunnuntai 5. lokakuuta 2014

SUOLAISIA RISTIÄISTARJOILUJA

Lupasin päivitellä tänne reseptejä typymme ristiäistarjoiluista. Tässäpä pari suolaisten ristiäisherkkujen reseptiä.


HYYDYTETTY SAVUPOROKAKKU

Tätä kakkua maistoin kesällä työkaverini luona, ja ristiäistarjoiluja miettiessäni tämä palasi mieleeni. Helppo valmistaa, ja kuitenkin oikein juhlava ja maukas tarjottava. Alkuperäisen reseptin lähteille en osaa neuvoa, työkaveriltani sain tämän ohjeen.

Aineet:
125 g hapankorppuja
60 g voita

3 liivatelehteä
1 prk kermaviiliä
1 prk ranskankermaa
1 prk raejuustoa
1 pss pororouhetta (esim. Kotasavu 150 g)
ripaus suolaa
ripaus jauhettua mustapippuria
tuoretta timjamia
noin 1 tl sitruunamehua
(maustamista voi tehdä oman maun mukaan)

Valmistus:
1. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
2. Valmista kakkupohja: Murskaa hapankorput, sulata voi ja sekoita hapankorppumurska voin joukkoon.
3. Laita reunakalvo irtopohjavuoan reunlle. Painele "taikina" irtopohjavuoan pohjalle (minulla 24 cm vuoka) ja nosta kylmään odottamaan.
4. Valmista täyte: Sekoita täytteen aineet kulhossa sekaisin, purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne tilkkaan kiehuvaa vetta. Sekoita liivatevesi ohuena nauhana täytteen joukkoon.
5. Lisää täyte kakkupohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Kakku kannattaakin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Minä käytin kakun koristeluun kääpiösamettikukkia sekä erilaisia yrttejä ja niiden kukintoja. Koristeluaikaa jäi vähän nihkeästi, muuten kakusta olisi voinut tehdä vähän näyttävämmän.


CHILINEN BROILERIPIIRAKKA

Tämän ohjeen olen leikannut vuosia sitten jostain lehdestä, varmaankin Pirkasta. Useimmiten teen piirakkaa kinkkutäytteellä, korvaan siis vain broilerin pussillisella kinkkusuikaleita. Tämäkin piirakka on aika helppo valmistaa, ja pohjaa voi soveltaa moneen erilaiseen piirakkaan. Vähän aikaa sitten tein tällä pohjalla muffinssivuokiin pieniä tomaatti-mozzarellapiirakoita. Taikina sopi hyvin myös kaulittavaksi.
HUOM! Piirakka ei ole kovin tulinen, vaikka siinä tuota chilikastiketta onkin.

Aineet:
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
1 muna
1 rkl kylmää vettä

1 sipuli
1 rkl ruokaöljyä
1 pkt (noin 300 g) broilerin maustamattomia fileesúikaleita (alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan laittamaan 1 grillattu broileri)
1 paprika
1 dl suolapähkinöitä
1 tlk (2 dl) kasvirasvasekoitetta
1 muna
3/4 dl Thai Sweet -chilikastiketta (minulla käytössä Pirkka)
2 dl mozzarellaraastetta (alkuperäisessä ohjeessa emmental-mozzarellaraastetta)

Valmistus:
1. Nypi vehnäjauhot ja kylmä rasva murumaiseksi seokseksi. Sekoita nopeasti joukkoon muna ja vesi. Taputtele taikina jauhojen avulla (voidellun) piirakkavuoan (noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
2. Hienonna sipuli ja paprika ja kuullota kuumassa öljyssä paistinpannulla. Ruskista myös broilerisuikaleet. Mausta halutessasi suolalla, mustapippurilla ja paprikalla, mutta muista, että suolapähkinät tuovat piirakkaan suolaisuutta ja chilikastike tuliosuutta. Itse olenkin jättänyt maustamisen väliin.
3. Levitä piirakkapohjalle sipuli, paprika, broilerisuikaleet ja suolapähkinät.
4. Sekoita kasvirasvasekoitteen joukkoon muna ja chilikastike. Kaada seos piirakan päälle.
5. Ripottele piirakan päälle vielä juustoraastetta.
6. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti