sunnuntai 5. lokakuuta 2014

SYKSYINEN OMENAKAKKU  

Kotimaisten omenoiden satoaikaa on vielä jäljellä, ja moni omenapuun omistaja onkin ollut tänä vuonna hukkumassa omenoihinsa. Niille on siis pitänyt keksiä sekä käyttöä että ottajia. Minäkin sain omenoita, kun äitini toi niitä tuttavaltaan muutaman muovikassillisen. (Meillä on pihalla vain koristeomenapuu, jonka hedelmät kyllä ovat ihan syömäkelpoisia ja joista tein mehua, sekä poikien vielä pienet puut.) Suurin osa saamistani omenoista tuli lingottua mehuksi, mutta paljon jäi myös muuten käytettäväksi. Täytekakkua pitää tehdä aina kun sille on vähänkin syytä, ja tällaisen omenakakun kehittelin reilu viikko takaperin kun emännöin elämäni ensimmäistä kertaa lastevaatekutsuja. (Nämäkin olisivat jääneet pitämättä, mutta kun rakas ystäväni sattuu sitä hommaa tekemään... Ja ihan mukava kutsut oli järjestää, kun leipomisesta pidän.)

Aineet:

Kakkupohja:
6 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 500 g omenoita
1 rkl voita
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl hillosokeria
1/2 sitruunan mehu & kuoriraaste
ripaus kanelia

5 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
1 1/2 dl tuorepuristettua omenamehua
3 tl vaniljasokeria

Kostutus:
2 1/2 dl omenamehua

Kuorruttamiseen:
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl sokeria
noin 300 g marsipaania
punaista, vihreää, keltaista ja ruskeaa elintarvikeväriä (mielellään pastavärejä)

Valmistaminen:
1. Valmista kakkupohja.
2. Valmista omenatäyte. Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutioi ne. Sulata voi kasarissa ja lisää omenakuutiot. Anna omenoiden pehmentyä voissa muutaman minuutin ajan ja lisää fariini- ja hillosokeri. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti niin, että omenat pehmenevät sopivasti, älä kuitenkaan keitä mössöksi.
3. Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
4. Vatkaa täytteen kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Kuumenna pieni määrä omenamehusta liivatteiden liottamista varten, ja lisää loppu mehu kermavaahdon joukkoon. Liota liivatteet yksi kerrallaan kuumaan mehuun ja kaada liivatemehu kermavaahtoon ohuena nauhana samalla sekoittaen. (Kolmekin liivatettaa tähän varmaan riittäisi, neljällä kerma hyytyi melko kovaksi.)
5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin osa noin neljänneksellä omenamehusta ja levitä päälle ensin omenatäytettä ja sitten kermaa. Laita keskimmäinen pala paikoilleen ja toista. Leikkaa viimeinen pala vähän edellisiä pienemmäksi, noin sentti pari reunoilta pois, kostuta ja levitä päälle loppu omenatäyte ja kerma. Tee pois leikatuista kakkupaloista päällimmäinen osa, jotta saat kakkuun puolipallon muodon, ja kostuta se lopulla mehulla. Nosta kakku jääkaappiin (mielellään seuraavaan päivään).

6. Muotoile jääkaapissa hyytynyttä kakkua veitsen avulla vielä paremmin puolipallon malliseksi. Lisää kakun päälle kaikki reinoilta leikkaamasi palat.
7. Vatkaa kakun päälle tuleva kerma, lisää valkaamisen aikana vaniljakreemijauhe ja mausta lopuksi sokerilla. Kuorruta kakku kermavaahdolla ja nosta jääkaappiin.
  8. Värjää pieni osa marsipaania vihreäksi omenan lehteä varten, ja pieni osa ruskeaksi karaa varten. Värjää loppu marsipaani ensin keltaiseksi. Kun massa on tasaisen värinen, lisää sekaan hieman vihreää ja vaivaa, mutta älä tee massasta tällä kertaa täysin tasaväristä, vaan jätä se elävän näköiseksi.
9. Kauli marsipaanista kakun peittävä ympyrä (marsipaani pitää kaulia melko ohueksi että riittää, tai sitten käytä vähän enemmän marsipaania) ja päällystä kakku. Muotoile myös lehti ja kara.
10. Laimenna punaista pastaväriä veden avulla ja maalaa kakkuun haluamasi määrä punaista. Laita lehti ja kara paikoilleen, tue kara tarvittaessa spagetin palalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti