perjantai 26. syyskuuta 2014

TOMAATTIESITTELYÄ Vol.2



Amuuri Kiirevalmiv
Pensastomaatti, tarvitsi jonkin verran tukea, vaikkei kasvanutkaan kovin korkeaksi.
Tämän tomaatin pitäisi olla aikainen, mutta siitä en osaa oman kokemukseni perusteella sanoa mitään, kun keväällä kasvatus ei oikein onnistunut. Sain tomaatin kuitenkin lopulta kasvuun, ja elo-syyskuun vaihteessa sain ensimmäiset kypsät hedelmät.
Hedelmä on oranssinpunainen, sellaisen normitomaatin kokoinen. Maultaan myös mielestäni aika normitomaatti, ei erityisen hyvä tai paha.
Sopii ulkokasvatukseen.

















Jaune Flamme
Runkotomaatti
Hedelmät keltaisenoransseja, ainakin minulla vähän normitomaattia pienempiä. Nämä olivat mielestäni jotenkin kummallisen makuisia, eivät ollenkaan makuuni, vaikka kehujakin näistä olen lukenut. Esikoisesta olivat kyllä ihan hyvän makuisia. Lihaisia, ei hirveästi siemeniä. 
Tätä kasvatin kasvihuoneessa.















Balkonstar
Pensastomaatti, joka tosin ainakin minulla kasvoi niin, että oksat makailivat rentoina pitkin poikin. Olisi siis pitänyt tukea kunnolla, vaikkei korkeutta kamalasti tullutkaan.
Hedelmä punaisenoranssi, pienehkö, muttei kuitenkaan kirsikkatomaatti. Maku pettymys, aika mauton, mielestäni jopa melkein pahanmakuinen tomaatti.
Ulkokasvatuksessa.































Bloody Butcher 
Tämän pitäisi kai myös olla pensastomaatti, mutta kasvoi kyllä aika korkeaksi, lähes puolitoista metriseksi, ja olisi kaivannut kunnollista tukemista.
Hedelmä ulkomuodoltaan paljon Balkonstarin kaltainen, maultaan kuitenkin huomattavasti parempi. Ei silti mielestäni mikään suuri herkku. Makeat kirsikkatomaatit ovat selvästi enemmän minun makuuni.
Ulkokasvatuksessa.































Erk
Runkotomaatti, pihvitomaatti.
Erk oli itselleni pienoinen pettymys. On käsittääkseni erittäin pidetty tomaatti ihan hyvän makunsa ja satoisuutensa vuoksi. Minulla tästä ei kuitenkaan tullut kovin suurta satoa, eivätkä hedelmätkään olleet mitään valtavia. Toki kuitenkin normitomaattia suurempia. Maultaan ihan ok, mutta ei loistava. Näistä olisi varmaan hyvä keitellä sosetta, jos satoa olisi enemmän, tomaatti kun on aika lihaisa.
Kasvatin kasvihuoneessa.
















Ulkotomaattien kasvukausi päättyi osaltani viime tiistaina, jolloin ryntäsin aamulla pelastamaan sadon räntäsateesta. Kasvihuoneen tomaatit jätin vielä paikoilleen, kun totesin sääennusteen näyttävän inhimillisiä kelejä olevan vielä tulossa. Ainakin toistaiseksi on paleltumiselta säästyttykin.
Ulkotomaateista kaksi lajiketta olivat sellaisia, ettei ulkona ehtinyt kypsyä yhtään hedelmää, joten maistiaisia odottelen vasta sisäkypsyttelystä.
Raakileita on nyt sisällä kypsymässä aika kiitettävä määrä, tässä vielä kuvat kerätystä sadosta.
Valtaosa tomaateista on kypsymässä vaatehuoneessa sanomalehtikääreessä, mutta suurina terttuina kasvaneet tomaatit pääsivät koristamaan keittiötä.


Black Cherry, Chocolate Cherry, Olivade, muutama Totem F1sekä tumtematon kirsikkatomaatti, joka teki hurjan pitkät hedelmätertut.
Yellow Pearshaped, Green Sausage, Tigerella, Balkonstar, Bloody Butcher sekä muutama Chereza Amarella (olivat ehtineet jo lähes kaikki kypsyä)
Näitä ei olla vielä päästy maistelemaan ollenkaan, Green Zebra sekä Lel (kysymysmerkillä, en ole löytänyt kyseisestä tomaatista tietoa, jotta tietäisin millainen pitäisi olla, ja tämän taimen nimilappu pääsi välillä katoamaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti