keskiviikko 10. syyskuuta 2014

TOMAATTIESITTELYÄ Vol.1

Neljä ensimmäistä tässä esiteltyä tomaattia ovat runkotomaatteja, viimeinen rentokasvuinen amppelitomaatti. Rosellaa kasvatan yksirunkoisena (melkein kaikkiin tomaatteihini annoin joko tarkoituksella tai vahingossa kasvaa useampia runkoja), Supersweet 100 ja Sungold taas tekivät minulla hurjasti runkoja juuresta alkaen, joten ne kasvavat kuusi- ja  viisi-runkoisena. Vähän hankalasti hallittavina. Sungold, Chereza Amarella ja Tumbling Tom Red ovat kasvaneet ulkona, toiset kasvihuoneessa.
Kaikki ovat tehneet satoa ihan mukavasti, eivät kuitenkaan tee mitään superpitkiä terttuja. Sadon saannin nopeudesta en tämän kesän perusteella osaa sanoa oikein mitään, mutta arvelisin että satoa tulee aika keskimääräiseen aikaan. Eivät siis ole supernopeita tai -hitaita sadontuottajia. Chereza Amarella on kuitenkin ollut kasvattamistani tomaateista ensisadon suhteen nopein niin tänä kuin viime vuonnakin.

Täyteen takuuseen en sitten mene siitä, että tomaatit ovat 100 prosentin varmuudella sitä mitä väitän, sillä osa niistä on ollut selkeästi muuta mitä piti. Olen toki saattanut sekoittaa siemeniä itsekin, mutta luultavasti osa tomaattikirjeestä ottamistani siemenistä ei myöskään ole ollut sitä mitä piti. No, tomaatteja kuitenkin kaikki ;-)


Rosella
Hedelmä on kauniin värinen, suurehko kirsikkaromaatti. Makea, mutta maultaan mielestäni melko mieto.


































Sungold
Hedelmä on melko normikokoinen kirsikkatomaatti, väri kauniin oranssinkeltainen. Todella makea, mutta kuitenkin hieman hapokas tomaatti. Minun ja esikoisen suosikki meidän tomaateista. Pääsee varmasti ensi vuonnakin kasvatukseen.

































Supersweet 100
Herdelmä on pieni kirsikkatomaatti, väriltään melko punaisenoranssi. Kuten nimikin sanoo, supermakea, hapokkuutta ei mielestäni ole oikeastaan ollenkaan. Tästäkin pidän kovasti, ja kasvatan myös ensi vuonna.
Kasvatin kasvihuoneessa, mutta pärjäisi varmaan ulkonakin.































Chereza Amarella
Hedelmä keltainen, aika keskimääräisen kirsikkatomaatin kokoinen. Ihan hyvän makuinen, jonkin verran makeutta, mutta ei mikään ykkössuosikkini. Tekee kuitenkin mukavasti satoa ja on mielestäni nopeahko. Siemeniä saa edullisesti marketeista. Kasvatan luultavasti myös ensi vuonna, ellen saa käsiini paljon uusien lajikkeiden siemeniä, joita on pakko kokeilla.
































Tumbling Tom Red
Ehkä hieman keskimääräistä kirsikkatomaattia pienempi, oranssinpunainen hedelmä. Maultaan mielestäni aika keskiverto.
Näistä (näitä oli poikkeuksellisesti kaksi kappaletta) jouduin jo keräämään tomaatit sisälle kypsymään ja heittämään kasvit kompostiin, mutta taisi johtua siitä, ettei amppelien pohjissa ollut reikiä, joten saivat liikaa vettä viikon takaisissa kovissa sateissa. Muuten kasvit olisivat varmaan kestäneet pidempään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti