torstai 29. toukokuuta 2014

RUUKKUJA JA TOMAATTEJA

Tällä viikolla meillä on ollut poikien kanssa meneillään ruukkuprojekti. Ja  aika työläs projekti se noille pienille onkin ollut. Pojat ovat maalanneet saviruukkuja tarhatätien Tiny Tim -tomaateille. Ensin minä teippasin ruukut maalarinteipillä niin, että ruukkuihin saadaan pystyraidat, ja sitten pojat maalailivat teipatut välit. Seuraavana päivänä, maalin kuivuttua kunnolla, oli sitten toisten raitojen vuoro. Maalina oli akryylimaali. Ruukuista tuli mielestäni oikein iloisen näköisiä, ja toivottavasti tädit löytävät niille myös myöhempää käyttöä. Huomenna viemme tomaattiruukut päiväkotiin kiitokseksi kuluneesta hoitovuodesta. Sitten alkaakin kauan odotettu kesäloma.

Tässä kuvia projektin etenemisestä sekä lopputuloksesta.

Maalaamista:



Tomaattien istuttamista:



Tässä tomaattiruukut valmiina koko komeudessaan.


Kaikissa päiväkotiin menevissä Tiny Timeissa on jo nuput, mutta vain tässä yhdessä ne alkavat jo avautua.


Lopuksi vielä kuva, jossa ovat kaikki loput tomaattini (paitsi ne viisi jo isoihin ruukkuihin päässyttä pensastomaattia), kun keräsin ne kasaan lajittelua varten. Sisällä ovat olleet lämmittelemässä nyt muutaman päivän (kuten kaikki muutkin taimikasvatukseni), kun ulkona oli niin viileää ja sateista. Huomenna tai viimeistään lauantaina palaavat kasvihuoneeseen. Nyt on omiin dynoihin lajiteltu kasvariin menevät pensastomaatit, kasvariin menevät runkotomaatit, ulos jäävät pensastomaatit sekä ulos jäävät runkotomaatit. On sitten istutusvaiheessa helpompaa. Vain muutamia taimia oli kaksin kappalein, ja jotkut taimet ovat selkeästi menneet sekaisin. Joku tomaatti, olisiko ollut Black Russian, oli sellainen, että taimia oli kaksi mutta olivat keskenään aivan eri näköisiä. Sitten osa pensastomaateista muistuttaa tällä hetkellä kasvutavallaan huomattavasti enemmän runkotomaattia ja päinvastoin. Katsellaan katsellaan.
Tosi monessa tomaatissa on jo nuput, mutta yksikään ei vielä ole lähelläkään kukkien aukomista. Juuret tunkevat kovasti ulos purkkien pohjarei'istä, joten kovasti kaivataan jo isompaan astiaan pääsyä. Muutama taimi tosin on vieläkin hyvin kitukasvuinen, mutta katsotaan josko ne vielä siitä intoutuisivat. Laskeskelin tänään, että noin 7 lajiketta alunperin laitetuista siemenistä taisi jäädä puuttumaan, joko ei itänyt tai taimi pääsi kuolemaan. Mutta onhan noita silti, olisiko 34 erilaista. Tarkan luvun lasken, kun istutan isoihin ruukkuihin/paljuihin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti