tiistai 20. toukokuuta 2014

KYLVÖJEN KUULUMISIA

Ihanaa kun tämä lämpöaalto alkoi (vaikka oma olo vähän tukala tässä helteessä onkin)! Tuon viileän jakson aikana taimet eivät päässeet kasvariin ulkoilemaan pitkään aikaan, mutta lauantaina tuo lopulta korjaantui. Kaikki taimet muuttivat kerralla kasvihuoneeseen. Ja toivotavasti niitä ei enää tarvitsekaan sisälle kantaa. Pienissä purkeissaan ovat edelleen, mutta ainakin tuo tulevan 10 päivän ennuste näyttää niin hyvältä, että huomenna taidan alkaa niitä istutella paljuihin ja ruukkuihin, kun on apuvoimia. Jos aika riittää. Äitini on kaverinsa kanssa tulossa pihatalkoisiin, ja ellei sade sotke suunnitelmia, niin ohjelmassa olisi ainakin kasvihuoneen sokkelin korotus sekä pation pesu ja öljyäminen. Ja minä pääsen taas toimimaan työnjohtajana ;)

Sisäkylvöt, hankikylvöt (kaikki vielä koulimatta), talvesta
selvinneet kannat, Lidlin kukkasipulit ja pari vanhasta
amppelimansikasta jaettua  mansikka-amppelia sulassa sovussa
kasvamassa.            
Aika paljon noita taimia on, kun niitä nyt katselee kaikkia yhdessä läjässä. Ei tuntunut ihan noin suurelta määrältä, kun olivat ripoteltuna useamman eri ikkunan ääreen. Ja aika pieniä tosiaan vielä, esim. suurimmat tomaatit varmaan jotain 30 cm, jotkut lajikkeet aivan kitukasvuisia, mutta kyllähän nuo ovat tässä muutamassa päivässä ihan silmissä vahvistuneet. Ja tänään löysin tomaateista ensimmäiset nuputkin, niitä on jo ainakin kahdeksassa taimessa!
Tosin niin helteistä nyt on, että taimet ovat vähän jo ottaneet nokkiinsa tuosta auringosta, vaikka suojaharso pahimman paahteen pitkältä länsiseinältä suodattaakin. Ja valtaosa on ehtinyt jo ennen tätä ulkoillakin paljon, eli tottumista aurinkoon on jo tapahtunut. Ainoastaan kurkut, melonit, maissit, tuoksuherneet ja elämänlangat ovat oleilleet vain sisätitoissa.
Tänään sitten huomasin, että olin unohtanut kokonaan kylvää kesäkurpitsat. Tai no, yhden siemenen olin laittanut multiin, mutta se taimi otti ja kuoli kasvihuoneeseen siirron jälkeen. No, nyt tuo katastrofi on korjattu, kaipa nuo vielä hyvin ehtivät.

Salaateista saataneen maistiaisia jo tällä viikolla,
niin hurjaa vauhtia nyt kasvavat.
Amppelimansikka on alkanut kukkia.

Black Pearin nuput.
Myös hankikylvöpurkeissa on kovasti eloa. Tai liekö noita voi edes hankikylvöiksi kutsua, aika vähän aikaa ehtivät hangen alla olla, ennen kuin kaikki päälle kasattu lumi jo suli pois. Mutta perennakylvöjä joka tapauksessa. 20 purkista elämää näkyy nyt 13:ssa. Ihan tyytyväinen olen näin ensikertalaiseksi. Epäilin, liekö saan taimen taimea, mutta eiköhän noista nyt ainakin jotain saa. Ja sen verran on erilaisia alkuja, että varmasti ainakaan kaikki eivät ole purkkeihin päässeitä rikkaruohoja, vaan ihan sitä mitä pitääkin. En kylväessä edes selvittänyt, mitkä siemenistä tarvitsevat kylmäkäsittelyä ja mitkä eivät, laitoin vain kakki samalla tavalla hankeen. Tosin lisäsin vielä joka purkin pinnalle muutamia siemeniä sen jälkeen, kun olin siirtänyt kylvökset kasvihuoneeseen itämään. Eli en osaa sanoa, kummatko siemenet missäkin purkissa sitten ovat itäneet, mutta väliäkö sillä. Pääasia, että ovat itäneet :)

Ja lopuksi vielä vähän fiilistelykuvia pihalta. Tulppaanit ja narsissit alkavat toden teolla availla nuppujaan takapihalla. Etupihalla niiden kukintaa vielä odotellaan. Ja siellä suurin osa kasvaakin.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti