sunnuntai 4. toukokuuta 2014

LUIGI-KAKKU

 
Laitetaanpas puutarhajuttujen väliin välillä kakkujakin.
Esikoisen nimipäiviä vietettiin joitakin viikkoja sitten. Hän toivoi itselleen suklaa-autokakun. Koska Autot -elokuva on meillä edelleenkin in, päätin tehdä Luigi -kakun. Se vaikutti melko helpolta toteuttaa. Tai ainakin helpommalta kuin Salama McQueen. Pojallekin äidin ehdotus sopi, joten tuumasta toimeen.

Suklaakakkupohjan tein samalla ohjeella kuin aikaisemmin julkaisemassani Apina-kakussa, ja täytteissäkin menin aikalailla samoilla linjoilla. Täytteekseen kakku sai mustaherukkaa ja minttusuklaata.

Pätkisäyte:
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100g tummaa suklaata
pussillinen (140 g) pätkiksiä pieneksi rouhittuna

Lisäksi noin 1 dl mustaherukkamarmeladia ja kostutukseen 2 dl mustaherukkamehua.

Koristeluun:

Suklaakerma:
2 dl vispikermaa
2 tl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

n. 500 g valkoista marsipaania
100 g mustaa marsipaania tai muuta kaulintamassaa
keltaista pastaväriä
punaista pastaväriä
ruskeaa pastaväriä
mustaa pastaväriä
elintarvikeliimaa
4 kpl domino tms. keksiä
1 spagetti

Kakun valmistaminen tapahtui seuraavasti:

Valmista kakkupohja ohjeen mukaisesti.

Valmista Pätkistäyte.
1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sulata suklaa vesihauteessa.
3. Sekoita tuorejuusto sulan suklaan joukkoon.
4. Sekoita suklaatuorejuusto kermavaahdon joukkoon.
4. Rouhi Pätkikset pieneksi ja sekoita ne täytteen sekaan.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan siten, että  leikkaat ympyrän sivut irti auton kattoa varten. Leikkaa sivupaloista poikki noin kolmannes, joista tulee katon kolmas osa. Asettele katto paikoilleen kakun keskiosan päälle, ja katso niiden avulla mitta kuinka paljon vielä leikkaat sivusta, jotta saisit katosta tasaisen (ks. kuva1).
Leikkaa auton pohjaosa täyttämistä varten kolmeen osaan. Laita pohjakerros sopivan kokoiseksi leikatun kakkupahvin päälle. Kostuta kakkupohja ja levitä sille ohut kerros mustaherukkamarmeladia. Laita päälle noin kolmannes pätkistäytteestä. Aseta keskimmäinen pala paikoilleen ja toista. Laita vielä päällimmäinen osa paikoilleen, kostuta, mutta levitä marmeladia ja täytettä päälle vain noin puoleenväliin, niin että täyte jaa katon osien alle. Asettele katto paikoilleen ja levitä myös katon osien väliin vähän marmeladia ja täytettä. Kostuta ne lopuksi lopulla mehulla (ks. kuva 2). Itse olin tässä vaiheessa sitä mieltä, että auton nokka jäi liian pitkäksi, joten leikkasin vielä osan nokasta poikki ja asetin sen kattopalojen eteen. Lopuksi tasoita vielä mahdollinen yli jäänyt sekä ylitse pursunut täyte kakun päälle (ks. kuva 3). Nosta kakku jääkaappiin jäähtymään (mielellään yön yli).

Kuva 2
Kuva 1









Kuva 3












Kuorruta hyvin jäähtynyt kakku suklaakermalla (kuva 5). Suklaakermaa oli tekemässäni annoksessa aika reilusti, ja sitä jäikin vähän yli. Nosta kakku vielä vähäksi aikaa jääkaappiin jäähtymään ennen marsipaanilla kuorruttamista.
Värjää valkoinen marsipaani keltaiseksi pastavärillä. Jätä pieni osa marsipaanista värjäämättä tuulilaseja ja muita auton pikkuosia varten.
Mittaa esim. langanpätkällä, kuinka suureksi marsipaanilevy täytyy kaulia. Ihan arviosta levystä on vaikea saada sopivan kokoinen. Kauli marsipaani ohueksi levyksi (kuva 6), käytä tarvittaessa tomusokeria apuna. Nosta marsipaanilevy kakun päälle, voit käyttää tarvittaessa kaulinta apuna, ja tasoittele pinta varovasti (kuvat 7 ja 8).
Tee halutessasi leivinpaperista kaavat auton ikkunoita ja kattoa varten.
Kauli valkoinen marsipaani ja leikkaa siitä auton etuikkuna. Leikkaa myös suu (joka maalataan punaisella pastavärillä).
Kauli musta massa ja leikkaa siitä auton katto. Päällystä myös keksit renkaiksi (kuva 9).
Sekoita sopiva määrä mustaa massaa valkoisen marsipaanin joukkoon, jotta saat harmaata ikkunoita, puskureita. valoja ja peilejä varten. Kauli harmaa massa ja leikkaa siitä auton loput ikkunat. Muotoile lopusta massasta puskurit ja muut auton yksityiskohdat.
Asettele osat paikoilleen, käytä tarvittaessa elintarvikeliimaa, jos eivät muuten meinaa kestää. Kiinnitä peilit spagetinpalan avulla.

Kuva 5
Kuva 6










Kuva 8
Kuva 7












Kuva 9













Kakun makuun olin erittäin tyytyväinen, ja ulkonäkökin onnistui mielestäni suuta lukuunottamatta hienosti. Ja myös itse juhlakalu oli tyytyväinen :)
Seuraavan kerran, kun tarvitsen mustaa kaulintamassaa, olen kuitenkin ajatellut testata josko irtokarkkimyynnissä myytävät lakritsifudget toimisivat. Olisivat maultaan parempia kuin kaulintamassat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti