keskiviikko 28. toukokuuta 2014



MANSIKKAA JA RAPARPERIA

Mansikka-aikaa saadaan vielä hetki odotella, mutta raparperiaika alkaa jo olla käsillä. Raparperihan on mitä mainioin herkku juustokakkuun, ja mansikka sille loistava kaveri.
Päätin kokeilla, sopisiko mansikkasurvos yhtä hyvin juustokakun pohjaan kuin kaupan valmiit hedelmäsoseet. Samalla tavalla toimi, oli vain vetisempää, joten keksiä tarvittiin enemmän suhteessa soseeseen. Pohjasta tuli näin mukavan pehmeä ja helppo leikata.

Pohja: 
250 g diggestive-keksejä
25 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/3 dl mansikkasurvosta

Mansikkatäyte:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1dl vispikermaa
1 kananmunan valkuainen
2 dl mansikkasurvosta
2 rkl tomusokeria
1/4 dl sokeria
3 liivatelehteä
tilkka vettä

Raparperitäyte:
150 tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
1 kananmunan valkuainen
1 1/2 dl raparperimarmeladia
2tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
tilkka vettä

Mansikkakiille:
3/4 dl mansikkasurvosta
3/4 dl vettä
3/4 dl hyytelösokeria


Valmista pohja.
Sulata rasva.
Survo mansikat hienoksi soseeksi. Pakastemansikoilla onnistuu parhaiten hieman kohmeisena. Minulla meni koko kakun tarpeisiin kaksi margariinirasiallista pakastemansikoita.
Hienonna keksit esim. kaulimella pussin sisällä.
Sekoita sulatettu rasva ja mansikkasose keksien joukkoon.
Taputtele pohjataikina leivinpaperilla päälystettyyn irtopohjavuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin.

Valmista mansikkatäyte.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Notkista tuorejuusto. Sekoita sekaan tomusokerilla maustettu mansikkasose.
Vatkaa kerma. Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen. Lisää myös vaniljasokeri.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Nostele varovasti valkuaisvaahto tuorejuustoseoksen joukkoon.
Kuumenna tilkka vettä mikrossa kiehuvaksi. Purista vesi liivatteista ja liuota ne yksi kerrallaan veteen. Lisää liivatevesi tuorejuustoseokseen ohuena nauhana, hyvin sekoittaen.
Levitä valmis mansikkatäyte kakkupohjan päälle ja nosta kakku takaisin jääkaappiin.

Valmista raparperitäyte.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Notkista tuorejuusto. Sekoita sekaan raparperimarmeladi.
Vatkaa kerma. Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen. Lisää myös sokeri.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Nostele varovasti valkuaisvaahto tuorejuustoseoksen joukkoon.
Kuumenna tilkka vettä mikrossa kiehuvaksi. Purista vesi liivatteista ja liuota ne yksi kerrallaan veteen. Lisää liivatevesi tuorejuustoseokseen ohuena nauhana, hyvin sekoittaen.
Levitä valmis raparperitäyte mansikkatäytteen päälle ja nosta kakku taas jääkaappiin.

Valmista kiille, kun kakku on hyytynyt vähän aikaa jääkaapissa.
Laita mansikkasose ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri hyvin sekoittaen ja kuumenna uudestaan kiehuvaksi.
Anna seoksen jäähtyä vähän aikaa ja levitä se sitten vähän kerrallaan varovasti kakun päälle.

Anna kakun hyytyä vielä mielellään pari tuntia ennen tarjoilua. Irrota valmis kakku varovasti vuoan reunoilta ja siirrä se tarjoilulautaselle. Koristele halutessasi esim. sitruunamelissan tai mintun lehdillä. Tai ihan pian niillä tuoreilla mansikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti