sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

HULLUN HOMMAA...

Vähän päivitystä muutaman päivän takaa. Eli, kohta eletään heinäkuuta, ja Suomen kesähän näyttää parhaita puoliaan. Vaikka montaa paikkakuntaa ovat nyt kesäkuun aikana vaivanneet yöpakkaset, tai ainakin lähelle nollaa tippuvat yölämpötilat, on niiltä täällä tähän asti säästytty. Lämmintä ei ole ollut, mutta silti lämpötila on öisinkin pysynyt vähintään viiden asteen tietämissä. En ollutkaan enää aikoihin tehnyt minkäänlaisia yösuojauksia puutarhassa. En sen jälkeen, kun touko-kesäkuun vaihteen kylmän jakson jälkeen vein taimikasvatukseni sekä autotallissa lämmitelleet kesäkukat takaisin pihalle. Keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi luvattiin kuitenkin lämpötilan laskevat yöllä plus yhteen. Voi  jessus! Niinpä päätin, että kasveja on taas pakko suojata. Kaiken palelluttaminen tässä vaiheessa olisi liian kova kolaus.
Keskiviikko-iltana sitten kävin virittelemassä hallaharsoja kurkuille, kesäkurpitsoile ja kitukasvuiselle vesimelonille (ei kasva mihinkään tässä kylmyydessä, joten meloneista on turha tälle kesälle haaveilla), sekä muutamille ruukuissa kasvaville sipuli- ja siemenkasvatuksille. Diana-amppelin nostin sisälle, kun oli lähellä ovea, samoin yhden keijunmekkoamppelin. Ajattelin, etten halua ainakaan kaikkia mekkoja palelluttaa. Ja sitten...
... kannoin kaikki maissiruukut sisälle. Huoh! Ja pari tomaattia. Totesin kuitenkin tomaattiruukut minulle liian painaviksi, sen verran alkoi taas supistella. Vaikka vaara onkin jo ohi, ja vauvan turvallista syntyä, ei tuo supistelu silti tunnu mukavalta. Joten mies kantoi kaikki loput ulkona kasvavat tomaatit autotallin suojiin. Kasvihuoneen tomaatit taas saivat pakasvahdin suojakseen. Tulipa sillekin laitteelle käyttöä, en tätä ennen ollutkaan sitä vielä tarvinnut.
Ja aamulla sitten kaikki takaisin paikoilleen. Yölämpötila ei tosin loppujen lopuksi ollut meidän pihassa tippunut ihan niin alas kun luvattiin, tämä ei ole kovin hallanarka paikka. Mittarin mukaan yön alin oli +3 astetta, joten eivätköhän kasvit olisi siitä ihan hyvin selvinneet. Mutta tulipahan tehtyä vähän turhaa työtä. Tai no, ei tuo kasveille varmasti pahaksi ollut, saivatpahan vähän lämmitellä.

Maissit eteisessä. Juurella kasvaa hernettä. Parista ruukusta kuoli maissintaimi,
kylvin uudet siemenet tilalle, ja ne ovat kyllä itäneet, vaikka pieniä vielä ovatkin.
Tomaatteja autotallissa.
Jotain hyvää näistä kylmistä säistä sentään on ollut. Kukkaan ehtineet perennat kukkivat kauemmin kuin helteellä. Tässä vielä muutama eilen otettu kuva puutarhasta.

Takapihan perennapenkkiä.
Samaisesta penkistä kurjenpolvia (olisiko idänkurjenpolvi?).

Ja lähikuvassa lilja, olisikohan ruskolilja?

Salkoruusun lehtien alta kurkistelee itse itsensä kylvänyt orvokki.
Harjaneilikat aloittelevat kukintaa kasvimaan reunalla.
Erittäin hyvin ovat pitäneet huolta säilymisestään, vähän
yritin keväällä harventaakin kasvustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti