keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

KAKKU-
VIIKONLOPPU 

Edellisenä viikonloppuna tein kakkuja kahtiin eri juhliin. Toiset juhlat olivat miehen mummon syntymäpäivät, pyöreitä vuosia tuli täyteen. Lisäksi täytin ja koristelin pari kakkua yhtiin rippijuhliin (pohjat sain valmiina). Yhteensä tuli sitten väsättyä neljä kakkua, huh. Kiirettä meinasi pitää, kun piti ehtiä juhliakin, ja muutakin ohjelmaa viikonlopulle oli. Mutta toisaalta, ihan mukavaa oli taas näperrellä, ja ihan vapaaehtoisestihan kakuntekoon suostuin :)

 MUMMIN SYNTTÄRIKAKKU

Syntymäpäiville tein 10 munan mustaherukkakakun. Tästä kakusta olen aikaisemminkin kirjoittanut, on siis ehdottomasti yksi omista suosikkikakuistani, ja tätä olen tehnyt useamman kerran. Perusohje on Mestari Aleniuksen kakkuklassikot -kirjasta, kuten olen myös aikaisemminkin maininnut. Ja on hyvä kakkukirja.
Pari päivää ennen juhlia tuli vielä tieto, että tarvitaan myös gluteenitonta tarjottavaa, joten lupauduin tekemään samoilla täytteillä pienen gluteenittoman kakun. Siihen anoppi tosin paistoi pohjan.

Ja seuraavalla tavalla tein tuon ison kakun:


KORISTEET:

Tarvitset pasta- ja tomuvärejä, kimallesprayta, syötävää liimaa, noin 100g sokerimassaa sekä noin 200g valkosuklaata.

Koristeet tein pari päivää etukäteen, että sokerimassakukat ehtivät kunnolla kovettua.
Käytin samanlaisia kukkasia koristeena molempien juhlien kakuissa.
Leikkasin muoteilla vaahtokarkin makuisesta massasta kolmen kokoisia kukkia. Värjäsin pienimmät kukat heti vedellä ohennetulla pastavärillä oranssiksi. Laitoin suuret ja keskikokoiset kukat hetkeksi kovettumaan ja saamaan muotoa kananmunakennojen sisäosien ulokkeiden päälle. Kukat kovettuivat aika nopeasti muotoonsa. Lähes muotoon kovettuneiden suurten kukkien keskustaan liimasin sitten syötävällä liimalla pienet värjätyt kukat. Keskikokoisten kukkien keskustat maalasin tässä vaiheessa oranssiksi. Sitten vaalensin vedellä oranssia väriä, ja maalasin vielä muutaman kukan kokonaan oranssiksi (tulivat rippikakkuihin).
Jätin kukat vielä yöksi kananmunakennojen kuppiosien sisään, että muoto säilyisi. Kennot voi päälystää foliolla.
Osan kukista värjäsin sitten seuraavana päivänä kirsikan värisellä sekä sinisellä (rippikakkuihin) tomuvärillä. Lopuksi suihkutin kaikkiin kukkiin syötävää helmiäisspraytä, jota saa tilata mm. Leipurin Putiikista.

Mustaherukkakakkuun tein myös valkosuklaalehtiä, sekä pursotin numeron 90. Näitä varten sulatin pelkän valkosuklaan vesihauteessa. Numeron pursotin leivinpaperille, lehdet tehdään oikeiden mustaherukanlehtien alapuolelle.
Lehdet kannattaa levittää leivinpaperilla päällystetylle tarjottimelle. Sudin suklaata lehdille pullasudilla, nostin välillä pakastimeen jähmettymään, ja sudin vielä toisen kerroksen, että lehti olisi vähän vahvempi. Lehti poistetaan, kun suklaa on kunnolla jähmettynyt. Ei vie pakastimessa kuitenkaan kovin paljon aikaa. Itse totesin, että parhaiten lehden irrottaminen onnistui suklaalehteä rikkomatta siten, että antoi lehden sulaa huoneenlämmössä hetken ajan, ja sitten aloitti lehden irrottamisen "varresta" käsin. Juuri tuo keskimmäinen paksu lehtiruoti rikkoo suklaan herkästi. Lehtiä kannattaakin tehdä ylimääräisiä, itse ainakin hajotin muutaman. Ja kaikkia lehtiä ei kannata ottaa pakastimesta huoneenlämpöön kerralla, vain muutama. Valmiit suklaalehdet voi säilyttää rasiassa jääkaapissa.

MUUT AINEKSET:

Pohja (tein 2 kpl, ohje yhdelle pohjalle):
5 munaa
1 2/3 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
Noin 4 dl mustaherukkamehua

Täyte:
7 dl vispikermaa
3 dl mustaherukkahilloa
2 dl mustaherukoita

Koristelu:
7 dl vispikermaa (siitä saattoi jäädä jotain yli myös pienempään kakkuun)
5 rkl mustaherukkamehutiivistettä
noin 1 dl  tasaiseksi siivilöityä mustaherukkahilloa
noin 1 dl mustaherukoita
Kiilteeseen:
1/2 dl mustaherukkamehutiivistettä
1 1/2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
(Kiillettä olisi riittänyt varmasti puolikas määrä, sitä jäi reilusti yli vaikka käytin myös pieneen kakkun)

KAKUN VALMISTUS:

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ja paista 220 asteessa noin 8 minuuttia.
Valmista samoin toinen pohja.
Valmista täyte. Vatkaa kerma ja lisää kermavaahdon sekaan mustaherukkahillo.
Irrota jäähtyneet kakkupohjat leivinpaperista (kostuta tarvittaessa leivinpaperia kylmällä vedellä pullasudin avulla, jos kakkupohja ei muuten irtoa kunnolla). Leikkaa molemmista pohjista 1/3 pois, näin saat pohjat kolmea kerrosta varten.
Laita ensimmäinen pohja tarjoiluastialle, ja leikkaa leivinpaperista kapeat suikaleet, jotka laitat reunoilta hieman kakkupohjan alle suojataksesi tarjoilulautasen. Näin isoa kakkua kun on hankala siirrellä, joten itse ainakin kasasin sen suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta pohja vajaalla kolmanneksella mehusta, ja levitä noin puolet täytteestä pohjan päälle. Ripottele pinnalle puolet mustaherukoista.
Laita keskikerros paikoilleen, tee se kahdesta vajaasta kakkupohjasta. Kostuta ja täytä kuten pohja.
Laita päällimmäinen pohja paikoilleen. Kostuta lopulla mehulla. Kostutus valuu alaspäin, joten sitä saa jäädä tähän reilu kolmannes. Tasoittele vielä yli pursuva täyte kakun reunoille. Nosta kakku jääkaappiin kostumaan mielellään yön yli.
Vatkaa kakun koristeluun tuleva kerma, ja mausta valmis vaahto mustaherukkamehu- tiivisteellä.  
Painele mustaherukkahilloa tiheän siivilän läpi saadaksesi kakun päälle sileää hilloa. Tämä ei tosin ole ihan välttämätöntä, kun hillon päälle tulee joka tapauksessa vielä kokonaisia mustaherukoita.
Kuorruta kakku ohuella kermavaahtokerroksella. Pinnasta saat tasaisen palettiveitsellä. Tee kakun reunoille haluamasi koristepursotukset. Minä tein pursotukset pienellä tähtityllalla.
Koristele kakun pinta haluamallasi tavalla. Minä pursotin ensin kakun reunaan laskokset isolla lehtityllalla, sitten pursotin samanlaisilla laskoksilla kolmion pohjat kakun sivuille. Näin syntyneet kolmiot täytin ensin siivilöidyllä mustaherukkahillolla, jonka päälle ripottelin jäisiä mustaherukoita. Sitten valmistin kiilteen hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaisesti (korvasin vain 0,5 dl vedestä mustaherukkamehulla), ja levitin hieman jäähtyneen kiilteen mustaherukoiden päälle.
Lopuksi asettelin kakun päälle suklaalehtiä ja sokerimassakukkia, sekä keskelle valkosuklaanumerot.
(Valkosuklaalehtiä jäi vielä jemmaan, jos niille keksisi myöhemmin käyttöä.)


Tässä tämä pieni gluteeniton kakku.

Ja sitten tekemäni rippikakut. Molemmat kakut olivat samanlaisia, täytteenä niissä oli mansikkahilloa, mansikkakermaa sekä mansikkaviipaleita.
Reunapursotukset tehty suurella koripunostyllalla ja pursotukset kakun päälle pienellä tähtityllalla (olen onnistunut kadottamaan jonnekin ison tähtityllani).
Kakun pinta on samaa mansikkakermaa kuin kakun täyte, risti on pursotettu kullanvärisellä kimallegeelillä, ja päällä tuoreita mansikoita hyytelösokerikiilteen alla.





Laitetaan vielä lopuksi vähän kuulumisia puutarhan puolelta. Hyinen juhannusviikon sää ei ainakaan toistaiseksi näytä onneksi aiheuttaneen suurempaa vahinkoa edes ulkona oleville tomaateille. On toki voinut vahingoittaa kukka-aiheita. Mutta muuten näyttävät ihan virkeiltä. Täällä on tosin ainakin toistaiseksi säästytty niin hallalta kuin räntäsateeltakin, etkä niitä pitäisi olla luvassakaan.
Chereza Amarellasta on tämän toisen tomaattikesän kokemuksen perusteella tulossa suosikkitomaattini. Ihan kuten viime vuonnakin (jolloin lajikevalikoima tosin oli paljon pienempi), näyttäisi myös nyt tekevän tomaatteja ensimmäisenä. Siinä on jo pari pientä raakiletta, muissa tomaateissa vasta kukkia. Ja kasvaa siis ulkona. Pieni keltainen kirsikkatomaatti, hyvänmakuinen, ja siemeniä saa halvalla ihan marketeista (ja ainakin viime vuonna ostamassani pussissa niitä oli paljon).


Myös ensimmäinen paprika on tehnyt kasvarissa pienet hedelmän alut, lajike Mohawk. Muiden paprikoiden ja chilien kukintaa vielä odotellessa.


Lidlistä keväällä ostetusta sipulikasveista ensimmäinen, lukinlilja, on myös avannut kylmyyttä uhmaten yhden kukan.



Viime vuonna istutettu loistokärhö Multi Blue on myös aloittanut kukinnan jo muutama päivä sitten.


Ja pakko tästä alppiruusustakin (Catawbiense Grandiflorum) on laittaa kuva nyt, kun on ehtinyt täyteen kukkaansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti