sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

KESÄ ETENEE PIHALLA

Tässä vähän tämän päiväisiä kuvia tuolta meidän pihamaalta. Paljon löytyy jo kaunistakin katsottavaa, vaikka itse tuleekin kiinnitettyä enemmän huomiota siihen, mitä kaikkea on vielä tekemättä. Mutta, nyt on lähes kaikki taimet ja kesäkukat istutettu, vaikka välillä tuntuikin, ettei se tule tapahtumaan ikinä. No, on noita siemenkylvöjä vielä joitakin jäljellä...

Hyttyset saapuivat muutama päivä sitten, ja voi luoja kuinka paljon niitä on iltaisin! Teen kastelukierroksen aina vasta illalla, ja meinaavat kyllä oikeasti syödä elävältä. Etenkin tomaattien kastelu on tuskallista, kun valtaosa on sellaisissa "altakastelu" -astioissa, että vesi pitää kaataa paljun tai ruukun pohjalle pienestä putkesta, joka tietenkin vie vähän aikaa.

Tässä nyt kuitenkin pihakuvia tältä päivältä.

Unikot ovat alkaneet kukkia. Kauniilta näyttävät niin nuppuna, aukeamassa ollessaan kuin täydessä kukassakin. Nämä ovat käsittääkseni idänunikoita. Kovia ovat leviämään, mutta eipä tuo minua haittaa. Nopeasti kuihtuvat kukittuaan, eikä mahdollisia ylimääräisiä nyt ole kovin hankala poiskaan kaivaa. 




Tulppaanien kukinta alkaa olla ohi (tulppaaneja ajatellen, onneksi oli välissä se hyvin viileä kausi, sai nauttia kukinnasta kauemmin), mutta ukkolaukat ovat nyt parhaimmillaan. Pari vuotta sitten takapihan penkkiin istutetut ukkolaukat sen sijaan eivät ole yksikään tehneet kukkavartta, ainoastaan lehtiä. Ovatko ukkolaukatkin siis sellaisia, että kukinta taantuu vuoden tai kahden jälkeen?
Seuraavaksi tässä penkissä aloittaa kukinnan punapäivänkakkara, nupuissa alkaa jo näkyä punaista. Taitavat muuten olla viime vuotisia siemenkasvatuksia, ja komeasti ovat nyt kasvaneet.


Lumipalloheisi alkaa myös olla täydessä kukassa. Kirvojakin siinä riittää, vaikka ainakin kolmesti olen jo tänä vuonna suihkutellut mäntysuopavedellä. Ensimmäisen kerran kun lehdet olivat vasta puhkeamaisillaan. Ärsyttävää, mutta pitää vain kestää, koska olen jo lapsena ihastunut tähän pensaaseen. Isäni ostikin sellaisen lapsuudenkotini pihalle, mutta se ei suostunut kasvamaan, ja lopulta kuoli pois. Joten nyt sitten käyn joka vuosi sotaa kirvoja vastaan, ihan hevin en pensaasta luovu. Paikka taitaa olla vähän huono, kun on täydessä paahteessa.
Ajatuksissa tämän pensaan suhteen tosin on, että tuosta alaosasta voisi leikata oksat kokonaan pois, että tulisi vähän puumaisempi. Nyt pensas on vähän hassun mallinen.


Ylemmän kuvan alppiruusu (Catawbiense Grandiflorum) kiittää, kun pääsi parempaan paikkaan kasvamaan, pois paahteesta. Kukinta taitaa olla aika komea, kunhan kaikki nuput ovat auenneet. Toinen samanlainen vieressä ei ole yhtä hyvillään ainakaan vielä tänä vuonna.
Alla olevassa Hellikissä taas on vain muutama kukka, loput nuput näyttävät siltä, kuin olisivat kuivuneet. Sama vika myös Cunninghm's Whitessa (joka aukaisi pari kukkaa myöhään viime syksynä) sekä Mauritzissa.



Siperian?kurjenmiekat ovat kohta täydessä loistossaan. Kukinta alkoi jo vähän laantua, kunnes viime vuonna sain aikaiseksi lannoittaa tuota puskaa. Nyt kukkia näyttäisi tulevan taas mukavasti. Vasta viime kesänä aloin perehtyä enemmän puutarhan hoitoon ja totesin, että kyllä niitä kasveja aika-ajoin täytyy lannoittaakin. Sitä ennen istuttelin kyllä jotakin lisää, mutta en juuri hoitanut mitään.
Kurjenmiekkojen edessä on ukonhattua ja sitten kivikkokasveja. Paikka on vähän hankala, kun tuossa edessä on kallio ihan pinnassa, joten multatilaa ei ole juuri lainkaan. Meidän tähän muuttaessa paikalla oli kuitenkin valmiina ympyrän muotoinen penkki, jota en halunnut alkaa purkamaankaan.


Etupihan penkin Multibluessa on jo pari nuppua. Kasvaa selvästi paremmin kuin takapihalle hommattu, mutta takapihan taimi olikin halpa taimi pienessä ruukussa, ja etupihan kärhöjen multatilakin on paljon parempi.
Takapihalla pation reunalla korkeimmat kärhöt huitelevat kuitenkin jo pitkälti yli metrissä. Muutaman vuoden ovat tainneet kasvattaa juuriaan, mutta nyt nuo pisimpään pihassa olleet alkavat olla aika komeassa kasvussa.



Amppelimansikka kukkii hienosti, ja pieniä raakileitakin on jo. Sama tilanne parissa tästä jaetussa taimessa. Takaoikealla näkyy ensimmäinen pieni aukeamassa oleva Zinnian kukka :)


Yrttipenkkiin istutin siemenkasvatettuja Mr. Majestic -samettikukkia. Aluksi luulin, että eivät olekaan sitä mitä piti, mutta kukka onkin auetessaan keltainen, ja muuttuu raidalliseksi vasta vähän myöhemmin. Hauskan näköiset nuo kukat.


Ja lopuksi vielä tomaatteja. On se uskomatonta, kuinka valtavan nopeasti ne lähtevät hurjaan kasvuun päästessään kunnon multatilaan. Ei näitä enää voi pikkutaimiksi kutsua, niin kuin valtaosaa vielä viikko sitten maitopurkissa ollessaan. Suurin osa tomaateista on ulkona seinustalla, toivottavasti pärjäävät yhtä hyvin kuin viime vuonna.
Kasvihuoneessa on sitten sinne mahtuneiden tomaattien lisäksi kasvamassa pari kurkkua, sekä muutama chili ja paprika.
Muutama ulkona kasvava tomaatti on jo aukonut ensimmäisiä kukkiaan, ainakin Olivade ja Chocolate Cherry.
Ja muutama pienimmistä tomaatin taimista odottaa vielä istuttamista...


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti