tiistai 12. marraskuuta 2013

KOLMEN SUKLAAN MUSTAHERUKKAKAKKU ISÄLLE


Kuopus tilasi isälleen isänpäiväksi suklaakakun. Oikeastaan siitä olisi pitänyt tehdä myös apinakakku, mutta sanoin hänelle, että isälle tehdään tavallisempi kakku. Tällaisen reseptin kehittelin.

Pohja:
5 munaa
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
150 g voita
150 g tummaa suklaata

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Palottele suklaa ja voi, ja pane ne vesihauteeseen sulamaan. Vesi ei saa kiehua.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (huoneenlämpöiset munat vatkautuvat paljon nopeammin kuin jääkaappikylmät, mutta itse unohdan usein ottaa ne ajoissa lämpenemään).
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää siivilän läpi varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Lisää voi-suklaaseos varovasti, mutta hyvin, sekoittaen.
Laita taikina voideltuun noin 26 cm:n irtopohjavuokaan. Itse laitan usein vielä leivinpaperin vuoan pohjalle. Paista 180 asteisen uunin alatasolla noin 35 min.

Täytteet:

Valkosuklaatäyte:
150 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Laita pieni määrä kermasta kattilaan ja lämmitä hellalla, älä keitä! Lisää paloiteltu suklaa kerman sekaan ja sulata kerman joukkoon, varo polttamasta pohjaan.
Vatkaa loppu kerma. Vispaa sulatettu suklaa käsin kermavaahdon joukkoon. Notkista tuorejuusto ja lisää se käsin vispaten suklaa-kermavaahtoon.

Mustaherukkatäyte:
2 dl vispikermaa
1 dl mustaherukkahyytelöä

Vatkaa kermaa vaahdoksi ja sekoita mustaherukkahyytelö vaahdon joukkoon.

Lisäksi:
noin 2 dl jäisiä mustaherukoita
kostutukseen noin 1,5 dl musta- tai punaherukkamehua

Jäähdytä kakkupohja kunnolla. Kakku on hyvin mureaa, ja hajoaa helposti etenkin ellei ole kunnolla jäähtynyt. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alimmainen kakkulevy. Huomaa, että kosteus valuu ajaspäin, joten käytä vain vajaa kolmannes kostutusmehusta. Levitä päälle valkosuklaatäyte. Laita uusi kerros ja kostuta. Levitä päälle mustaherukkatäyte ja ripottele sen pinnalle jäiset mustaherukat. Laita päällimmäinen levy paikoilleen ja kostuta lopulla mehulla. Nosta kakku jääkaappiin, mielellään yön yli.



Kuorrutus:

Suklaakuorrutus:
1 dl vispikermaa
150 g maitosuklaata
noin 1 tl voita

Valmista suklaakuorrutus. Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä keitä. Sulata voi ja suklaa kuumaan kermaan. Sekoita tasaiseksi. Levitä hieman jäähtynyt suklaakuorrutus kakun pinnalle. Pienet valumat eivät haittaa, kun reunoille tulee vielä pursotukset. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään.

Kermapursotus:
3 dl vispikermaa
1 tl sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Valmista pursotuskerma. Vatkaa kerma vaahdoksi. Älä vatkaa vaahtoa liian kovaksi, silloin pursotuksesta ei tule kauniita. Lisää vaahdon joukkoon sokeri ja vaniljakreemijauhe.

Jaa vaahto kahteen eri pursotuspussiin. Tylla kannattaa kiinnittää pussiin erillisellä liittimellä. Minulla oli käytössä Städterin 8 mm:n tähtitylla ja Städterin pieni lehtitylla, (kokoa en osaa sanoa, koska siinä ei ole normaalia kokomerkintaa).
Suorat raidat pursotetaan ensin tähtityllalla, niiden väliin pursotetaan sitten nuo laskosraidat. Koska kerma menee lämmetessään veteläksi, tein pursotukset siten, että pursotin ensin muutaman raidan, sitten siirsin pursotuspussin hetkeksi jääkaappiin ja pursotin laskosraidat väleihin, sitten taas vaihto. Näin kerma pysyi koko ajan hyvänä pursottaa.
Lopuksi tein pursotuksen päälle, tuolla tähtityllalla. Kakkujen päälle tehtävissä pursotuksissa riittää vielä kovasti harjoittelemista, en osaa tehdä niistä oikein kauniita. Mutta kyllähän tuo silti kelpasi. Ainakin Kinuskikissalta löytyy hyviä ohjeita pursotusten tekemiseen.



Koristeluun:

50 g valkoista suklaata, joka sulatetaan vesihauteessa.
Minulla oli käytössä koristelukynä, jolla tekstin pursotin. En kuitenkaan suosittele, koska on mielestäni hankala käyttää, ja erityisesti täyttää. Ihan hyvin (ja varmaan paremminkin) pursottaminen onnistuu leivinpaperista tehdyllä suppilolla, johon leikataan pieni reikä, tai sitten pursotinpussilla, jossa on pienireikäinen ympyrätylla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti