tiistai 12. marraskuuta 2013

HIIRIKAKKU
 
Meillä kävi joku viikko takaperin viikonloppuna useampia vieraita, sekä ennakkoon sovittuja että lyhyellä varoitusajalla tulleita yllätysvieraita, ja päätin leipoa tarjottavaksi kakun.
Koska kakku piti tehdä melko lyhyessä ajassa ja tarjoilla lähes heti, piti siitä tehdä kohtalaisen simppeli. No joo, olisi kyllä voinut olla simppelimpikin.
Kakun aihe löytyi perheessämme tapetilla olleesta aiheesta, meille oli nimittäin hiljattain tullut jostain kaksi hiirtä! Rauha heidän muistolleen.

Kakun mauissa sovelsin kuopuksen nimpparikakun makuja, oli mielestäni sen verran maukas yhdistelmä, eivätkä viikonlopun vieraat olleet olleet nimipäiväjuhlilla.

Levykakkupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl intiaanisokeria
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
100g pieneksi murskattua pätkistä
4 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl sokeria
2 tl vaniliinisokeria

noin 170 g appelsiinimarmeladia

kortutukseen noin 1,5 dl karviaismehua

Koristelu:
2dl vispikermaa
1tl sokeria
1 tl vaniljacreemijauhetta
mustaa elintarvikeväriä

pieni pala marsipaania tai muuta kaulintamassaa
mustaa elintarvikeväriä
punaista elintarvikeväriä

2 spagettia viiksiksi

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä uunipellille leivinpaperi.
Valmista pohja. Vatkaa munat ja intiaanisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Levitä valmis taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Paista noin 6 minuuttia.

Valmista täyte. Vatkaa vispikerma ja lisää joukkoon sokerit, notkistettu tuorejuusto ja pätkismurska.
Leikkaa jäähtynyt levypohja neljään osaan kuten kuvassa.
Pyöristä kahden pohjapalan kulmat (kaksi kulmaa tarvitset hiiren korvia varten). Kostuta alimmainen pala ja levitä sen päälle appilsiinimarmeladia ja pätkistäytettä. Laita seuraava pohjapala päälle, kostuta ja täytä.
Ala jo tässä vaiheessa hakea hiiren vartaloon pyöreää muotoa.
Leikkaa kolmas pohjapala kolmeen osaan, samoin viimeinen, muita kapeampi pohjapala. Ne asettuvat kakun päälle kuvan osoittamalla tavalla.
Vähän toki joutuu tekemään veitsen avulla muotoilua kakun loppua kasatessa.
Kostuta vartalon päällimmäinen kerros ja levitä päälle pätkistäytettä. Sommittele pää viimeisistä paloista, kostuta kevyesti ja laita kerrosten väliin appelsiinimarmeladia ja pätkistäytettä. Leikkaa ja muotoile samalla paloja sopivaan muotoon. Tee hiiren kuono ja häntä pienistä yli jääneistä paloista.


Laita valmiiksi muotoiltu hiiri hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Vatkaa päälle tuleva kermavaahto. Sekoita kermavaahtoon sokeri, vaniljakreemijauhe ja musta elintarvikeväri.
Päällystä kakkupohja kermavaahdolla. Laita korvat ja häntä paikoilleen ja päällystä myös ne. Viimeistele hiiri lisäämällä siihen silmät mustasta marsipaanista (tai maalaa vaalea mustaksi), kuono punaiseksi värjätystä marsipaanista ja viikset mustaksi värjätyistä spagetinpätkistä.



Välillä olin varma, ettei kakusta tule hiirtä sitten millään, mutta kummasti se siitä hiireksi muotoutui, kun sain viimeisetkin osat paikoilleen.
Tämä kakku tarjoiltiin pian valmistumisen jälkeen, joten en ole varma, kuinka hyvin se olisi kestänyt kasassa pidemmän aikaa. Kuono oli hieman huteran oloinen. Tällaiseen kakkuun massalla päälystäminen toisi kummasti tukevuutta, mutta sitä ei nyt ollut, ja muutenkin jouduin tekemään kakun melko lyhyessä ajassa. Kermavaahdon olisi voinut kuvioida "raapalla", olisi tullut karvaisempi tunnelma. Tosin silloin kermavaahtoa olisi varmaan ollut hyvä olla hieman paksumpi kerros.

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Yllättävän hyvä lopputuloksesta tuli, vaikka tosiaan aika epätoivoiselta homma välillä vaikutti :)

    VastaaPoista