perjantai 22. huhtikuuta 2016

PUUTARHAA JA KYLVÖJÄ

Kevät tuntuu tavalliseen tapaansa menevän tänäkin vuonna vuoroin eteen- ja vuoroin taaksepäin. Ihanan lämpimän ja aurinkoisen jakson vastapainoksi tänä aamuna maa oli jälleen valkoinen. Toki aurinko sulatti lumen nopeasti, joten ei tästä sentään ihan takatalvi alkanut.

Viime viikonloppu oli kuitenkin ihanan lämmin ja aurinkoinen. Kun lumetkin olivat jo monin paikoin pihaa lähes hävinneet, oli mukava vähän haravoida ja katsella muutenkin, mitä puutarhassa on tapahtunut. Kukkivaa löytyi jo ihan mukavasti...

Krookuksia lumipalloheiden juurella. Siellä ovat olleet ainakin toistaiseksi hyvässä suojassa myös rusakoilta.
Pienen luumupuun alun juurelta tietyt värit tuppaavat aina häviämään...
Lumikelloja on noussut vasta muutama. Saas nähdä, tuleeko niitä lisää.
Pieni näsiä ilahduttaa aikaisella kukinnallaan.
Tästä suuresta sinivuokkomättäästä vuokot levittäytyvät hitaasti mutta varmasti uusille kasvualueille. 
Kylvöt ovat jääneet tänä vuonna hirvittävän myöhäisiksi. Innostus on vaan totaalisesti puuttunut (ja sitä luultavasti kesällä kiroan). Kaikki "ylimääräinen" aika on mennyt käsitöiden parissa. Tein ensimmäiset tomaattien, paprikoiden ja chilien kylvöt vasta maaliskuun lopulla. Kylvin ne pelkkään kissanhiekkaan. Tomaatit (ja pari samettikukkaa, jotka itivät tooodella huonosti) koulin multaan puolitoista viikkoa sitten, ja parin viime päivän aikana tomaatit ovat onneksi aloittaneet kasvuspurtin. Tomaatteja on kasvamassa noin 15 lajiketta, yritän jossain vaiheessa listata niitä tarkemmin. Lajikkeista ei tainnut olla minulle uusia muita kuin San Marzano. Pääasiassa siis jo hyväksi havaitsemiani lajikkeita.
Chilit ja paprikat sen sijaan vielä odottavat kissanhiekassa. Ne on pakko saada multiin tänä iltana! Onneksi minulla on viime kesältä pari talvetettua paprikaa, jotka voivat hyvin, kukkivat ja tekevät ensimmäisiä hedelmiään. Chilejä taas tulee kasvatettua lähinnä vain kasvattamisen ilosta, niitä ei tule paljonkaan käytettyä ruuissa lasten takia. En viitsi tehdä erillisiä ruokia...

Kissanhiekassa olen idättänyt myös tsinnioita (jotka pitäisi koulia tänään) ja tuoksuherneitä, joista vajaan viikon aikana on itänyt vasta pari. Jännityksellä odotan, itääkö niitä lisää, unohtuivat nimittäin vuorokauden sijasta likoamaan kolmeksi tai neljäksi vuorokaudeksi...
Mullassa on itänyt lisäksi kolmenlaista basilikaa, leijonankitoja ja muutama petunia. Että kai tässä vielä jotakin toivoa kesää ajatellen on.

Loput esikasvatettavat kukat, melonit jne olisi tavoitteena saada viikonlopun aikana multiin. Niitä en ole ajatellut idättää kissanhiekassa. Maissit taidan jättää tänä kesänä suosiolla kylvämättä, niin surkea viime kesä oli niiden kannalta. Yhtäkään tähkää emme saaneet maistettavaksi asti. Tosin myös meloneilla taitaa olla tänä vuonna viimeinen mahdollisuus vähään aikaan. Niistäkään en ole onnistunut saamaan vielä hedelmiä, ja viime kesä oli ihan täydellinen fiasko. Kylmät kesä- ja heinäkuu tekivät tehtävänsä!
Tässä pienet tomaatinalkuni sekä mukeissa basilikaa.
 
24.4.
Eilen sain kuin sainkin tehtyä koulinta- ja lisäkylvöhommia, kun ulkoistin iltapäivällä lastenhoidon miehelle, jolla on tänään humputtelupäivä. Chilit ja tomaatit on nyt koulittu multiin, samoin tsinniat. 
Meloni Petit Gris de Rennes ja vesimeloni Sugar Baby kylvetty, sekä pari kurkun siementä. Kurkkuja laitan vielä lisää samalla kun kylvän kesäkurpitsat. 
Pikkusamettikukkaa ja kesämalvikkia tuli kylvettyä uudelleen, edelliset kylvökset taisivat päästä jossain vaiheessa kuivumaan liikaa. Kesämalvikkia laitan myöhemmin myös suorakylvönä viljelylaatikoihin. 
Kesäkukkia kylvin lisäksi matalaa auringonkukkaa, riippalobeliaa, kiinanasteria sekä tsinnioita eri lajikkeita, kuin  mitä olin jo kylvänyt. 
Tuoksuherneitä on itänyt lisää, joten en ilmeisesti onnitunut pilaamaan kaikkia siemeniä liialla liottamisella.  
Pikkuhiljaa meillä alkaakin näyttää enemmän siltä, kuin tähän aikaan vuodesta pitäisi. Ikkunan edusta täynnä purkkeja, joissa tosin vihreää on vielä liian vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti