keskiviikko 19. marraskuuta 2014

KAHDEN SUKLAAN CUPCAKESIT




Tämän muffiniohjeen maitosuklaisena versiona olen leikannut vuosia sitten jostain lehdestä. Muffinit maistuivat paljon paremmilta, kun tein ne tummasta suklaasta. Lisäksi kehittelin päälle kuorrutteen sitruunasta ja valkosuklaaganachesta, ja sain aikaan cupcakesit. Ganachen, tai moussen, teko valkosuklaasta on kyllä paljon hankalampaa kuin tummasta suklaasta, itsellä se tahtoo aina epäonnistua (eli seos muuttuu rakeiseksi). Niin tälläkin kertaa. Ihan ok se oli silti, mutta olisi toki ollut parempaa kunnolla onnistuneena.
Alkuperäinen ajatukseni oli kuorruttaa muffinit pelkällä ganachella (jota valmistin tupla-annoksen alla olevasta reseptistä, mutta jätin lopulta puolet käyttämättä), mutta se oli sekä turhan makeaa että juoksevaa, joten sekoitin sekaan vielä pelkkää kermavaahtoa. Tällainen reseptistä sitten loipulta tuli:

Suklaamuffinit: (noin 15 kpl)
150 g tummaa suklaata
100 g margariinia
1 dl voita
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
3 rkl leivontakaakaojauhetta
2 munaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa.
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.
Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Sekoita joukkoon sulatettu suklaa.
Lisää munat yksitellen sekoittaen taikinaan.
Nostele taikina muffinivuokiin ja paista noin 10 min.

Kuorrute:
100 g valkoista suklaata
1 dl vispikermaa
lisäksi 1 dl vispikermaa vatkattuna

Valmista valkosuklaaganache. Lämmitä puolet kermasta kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Nosta kattila pois levyltä ja laita paloiteltu suklaa kerman sekaan. Sekoita tasaiseksi vasta kun suklaa on sulanut. Anna seoksen jäähtyä kunnolla(voit nopeuttaa jäähtymistä nostamalla kattilan kylmään veteen). Lisää loput kermasta jäähtyneeseen seokseen ja vatkaa sähkövatkaimella tai käsin. Itse suosin käsin vatkaamista (no, ehkä alkuun vähän koneella), koska silloin seosta ei tule niin helposti vatkattua liikaa, jolloin se menee pilalle.
Vatkaa 1 dl kermaa ja sekoita se valmiin ganachen sekaan.

Muffinien kuorruttaminen:
Sivele jäähtyneiden muffinien päälle ohut kerros lemoncurdia. Pursota päälle valkosuklaakuorrute tähtityllalla. Itse sain kuorrutteesta kauniimman siten, että pursotin ensin muffinin keskelle pienen tähden, jonka jälkeen tein spiraalipursotuksen. Näin kuorrute noisi kauniimmin keskelle. Ja kuorruttaminen kannattaa aloittaa ihan reunoilta, niin tulee kaunista. Minulla oli vähän kiire, joten kuorrute tuli miten tuli...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti