maanantai 3. helmikuuta 2014

HYVÄÄ RUNEBERGIN PÄIVÄÄ!

Netissä surffaamalla löytyy paljon erilaisia Runebergin torttujen ohjeita. Perinteisesti torttuihin kuuluu tietenkin karvasmantelia, mutta itse en siitä pidä. Halutessa sitä voi toki lisätä pari tippaa tähän reseptiin, jolla minä torttuja tein.

Taikina:

400g leivontamargariinia
4 dl sokeria
6 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl korppujauhoja
2,5 dl (100 g:n pussi) mantelijauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

vadelmahilloa tai -marmeladia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Vaahdota rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen niitä ja maitoa taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
Laita torttuvuokien pohjalle taikinaa reilun ruokalusikallisen verran (minulla on Iloleipurin silikoniset Runebergin torttuvuoat, kannattaa katsella kaupoista Runebergin päivän jälkeen, saattaa löytyä todella halvalla). Lisää keskelle vadelmahilloa maun mukaan. Laita vadelmahillon päälle vielä toinen ruokalusikallinen torttutaikinaa. Tästä taikinasta tuli näin tehden 20 torttua.
Paista torttuja 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia.

Koristeluun:

vettä
tomusokeria
vadelmahilloa/-marmeladia

Tee vedestä ja tomusokerista sopivan kiinteä seos, jota voit pursottaa torttujen päälle. Itse en mitannut määriä, tein näppituntumalla, mutta vettä tarvitaan tosi vähän ja tomusokeria ehkä noin 3 dl. Tuntuman mukaan sitten voi vähän lisäillä kumpaa tahansa.

Laita jäähtyneiden torttujen päälle vadelmahilloa ja pursota tomusokeriseoksesta rengas hillon ympärille. Pursotinpussi on kätevä, mutta ihan pakastepussista tai leivinpaperistakin suppilon teko onnistuu. Älä leikkaa pursottamista varten liian isoa reikää!

Tällä ohjeella tuli mielestäni ihan hyviä torttuja, mutta olivat kyllä aika makeita. Sokerin määrää voisikin mielestäni vähän vähentää. Esikoinen tykkäsi tortuista, hillokammoinen kuopus ei suostunut niitä edes maistamaan.

Reseptiä voisi yrittää kehittää lisäämällä mantelijauheen kaveriksi vähän mantelirouhetta, jolla saisi torttuihin mukavaa purutuntumaa. Sitruunamehu taas voisi tuoda muuten mukavan lisäsäväyksen torttuihin. Kostutus esim. manteliliköörillä maustetulla sokerivedellä  toisi varmaan myös mukavaa makua, mikäli alkoholin käyttö ei muuten haittaa. Ja rommia tai punssia taidetaan myös käyttää usein kostuttamiseen... Itse en ole koskaan kostuttanut torttuja, mutta ensi vuonna pitäisi ehkä kokeilla.

P.S. Viime vuonna tein torttuja muistaakseni noiden Iloleipurin vuokien mukana tulleella ohjeella, ja sillä tulikin hyviä torttuja. Nyt en kyseistä ohjetta onnistunut löytämään, mihin lie joutunut. Ei ole kuitenkaan montaa päivää, kun siihen viimeksi törmäsin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti