maanantai 3. helmikuuta 2014

HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2014!

...kai sitä nyt voi toivottaa vielä helmikuun alussakin, onhan vuotta vielä runsaasti läjjellä ;)

Uuden vuoden aloitusta piti meillä tietenkin juhlistaa kakulla, olihan vierailtakin tulossa. En jaksanut alkaa väsätä mitään hienoa vuodenvaihde-kakkua, vaan menin siitä mistä aita on matalin. Isänpäivän jäljiltä oli edelleen pakkasessa jemmassa lässähtänyt suklaakakun pohja, mutta se toimi aivan täysin hyvin uudeksi vuodeksi suunnittelemani kakkuun, vaikkei isänpäivän täytekakun kelvannutkaan (silloin kakku piti saada leikattua kolmeen osaan).

Niin, isänpäiväksi leivoin siis kaksi kakkupohjaa, kun ensimmäinen kun pääsi lässähtämään, koska joutui odottamaan niin kauan uuniin pääsyä. Se taas johtui siitä, että pari päivää aikaisemmin lihamurekkeen rasvat olivat valuneet uunin pohjalle, ja niiden siivoaminen oli unohtunut kun samaan syssyyn piti käyttää kuopusta ensiavussa vähän otsaa liimauttamassa. Lapsiperheen normalia arkea, etenkin kun lapset ovat vähän vauhdikkaamman puoleisia. No, uunin vähän lämmettyä se alkoi tietenkin kärytä, ja jouduin uunin putsaukseen ennen kun sain kakun paistumaan.

Mutta nyt kuitenkin meidän uuden vuoden kakkuun, joka valmistui ihan ilman ylimääräisiä kommelluksia.

Lime-suklaakakku


Pohja: ks. Isänpäivän kolmen suklaan kakun pohja

Limetäyte:
2 limeä
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1,5 rkl lemoncurdia
3 tl sokeria
2 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Pese huolellisesti 1 lime ja raasta sen kuori. Purista myös mehu. Sekoita limen kuoriraaste ja mehu tuorejuuston sekaan. Sekoita massa ihan tasaiseksi. Purista toisesta liemestä puolikkaan mehu ja kuumenna se mikrossa kiehuvaksi. Purista ylimääräinen vesi liivatteista ja sekoita ne yksi kerrallaan limemehua joukkoon. Kaada limemehu hyvin sekoittaen tuorejuustoseokseen. Sekoita tuorejuusto kermavaahdon joukkoon. Mausta seos vielä lemoncurdilla ja sokerilla. Tällä määrällä täytteestä tulee melko kirpeä, joten halutessasi voit oman maun mukaan vähentää limemehun määrää ja lisätä sokerin määrää. Minusta täyte oli hyvää tällaisena, lapset eivät tykänneen (meidän lapset eivät ole kirpeän ystäviä kakkuja syödessään, vaikka esikoinen muuten tykkääkin syödä esim. viinimarjoja).

Suklaatäyte:
150 g tummaa suklaata
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita sulanut suklaa tuorejuuston sekaan ja sekoita massa tasaiseksi. Kuumenna mikrossa tilkka vettä kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen yksi kerrallaan. Lisää liivatevesi suklaatuorejuuston joukkoon. Sekoita tuorejuusto kermavaahtoon.

Kostutus:
noin 2 dl laimeaa appelsiinimehua (noin puolet vettä ja puolet sokeroimatonta tuoremehua)

Leikkaa suklaakakkupohja kahteen osaan. Laita irtopohjavuoan pohjalle kakkupahvi ja reunusta vuoka reunakalvolla tai tuorekelmulla. Nosta kakun pohjaosa vuoan pohjalle. Kostuta vajaalla puolella appelsiinimehusta ja levitä limetäyte pohjan päälle. Nosta kakun päällisosa täytteen päälle ja kostuta lopulla appelsiinimehulla. Levitä suklaatäyte kakun päälle ja tasota mahdollisimman tasaiseksi esim. kulmapalettiveitsellä. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi.

Ota kakku pois jääkaapista, avaa irtopohjavuoka ja poista reunakalvo. Nosta kakku kakkupahvin avulla tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla. Minä käytin koristeluun joulupukin tuomia suklaatryffeleitä ja temperoidusta suklaasta tekemiäni sydämiä (sattui olemaan jääkaapissa jemmassa). Nauti hyvässä seurassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti