tiistai 3. helmikuuta 2015

                                              VADELMA-SUKLAAKAKKU  



Lasten ukki täytti vuosia, joten tein hänelle syntymäpäiväkakun. Tuo meidän keskimmäinen haluaisi aina suklaakakkua, kun ei noita marjoja ja hedelmiä syö, mutta itse haluan tehdä välillä muunkinlaista täytekakkua. Tällä kertaa ratkaisin ongelman siten, että tein kakkuun kaksi kerrosta. Ylös pienen suklaakakun, alas vadelmakakun, johon tuli myös valkosuklaata.
Ja sitten ohjetta.

Vadelma-valkosuklaakakku:

Pohja:
5 munaa
1 1/3 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunalauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenäät ja lisää varovasti siivilän läpi muna-sokerivaaahtoon. Laita taikina (irtopohja)vuokaan ja paista uunin alatasolla 180 asteessa noin 35 min.

Vadelmamousse:
noin 200 g vadelmia
3/4 dl sokeria
4 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
125 g (1/2 prk) maustamatonta rahkaa
tilkka omena-viinirypälemehua
1 tl vaniljasokeria
1 rkl limecurdia

Kiehauta vadelmat ja sokeri ja keitä niitä muutaman minuutin ajan. Purista keitetyt vadelmat siivilän läpi niin, että saat siemenet pois.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.
Sekoita vadelmat, rahka ja limecurd keskenään. Lisää vadelmarahka kermavaahtoon.
Lämmitä tilkka mehua mikrossa kiehuvaksi ja liota liivatteet yksitellen mehuun.
Lisää hetken jäähtynyt liivatemehu ohuena nauhana hyvin sekoittaen täytteeseen.
Laita mousse jääkaappiin hyytymään.

Valkosuklaakastike:
1 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
1 tk voita

Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Laita paloiteltu valkosuklaa kuuman kerman joukkoon ja sekoita kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Sekoita joukkoon voi.

Lisäksi:
Maun mukaan kokonaisia vadelmia kakun väliin ja päälle. Minä laitoin yhteensä noin 4 dl, olisi voinut mielestäni olla enemmänkin.
Kostutukseen 2 1/2 dl omena-viinirypälemehua (noin puolet saa olla vettä).

Reunapursotuksiin:
5 dl vispikermaa (riittää molempien kakkujen pursotuksiin)
1 rkl limecurdia
1 rkl vaniljacreemijauhetta
1 tl sokeria
ruskeaa elintarvikeväriä


Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Laita päällimmäinen osa samaan irtopohjavuokaan, jossa paistoin kakun. Voit laittaa vuokaan myös reunanauhan helpottamaan kakun kumoamista. Kostuta pohja ja laita päälle vadelmia ja valuta niiden päälle puolet valkosuklaakastikkeesta. Lisää vielä puolet vadelmamoussesta ja tasoita. Laita keskimmäinen kakkulevy paikoilleen ja toista. Laita kakun pohja paikoilleen ja kostuta. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään ja kostumaan mielellään seuraavaan päivään asti. Voit halutessasi laittaa esim. leikkuulaudan päälle tiivistämään kakkua.

Suklaakakku:

Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenäät ja lisää varovasti siivilän läpi muna-sokerivaaahtoon. Laita pellille leivinpaperi ja levitä taikina pellille niin, että noin 1/3 pellistä jää tyhjäksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 7 min.

Suklaamousse:
2 dl vispikermaa
100 g tummaa suklaata
1 liivatelehti
tilkka mehua (esim. omena-viinirypäle)

Vatkaa noin 1 1/2 dl kermasta vaahdoksi.
Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
Kuumenna loppu kerma kattilassa kiehumispisteeseen, laita paloiteltu suklaa joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos, ja lisää se kermavaahdon joukkoon.
Kuumenna tilkka mehua kiehuvaksi ja liota liivate joukkoon. Jäähdytä hetki ja lisää ohuena nauhana hyvin sekoittaen suklaa-kermaseokseen.
Laita jääkaappiin hyytymään.

Kostutukseen noin 1 dl omena-viinirypälemehua.

Kermaruusuihin
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljacreemijauhetta
1 tl sokeria
roosan väristä elintarvikeväriä

Leikkaa kakkulevystä esim. sopivan kulhon avulla kaksi halkaisijaltaan 16-17 cm ympyrää. Loppulevystä saat yhdistelemällä paloja kaksi ympyrää lisää.
Laita kokonainen pohjalevy kakkupahville/lautaselle, kostuta ja levitä päälle 1/3 suklaamoussesta. Kasaa seuraava levy paloista ja toista. Tee seuraava kerros samoin. Laita toinen ehjä levy päällimmäiseksi ja kostuta. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään mielellään seuraavaan päivään.


Kakun viimeistely:

Vatkaa reunapursotuksiin varattu kerma, lisää vaniljacreemijauhe vatkauksen loppupuolella. Mausta sokerilla ja limecurdilla. Värjää elintarvikevärillä vaalean ruskeaksi.
Kumoa suurempi kakku kakkulautaselle. Levitä päälle ohut kerros kermaa. Pursota reunat suurella koripunostyllalla. Ensin pystyraita, jonka päälle sivuraidat. Sitten seuraava pystyraita, ja sivuraidat eri kohdille kuin edellisessä raidassa. (Esim. Kinuskikissan sivuilta löytyy tarvittaessa hyvä pursotusohje.)
Nosta pienempi kakku keskelle. Levitä päälle ohut kerros kermaa ja pursota reunat samoin kuin alempaan kakkuun.
Vatkaa, mausta ja värjää kerma kermaruusuja varten. Täältä Kinuskikissalta löydät selkeät ohjeet niiden tekoon. Hetki pakastimessa auttaa hurjasti valmiiden kermaruusujen paikalleen laittoa, vaikka yllättävän helppo ne on siirtää suoraankin.
Koristele kakku vadelmilla ja kermaruusuilla.


Minun kakussani on kahden sävyisiä ruusuja, sillä tein osan ruusuista kakun päällystämisestä jääneestä kermasta, joka oli siis ensin värjätty vaalean ruskeaksi.
Ruusuja ja vadelmia olisi kakun päällä voinut olla huomattavasti enemmän. Ajatus oli, että kakku olisi "kori", jossa on ruusuja ja vadelmia. Koristeluun ei vaan ollut tarpeeksi aikaa, joten tuohon oli tyytyminen.
Ja luonnossa kakun pursotukset olivat muuten ruskeampia kuin miltä kuvissa näyttävät.


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Nuo kermaruusut on muuten yllättävän helppotekoisia, ja kuitenkin näyttäviä koristeita.

      Poista