POIKIEN SYNTYMÄPÄIVÄKAKKU
Tämän viidakkoaiheisen topsy turvy -kakun ulkoiseen
olemukseen otin mallin Pullahiiren makeat kakut –kirjasta. Täytteiltään kakku
on kuitenkin aivan eri. Lopputulokseen olen aika tyytyväinen, vaikka
alkuperäisen rinnalla kalpeneekin. Kaltevuutta en saanut kakkuun riittävästi, ja muutenkin kerrokset olisivat saaneet olla korkeammat ja kakkujen kokoerot suuremmat. Kaikesta huolimatta kakku näytti, ja maistui, mielestäni hyvältä, joten mission accompished.
Kerroskakkuun olisi tietenkin tarvinnut kolmenkokoisia
kakkuvuokia, mutta minulla on vain 23 ja 26cm:n kokoiset vuoat. Tein sekä
keskimmäisen että ylimmän kakun 23cm vuokaan, ja leikkasin ylimmän kakun
pienemmäksi. Pohjimmainen kakku on 26cm.
Tein kakut seuraavasti:
Alin kakku oli suklaakakku, jossa lisäsin tavalliseen 5munan
sokerikakkutaikinaan n. 4rkl kaakaojauhoja. En vähentänyt jauhojen määrää.
Täytteenä kakussa oli marmeladisokerilla tehtyä raparperimarmeladia ja
valkosuklaamoussea. Kakussa oli täyte vain yhdessä kerroksessa. Kostutin kakun
n. 2dl:lla punaherukkamehua. En uskaltanut kostuttaa kovin reilusti, ettei
kakku lyyhistyisi seuraavien kakkujen painon alla. (Tein kerroskakkua
ensimmäistä kertaa elämässäni.) Kuorrutuksen tein muotoiltavasta
valkosuklaamassasta (jota myös tein ensimmäistä kertaa), seepranraidat
marsipaanista. Valkosuklaamassaa tein tähän kakkuun 600g:sta valkosuklaata.
Sitä jäi yli melko reilusti, mutta pienempi määrä ei ehkä olisi riittänyt
riittävän suuren levyn kaulimiseen. Suklaamassaa ei saa kaulittua yhtä ohueksi
kuin marsipaania tai sokerimassaa. Kaulinnassa käytin apuna tomusokeria ja
kahta leivinpaperia, joiden avulla kääntelin levyä.
Keskimmäinen kakku oli tavallinen 4 munan
sokerikakku. Täytteenä siinä oli mansikkakermaa, mansikkahilloa ja reilu 0,5l
tuoreita mansikoita viipaloituna. Mansikkahilloa ja kermaa oli kahdessa
kerroksessa, tuoreita mansikoita vain alemmassa kerroksessa. Kostutukseen
käytin n. 2dl mansikkamehua ja kuorrutukseen marsipaania noin 350g.
Ylin kakku oli 3 munan sokerikakku pienemmäksi
leikattuna. Täytteenä oli mustaherukkakermaa ja pari kourallista jäisiä
punaherukoita (minulla ei ollut mustaherukoita pakkasessa). Täytettä oli kahdessa kerroksessa. Kostutuksena n. 1dl
punaherukkamehua. Kuorrutuksen tein muotoiltavasta suklaamassasta, johon käytin
valkosuklaata 200g. Massaa jäi yli, mutta tähänkään kakkuun ei varmaan olisi
riittänyt pienempi määrä kaulimista vasten.
Jokaisen kakun täytteestä jätin osan kakun kuorruttamiseen ennen kuorrutemassan päälle laittoa.
Koriste-eläimet tein valkeasta sokerimassasta, jota
värjäsin. Lisäksi tarvitsin elintarvikeliimaa ja spagettia raajojen
kiinnittämiseen. Massaa käytin ehkä noin 100g/eläin. Eläimet olisivat voineet
olla pienempiä. Taas jotain mitä tein ensimmäistä kertaa. Kukkia olen tehnyt
marsipaanista ja sokerimassasta, samoin muutaman vauvakoristeen muotilla, mutta
tällaisia hahmoja en ole muotoillut aikaisemmin. En myöskään ole
kuvataiteellisesti erityisen lahjakas. Pullahiiren kirjan ohjeiden avulla
hahmot oli kuitenkin helppo tehdä, ruumiinosa kerrallaan, ja olin niihin
tyytyväinen. Noin puolet massan määrästä meni eläinten vartaloihin ja toinen
puoli muihin ruumiinosiin.
Valkosuklaamousse:
200g valkosuklaata
1 liivatelehti
5dl vispikermaa
2 valkuaista
1rkl vettä
- Laita liivate likoamaan kylmään veteen (väh. 5min).
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Vaahdota kerma.
- Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
- Sekoita valkuaisvaahto sulatettuun suklaaseen.
- Sekoita joukkoon kuumaan vesitilkkaan liuotettu liivate.
- Sekoita joukkoon kermavaahto.
Huom! Numeroin ainesosien lisäysjärjestyksen, koska jos
sekoitat liivatteen mousseen vasta kerman lisättyäsi, moussen rakenne
kokkaroituu (kokemusta on!).
Mansikkakerma:
3dl vispikermaa
6rkl mansikkasurvosta (pakastettukin käy hyvin)
2rkl tomusokeria
3 liivatelehteä
tilkka mansikkamehua
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
-
Vaahdota kerma.
-
Lisää kermavaahtoon mansikkasurvos ja tomusokeri.
-
Sekoita joukkoon mansikkamehuun liuotetut liivatteet.
Mustaherukkakerma:
2dl vispikermaa
n. 1dl (maun mukaan) mustaherukkamarmeladia tai -hilloa
Sekoita mustaherukkamarmeladi kermavaahdon joukkoon. Hapan
mustaherukka tekee kermasta niin paksua, että liivatetta ei tarvita.
Muotoiltava valkosuklaamassa:
200g valkosuklaata (itse käytin Lidlin halpaa suklaata)
0,5dl vaaleaa siirappia
15ml vettä
- Sulata suklaa vesihauteessa.
- Kuumenna siirappi.
- Sekoita sulanut suklaa siirapin sekaan.
- Sekoita vesi massan sekaan.
- Anna massan vetäytyä huoneenlämmössä yön yli kelmulla peitettynä.
- "Alusta" valmis massa, laita se kelmuun käärittynä jääkaappiin, kunnes se on kiinteytynyt sopivasti kaulittavaksi.
Jähmettyneen massan värjääminen osoittautui työlääksi tehtäväksi, onnistui kuitenkin. Seuraavan kerran kuitenkin ymmärrän värjätä massan sen ollessa vielä notkeaa ;)
Laitoin kakut kakkupahvien päälle, jotka leikkasin kakuille sopiviksi. Alimmat kakut tuin pillin pätkillä, joiden päälle laitoin aina seuraavan kakun. Kakut pahveineen oli juhlissa helppo nostella erilleen, jolloin jokainen sai ottaa juuri sen makuista kakkua kuin halusi.
Nyt, kaksi päivää juhlien jälkeen, kakkua on vielä vähän jäljellä, ja suklaamassa vaikuttaisi "hikoilevan" vähemmän kuin marsipaani. Toisaalta suklaakakku oli myös vähän kuivempi (ei kuitenkaan liian kuiva).
Upeita kakkuja! Ihana blogi sinulla. Mun taidot ei taida ihan noihin riittää, mutta ehkä jotain näistä rohkenisin yrittää! Ollaan yhteyksissä! Tiina
VastaaPoistaEi se oikeasti niin kamalan vaikeaa ole. Minäkin olen harjoitellut enemmän vasta reilun vuoden ajan, ja koko ajan kehityn lisää. Hyvät ohjeet auttavat kummasti hyvään lopputulokseen. (Pitääkin muuten varmaan laittaa tänne joku kerta kuva esikoisen 2v kakusta, joka oli ensimmäinen koskaan marsipaanilla päälystämäni kakku. Ei mennyt ihan putkeen, eikä tullut pojan toivomaa traktoria. Mutta siitä näkee, että kehitystä on tapahtunut.)
VastaaPoistaAikaahan näiden kakkujen tekeminen tietysti vie, mutta sitähän lapsiperheessä on aina liikaakin, eikö ;-) No joo, kakkuja tehdessä saan ainakin omaa aikaa, kun silloin mies saa huolehtia lapsista.
Ja kesällä sit viimeistään treffit!