maanantai 22. heinäkuuta 2013

POIKIEN SYNTYMÄPÄIVÄKAKKU


Tämän viidakkoaiheisen topsy turvy -kakun ulkoiseen olemukseen otin mallin Pullahiiren makeat kakut –kirjasta. Täytteiltään kakku on kuitenkin aivan eri. Lopputulokseen olen aika tyytyväinen, vaikka alkuperäisen rinnalla kalpeneekin. Kaltevuutta en saanut kakkuun riittävästi, ja muutenkin kerrokset olisivat saaneet olla korkeammat ja kakkujen kokoerot suuremmat. Kaikesta huolimatta kakku näytti, ja maistui, mielestäni hyvältä, joten mission accompished.

Kerroskakkuun olisi tietenkin tarvinnut kolmenkokoisia kakkuvuokia, mutta minulla on vain 23 ja 26cm:n kokoiset vuoat. Tein sekä keskimmäisen että ylimmän kakun 23cm vuokaan, ja leikkasin ylimmän kakun pienemmäksi. Pohjimmainen kakku on 26cm.

Tein kakut seuraavasti:

Alin kakku  oli suklaakakku, jossa lisäsin tavalliseen 5munan sokerikakkutaikinaan n. 4rkl kaakaojauhoja. En vähentänyt jauhojen määrää. Täytteenä kakussa oli marmeladisokerilla tehtyä raparperimarmeladia ja valkosuklaamoussea. Kakussa oli täyte vain yhdessä kerroksessa. Kostutin kakun n. 2dl:lla punaherukkamehua. En uskaltanut kostuttaa kovin reilusti, ettei kakku lyyhistyisi seuraavien kakkujen painon alla. (Tein kerroskakkua ensimmäistä kertaa elämässäni.) Kuorrutuksen tein muotoiltavasta valkosuklaamassasta (jota myös tein ensimmäistä kertaa), seepranraidat marsipaanista. Valkosuklaamassaa tein tähän kakkuun 600g:sta valkosuklaata. Sitä jäi yli melko reilusti, mutta pienempi määrä ei ehkä olisi riittänyt riittävän suuren levyn kaulimiseen. Suklaamassaa ei saa kaulittua yhtä ohueksi kuin marsipaania tai sokerimassaa. Kaulinnassa käytin apuna tomusokeria ja kahta leivinpaperia, joiden avulla kääntelin levyä.
Keskimmäinen kakku oli tavallinen 4 munan sokerikakku. Täytteenä siinä oli mansikkakermaa, mansikkahilloa ja reilu 0,5l tuoreita mansikoita viipaloituna. Mansikkahilloa ja kermaa oli kahdessa kerroksessa, tuoreita mansikoita vain alemmassa kerroksessa. Kostutukseen käytin n. 2dl mansikkamehua ja kuorrutukseen marsipaania noin 350g.
Ylin kakku oli 3 munan sokerikakku pienemmäksi leikattuna. Täytteenä oli mustaherukkakermaa ja pari kourallista jäisiä punaherukoita (minulla ei ollut mustaherukoita pakkasessa). Täytettä oli kahdessa kerroksessa. Kostutuksena n. 1dl punaherukkamehua. Kuorrutuksen tein muotoiltavasta suklaamassasta, johon käytin valkosuklaata 200g. Massaa jäi yli, mutta tähänkään kakkuun ei varmaan olisi riittänyt pienempi määrä kaulimista vasten.

Jokaisen kakun täytteestä jätin osan kakun kuorruttamiseen ennen kuorrutemassan päälle laittoa. 

Koriste-eläimet tein valkeasta sokerimassasta, jota värjäsin. Lisäksi tarvitsin elintarvikeliimaa ja spagettia raajojen kiinnittämiseen. Massaa käytin ehkä noin 100g/eläin. Eläimet olisivat voineet olla pienempiä. Taas jotain mitä tein ensimmäistä kertaa. Kukkia olen tehnyt marsipaanista ja sokerimassasta, samoin muutaman vauvakoristeen muotilla, mutta tällaisia hahmoja en ole muotoillut aikaisemmin. En myöskään ole kuvataiteellisesti erityisen lahjakas. Pullahiiren kirjan ohjeiden avulla hahmot oli kuitenkin helppo tehdä, ruumiinosa kerrallaan, ja olin niihin tyytyväinen. Noin puolet massan määrästä meni eläinten vartaloihin ja toinen puoli muihin ruumiinosiin.

Valkosuklaamousse:
200g valkosuklaata
1 liivatelehti
5dl vispikermaa
2 valkuaista
1rkl vettä
-         Laita liivate likoamaan kylmään veteen (väh. 5min).
-         Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
-         Vaahdota kerma.
-         Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
  1. Sekoita valkuaisvaahto sulatettuun suklaaseen.
  2. Sekoita joukkoon kuumaan vesitilkkaan liuotettu liivate.
  3. Sekoita joukkoon kermavaahto.
Huom! Numeroin ainesosien lisäysjärjestyksen, koska jos sekoitat liivatteen mousseen vasta kerman lisättyäsi, moussen rakenne kokkaroituu (kokemusta on!).

Mansikkakerma:
3dl vispikermaa
6rkl mansikkasurvosta (pakastettukin käy hyvin)
2rkl tomusokeria
3 liivatelehteä
tilkka mansikkamehua
-         Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
-         Vaahdota kerma.
-         Lisää kermavaahtoon mansikkasurvos ja tomusokeri.
-         Sekoita joukkoon mansikkamehuun liuotetut liivatteet.

Mustaherukkakerma:
2dl vispikermaa
n. 1dl (maun mukaan) mustaherukkamarmeladia tai -hilloa
Sekoita mustaherukkamarmeladi kermavaahdon joukkoon. Hapan mustaherukka tekee kermasta niin paksua, että liivatetta ei tarvita.

Muotoiltava valkosuklaamassa:
200g valkosuklaata (itse käytin Lidlin halpaa suklaata)
0,5dl vaaleaa siirappia
15ml vettä
- Sulata suklaa vesihauteessa.
- Kuumenna siirappi.
- Sekoita sulanut suklaa siirapin sekaan.
- Sekoita vesi massan sekaan.
- Anna massan vetäytyä huoneenlämmössä yön yli kelmulla peitettynä.
- "Alusta" valmis massa, laita se kelmuun käärittynä jääkaappiin, kunnes se on kiinteytynyt sopivasti kaulittavaksi.

Jähmettyneen massan värjääminen osoittautui työlääksi tehtäväksi, onnistui kuitenkin. Seuraavan kerran kuitenkin ymmärrän värjätä massan sen ollessa vielä notkeaa ;)


Laitoin kakut kakkupahvien päälle, jotka leikkasin kakuille sopiviksi. Alimmat kakut tuin pillin pätkillä, joiden päälle laitoin aina seuraavan kakun. Kakut pahveineen oli juhlissa helppo nostella erilleen, jolloin jokainen sai ottaa juuri sen makuista kakkua kuin halusi.

Nyt, kaksi päivää juhlien jälkeen, kakkua on vielä vähän jäljellä, ja suklaamassa vaikuttaisi "hikoilevan" vähemmän kuin marsipaani. Toisaalta suklaakakku oli myös vähän kuivempi (ei kuitenkaan liian kuiva). 

2 kommenttia:

  1. Upeita kakkuja! Ihana blogi sinulla. Mun taidot ei taida ihan noihin riittää, mutta ehkä jotain näistä rohkenisin yrittää! Ollaan yhteyksissä! Tiina

    VastaaPoista
  2. Ei se oikeasti niin kamalan vaikeaa ole. Minäkin olen harjoitellut enemmän vasta reilun vuoden ajan, ja koko ajan kehityn lisää. Hyvät ohjeet auttavat kummasti hyvään lopputulokseen. (Pitääkin muuten varmaan laittaa tänne joku kerta kuva esikoisen 2v kakusta, joka oli ensimmäinen koskaan marsipaanilla päälystämäni kakku. Ei mennyt ihan putkeen, eikä tullut pojan toivomaa traktoria. Mutta siitä näkee, että kehitystä on tapahtunut.)
    Aikaahan näiden kakkujen tekeminen tietysti vie, mutta sitähän lapsiperheessä on aina liikaakin, eikö ;-) No joo, kakkuja tehdessä saan ainakin omaa aikaa, kun silloin mies saa huolehtia lapsista.
    Ja kesällä sit viimeistään treffit!

    VastaaPoista